Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Kullan hinta vahvistuu geopoliittisten jännitteiden keskellä

Kullan hinta jatkaa nousuaan huolimatta vahvistuvasta dollarista. Geopoliittisilla jännitteillä on tässä oma vaikutuksensa.
kulta unssi jalometalli kulta unssi jalometalli
Kullan hinta dollareissa. Kuva: Koyfin.

Kullan hinta on ollut viime viikkoina jälleen vahvassa nousussa ja se hätyyttelee jälleen 2700 dollarin unssihintaa. Jalometallin kaikkien aikojen hintaennätys syntyi viime lokakuussa, jolloin hinta kävi hetkellisesti lähes 2800 dollarissa.

Kullan hinta on noussut huolimatta vahvan Yhdysvaltain dollarin ja valtionlainojen tuottojen nousun aiheuttamista vastatuulista.

Finanssitalo Pepperstonen markkina-analyytikko Quasar Elizundia toteaa sijoittajakirjeessään, että dollarin vahvuus ja valtionlainojen tuottojen kasvu ovat rajoittaneet kullan nousuvauhtia.

”Nämä hintaliikkeet korostavat perinteistä käänteistä korrelaatiota kullan ja dollarin välillä, sillä vahva dollari tekee kullasta kalliimpaa muiden valuuttojen haltijoille”, hän kertoo.

Elizundian mukaan viimeaikaiset Yhdysvaltain taloustiedot lisäävät tilanteeseen monimutkaisuutta.

”JOLTS-raportin ylittäneet odotukset, joissa työpaikkojen avoimien paikkojen määrä nousi 8,1 miljoonaan, sekä ISM:n palvelusektorin aktiivisuuden kiihtyminen (indeksi 54,1 prosenttia) osoittavat Yhdysvaltain talouden vahvuutta. Kuitenkin palvelusektorin hintojen nousu, joka indeksillä 64,4 prosenttia on korkein tammikuusta lähtien, herättää huolta jatkuvasta inflaatiosta”, hän toteaa.

Yhdysvaltain työmarkkinoiden kestävyys, vaikka se onkin myönteistä taloudelle yleisesti, tuo epävarmuutta kullan näkymiin, sillä se vähentää todennäköisyyttä, että USA:n keskuspankki Federal Reserve leikkaisi korkoja aggressiivisesti.

Markkina-analyytikon mukaan tämä näkymä vahvistuu, kun odotukset Fedin koronalaskuista on nyt lykätty lähes vuoden 2025 jälkipuoliskolle.

”Korkeampi korkoympäristö perinteisesti painaa kultaa, koska kulta ei tuota korkotuottoa. Fedin koronalaskujen viivästyminen vaikuttaa suoraan kullan houkuttelevuuteen turvasatamana.”

Näistä haitallisista tekijöistä huolimatta kullan hinta on löytänyt tukea geopoliittisesta epävarmuudesta, erityisesti markkinoiden odottaessa kiristyvää tullipolitiikkaa.

”Julkilausumat tulleista Kanadaa, Meksikoa, Kiinaa ja jopa BRICS-maita kohtaan ovat lisänneet riskiä globaaliin talousnäkymään. Poliittisen ja taloudellisen epävarmuuden aikana kulta palaa esiin turvasatamana”, Elizundia toteaa.

Lisäksi Kiinan keskuspankin jatkunut kultavarantojen lisääminen toista peräkkäistä kuukautta vahvistaa fyysisen kullan kysyntää ja tarjoaa lisätukea hinnalle.

Markkinaosapuolet odottavat innolla uusien Yhdysvaltain työllisyystietojen ja keskuspankin pöytäkirjan julkaisua saadakseen selkeämpiä signaaleja rahapolitiikan tulevasta suunnasta.

”Tässä kontekstissa kulta on risteyksessä, navigoiden dollarin vahvuuden, inflaatiopaineiden, Fedin politiikkaodotusten ja kasvavan geopoliittisen epävarmuuden välillä. Tämä monimutkainen tekijöiden vuorovaikutus muokkaa edelleen jalometallin kehitystä lähitulevaisuudessa”, Elizundia arvioi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Volkswagen Golf auto henkilöauto

Nettiauton tilastot paljastavat: Suomalaiset suosivat yhä eurooppalaisia automerkkejä

Seuraava artikkeli
euro säästöt raha

Veronmaksajat: Keskituloisen palkansaajan ostovoima nousee lähes 660 euroa