Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Strategi: Yhdysvallat erottuu nyt muista markkinoista lähes kaikilla mittareilla

OP:n näkemyksen mukaan osakkeet houkuttavat jatkossakin Yhdysvaltojen johdolla, kun talous kasvaa ja korot laskevat.
Lippo Suominen päästrategi OP Lippo Suominen päästrategi OP
OP:n päästrategi Lippo Suominen. Kuva: OP Ryhmä.
Lippo Suominen päästrategi OP
OP:n päästrategi Lippo Suominen. Kuva: OP Ryhmä.

Kuluva vuosi on ollut amerikkalaisosakkeiden juhlaa kun S&P 500 -osakeindeksi on kivunnut lähes 28 prosenttia vuoden alusta.

Kurssinousua selittää osaltaan yritysten vahva tuloskasvu. Analyytikot odottavat S&P 500 -indeksin raportoivan tuloskasvua jo neljäntenä peräkkäisenä vuotena. Factsetin mukaan arvioitu vuotuinen tuloskasvuprosentti koko kuluvalle vuodelle on 9,5 prosenttia, mikä on yli kymmenen vuoden keskimääräisen 8,0 prosentin vuotuisen tuloskasvun.

Neljä viidestä suurimmasta tuloskasvun edistäjästä vuonna 2024 ovat niin sanottuja mahtiseitsikon yrityksiä: Nvidia, Amazon, Alphabet ja Meta Platforms. Kokonaisuudessaan analyytikot odottavat mahtiseitsikon yritysten raportoivan 33 prosentin tuloskasvun vuonna 2024. Sitä vastoin muiden 493 yrityksen odotetaan raportoivan vain hieman yli neljän prosentin tuloskasvun vuodelle 2024.

OP:n näkemyksen mukaan osakkeet houkuttavat jatkossakin Yhdysvaltojen johdolla, kun talous kasvaa ja korot laskevat.

Erot Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden ja muun maailman välillä ovat nyt poikkeuksellisen suuria.

OP menee uutta vuotta kohti sijoitusmarkkinoiden osalta luottavaisissa tunnelmissa. Osakkeet pysyvät ylipainossa salkuissa, eli niiden osuus sijoituksista on suurempi kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin.

Osakkeita tukee nyt kaksi seikkaa: talouskasvu ja keskuspankkien aiempaa parempi liikkumavara.

”Tällä hetkellä talousennusteet kautta maailman osoittavat kasvun suuntaan. Lisäksi inflaation helpotettua keskuspankeilla on mahdollisuus tukea taloutta koronlaskuilla voimakkaastikin, jos on tarve. Siten talous on osakkeiden puolella”, sanoo OP:n päästrategi Lippo Suominen.

Yhdysvalloissa kovat odotukset yritysten tuloskasvulle

Vahva kasvu sekä taloudessa että tuloksissa ovat johtaneet Yhdysvalloissa kovaan osakenousuun, mutta samalla myös osakkeiden arvostus on kivunnut ylös.

S&P 500 -osakeindeksin ennustettuihin tuloksiin perustuva P/E-kerroin on tällä hetkellä hieman yli 22x. Se on siten selvästi korkeampi kuin kymmenen vuoden keskiarvo 18,1x. FactSet Researchin mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat eivät ole olleet näin kalliit sitten huhtikuun 2021.

Itse asiassa S&P 500 -indeksin ennustetuilla tuloksilla laskettu P/E-kerroin on ylittänyt tason 22x vain kahdesti vuoden 1985 jälkeen. Ensimmäinen kerta tapahtui niin sanotun teknologiakuplan aikana. Arvostuskerroin nousi yli 22x vuonna 1998 ja pysytteli yleisesti sen yläpuolella noin kolmen vuoden ajan. Lopulta S&P 500 laski 49 prosenttia huipustaan maaliskuussa 2000.

S&P 500 -osakeindeksin kurssikehitys 10 vuoden aikana. Kuva: Koyfin.

Toisen kerran tuleva P/E-kerroin ylitti tason 22x koronapandemian aikana. Sijoittajat aliarvioivat, kuinka syvällisesti toimitusketjujen häiriöt ja elvytystoimet vaikuttaisivat talouteen, ja nostivat monien osakkeiden arvostukset absurdeille tasoille.

S&P 500 -indeksi laski lopulta 25 prosenttia saavutettuaan huippunsa tammikuussa 2022, keskellä kovinta inflaatioaaltoa 40 vuoteen.

Arvostuskertoimet eivät kuitenkaan kerro kaikkea.

