Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve (Fed) laski keskiviikkona ohjauskorkoa neljännesprosenttiyksiköllä ja laski ennusteitaan ensi vuoden korkoleikkauksista.
Koronlasku oli odotettu. Sen sijaan keskuspankin näkemykset tulevista koronlaskuista ja inflaatiosta tulkittiin markkinoilla haukkamaisena viestinä.
Keskuspankin on pääjohtajan mukaan nähtävä lisää edistystä inflaatiossa ja työmarkkinoiden vahvuudessa. Koronnosto vuonna 2025 ”ei näytä todennäköiseltä vaihtoehdolta”, Powell kertoi.
”Kun harkitsemme lisäsopeutusten laajuutta ja ajoitusta keskuspankin ohjauskoron tavoitehaarukassa, Komitea arvioi tarkasti tulevia tietoja, kehittyviä näkymiä ja riskien tasapainoa,” keskuspankin avomarkkinakomitean (FOMC) virkamiehet sanoivat lausunnossaan.
Lausuntoon lisättiin maininta ”laajuus ja ajoitus,” mikä viittaa siihen, että keskuspankki ei välttämättä jatka nykyistä käytäntöään laskea korkoja jokaisessa kokouksessa.
Markkinat reagoivat voimakkaasti keskuspankin viestiin
Yhdysvaltain keskuspankin eilinen korkokokous ja varsinkin pankin kommentit siitä, että jatkossa koronlaskuja tulee aiempaa suunniteltua vähemmän, painoivat osakkeet vahvaan päivälaskuun. Lisäksi korot nousivat ja dollari vahvistui, kun markkinat uudelleenarvioivat keskuspankin tulevat toimet.
S&P 500 -osakeindeksi laski lähes kolme prosenttia keskiviikkona, mutta lasku ei jatkunut enää torstaina ja perjantaina.
Kun osakkeet ovat nousseet voimakkaasti, aiheuttavat pienetkin pettymykset kovia päiväliikkeitä.
”Osakemarkkinoiden voimakkaaseen päivälaskuun vaikuttivat monet asiat. Elokuun alun pohjista S&P 500 -osakeindeksi oli kohonnut neljässä kuukaudessa lähes 20 prosenttia. Markkinatunnelmat olivat kuumat, jolloin voittojen kotiutushalukkuus on korkealla, jos vain sille löytyy jotain perusteita. Yhdysvaltain keskuspankin viesti, että koronlaskut voivat mennä aikalisälle, on luonnollisesti pettymys markkinoille”, sanoo OP:n päästrategi Lippo Suominen.
Syksyn aikana korkoa on nyt laskettu kaikkiaan yhden prosenttiyksikön verran.
”Eilisessä kokouksessa pankkiirien ennustukset tulevasta ohjauskoron tasosta nousivat kuitenkin odotuksiakin enemmän. Yhdysvaltain keskuspankki ennustaa ensi vuodelle enää kahta koronlaskua aiemman neljän sijaan. Samoin keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin kommentit eivät enää kertoneet jatkuvasta koronlaskuputkesta”, sanoo Suominen.
Jos taloudessa menee hyvin, miksi keskuspankin pitäisi elvyttää? Eilinen päätös oli odotettu (0,25 lasku, mutta vähemmän laskuja jatkossa), silti heilautti markkinoita. Fed:lle ei voi syksystä jakaa tyylipisteitä. Ensin syyskuussa hätäleikkaus korkoihin ja nyt perääntyminen pic.twitter.com/Ih4UkjRSvt
— Lippo Suominen (@LippoSuominen) December 19, 2024
Osakkeet edelleen ylipainossa
Suomisen mukaan talouden ja markkinoiden isoa, myönteistä, kuvaa eilinen keskuspankin varovaisuus ei muuta.
”USA:n talous kasvaa vahvasti ja ensi vuoden näkymät ovat hyvät. Pidämme osakkeet, ja varsinkin USA:n osakkeet, edelleen ylipainossa salkuissamme. Ajoittainen yli-innostushöyryjen purkaminen markkinoilta on ihan tervettä”, sanoo Suominen.
USA:n osakemarkkinoiden arvostus ja odotukset ovat korkealla, joten osakkeiden nousutahdin rauhoittumista on kuitenkin odotettavissa.
”Toisaalta merkittävään laskuun osakemarkkinoilla lähdettäisiin vasta, jos talouskuva alkaisi heikentyä, ja siitä ei ole merkkejä. Suuntaammekin luottavaisin mielin osakeylipainossa uuteen sijoitusvuoteen”, sanoo Suominen.
Oikeastaan aika ”veikeä” reaktio markkinoilta keskuspankin toiminnalle.
Uskallan väittää, että valtaosa markkinoiden toimijoista tietää, että keskuspankki ei ole tai sen ei ainakaan pitäisi olla yhden talouden toimijoiden ryhmän (tässä tapauksessa sijoittajien) asialla.
Powell ja kumppanit toimivat aivan oikein, kun jättivät kasvavan talouden oloissa ”koronlaskuvaraa”.
Vaikka Yhdysvaltojen kansantalous on maailman suurin, niin on todella hyvä, että liittovaltion heikomman finanssipoliittisen pelivaran vastapainona on Yhdysvaltojen keskuspankki.
Talouspolitiikkaan riippumaton keskuspankki tuo jatkuvuutta ja ennakoitavuutta (ainakin jossakin mittakaavassa).
Nollakorot eivät kerro terveestä taloudesta, vaan poikkeustilasta. Se että lainarahalla on hinta, ainakin osaltaan edistää vahvempien yritysten asemaa.