Yhdysvallat kuitenkin erottuu tällä hetkellä muista markkinoista lähes kaikilla mittareilla. Talouden fundamenteissa eli perustekijöissä se erottuu edukseen, mutta osakkeiden hinnoittelussa muita selvästi kalliimpana.

”Erot muuhun maailmaan ovat kautta linjan nyt poikkeuksellisen suuria. Ensi vuodenkin talouskasvuodotuksissa Yhdysvallat on länsimaista selvässä kärjessä ja syksyn mittaan ennusteita on nostettu entisestään sekä Trumpin toimia odottaessa että muutoinkin hyvien uutisten myötä”, Suominen kertoo.

Jenkkimarkkinat ylipainossa

Myös talouskasvun odotetaan olevan Yhdysvalloissa yli kaksi prosenttia, mikä on hyvä taso. Muualla sen sijaan on kasvuennusteita leikattu hieman, sanoo Suominen.

Suomisen mukaan Yhdysvallat jatkaa osakemarkkinoiden pankin suosikkina.

”Osakkeiden arvostuksen viime vuosien voimakas nousu hirvittää, mutta niin kauan kuin talous vetää ja tulokset kohoavat ennätyskorkeuksiin, on markkinanousulle pohjaa. Nousun laaja-alaistuminen myös yhdysvaltalaisten jättiyhtiöiden ulkopuolelle on hyvä uutinen sijoittajille.”, hän toteaa.

Suominen muistuttaa, että amerikkalaisosakkeiden hintataso ei ole edullinen pienissä tai keskisuurissakaan yhtiöissä, mutta ei myöskään yhtä haastava kuin jättiyhtiöissä.

Suominen muistuttaa, että liian kovia odotuksia osakemarkkinoiden vahvalle nousulle ei silti kannata asettaa.

”Vaikka merkit viittaavat jälleen hyvään osakevuoteen, kannattaa muistaa, että markkinoilla pelkkä kasvu ei riitä suuriin tuottoihin, vaan tarvitaan myös myönteisiä yllätyksiä. Jos odotukset ovat korkealla, on vaikeampi enää ylittää niitä.”

Yhdysvallat oli jo ennestään ja pysyy nyt tuoreessa OP:n sijoitusnäkemyksessä osakemarkkinoiden osalta ylipainossa. Osakemarkkinoiden alipainossa ovat sen sijaan vientivetoiset Suomen ja Pohjoismaiden markkinat sekä Tyynenmeren alue.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (3) Katso kommentit (3)
  1. Mielenkiintoinen ja hyvä juttu.
    Miten suuri osa kurssien noususta mahtaa johtua siitä, että yritykset ostavat omia osakkeitaan osingonmaksun sijaan? Jos se osuus on merkittävä, niin silloin markkinoiden hinnoittelu ei ole niin kallis. Tietenkin edellyttäen että suuria osakkeiden osto-ohjelmia voidaan toteuttaa jatkossakin.

    1. Tässä vähän dataa jenkkiyhtiöiden omien osakkeiden ostoista. Nämä alla olevat yhtiöt ovat ostaneet lähes 96 miljardilla dollarilla omia osakkeitaan pelkästään kuluvan vuoden kolmannella vuosineljänneksellä.

      Eniten on ostanut Apple, yli 25 miljardilla dollarilla. Eniten omien osakkeiden ostojaan on kasvattaneet Nvidia ja Bank of America.

      Apple
      Alphabet
      Nvidia
      Meta Platforms
      JPMorgan Chase
      Visa
      Exxon Mobil
      Chevron
      Microsoft
      Bank of America

      Lisätietoja tästä linkistä:

      https://www.investors.com/etfs-and-funds/sectors/sp500-companies-buy-back-their-own-stock-like-its-going-out-of-style/

      1. Kiitos! Jestas. Kansantalouden ja tässä tapauksessa muidenkin tapauksessa olisin pitänyt suotavana, että ainakin osa tuosta olisi käytetty liiketoiminnan kasvattamiseen.
        Saattaa tietenkin olla, että tarpeeksi vahva markkina-asema yhdessä vahvan kassavirran kanssa houkuttelee tuohon.
        Osakkeenomistajan näkökulmasta katsottuna tuosta ei mene veroja, mutta osingoista menee ja pidempi osakkeiden omistaminen on meikäläisenkin verotuskäytännön mukaan kannattavaa.
        Kiitos jälleen kerran hyvästä informaatiosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
bitcoin kryptovaluutta

Analyytikko: Bitcoin nousemassa "strategiseksi omaisuuseräksi"

Seuraava artikkeli
Donald Trump vaali-ilta vaalit

Trumpin kauppapolitiikan vaikutukset reaalitalouteen ja finanssimarkkinoihin