Vakuutuskonserni Sampo kertoi viime kesäkuussa aikovansa yhdistää tanskalaisen vahinkovakuutusyhtiö Topdanmarkin Sammon tytäryhtiöön, ruotsalaiseen vahinkovakuutusyhtiö Ifiin.
’Sampo on omistanut osan Topdanmarkista vuodesta 2008 lähtien ja sillä oli kesäkuussa vajaan 49 prosentin omistusosuus yhtiöstä. Topdanmark on Tanskan suurimpia vahinkovakuutusyhtiöitä. Yhtiö keskittyy henkilöasiakkaiden,
maatalouden ja pk-yritysten vakuuttamiseen.
Sampo ja Topdanmark ovat viime vuosina molemmat keskittyneet yhä enemmän vahinkovakuuttamiseen. Järjestelyllä Sampo pyrkii vahvistamaan vahvaa asemaansa Pohjoismaiden vahinkovakuuttajana.
”Tämä on tärkeä virstanpylväs, joka mahdollistaa yhtiön integraation konserniin. Integraatioprosessi etenee hyvin ja tuottaa jatkossa merkittäviä synergiaetuja. Odotamme niitä saatavan erityisesti keskeisillä alueilla, kuten tietojärjestelmiemme optimoinnissa, liiketoiminnan digitalisaation lisäämisessä ja hankintojen keskittämisessä. Nämä synergiaedut parantavat paitsi tehokkuutta, myös kykyämme palvella asiakkaitamme”, konsernijohtaja Torbjörn Magnusson kertoi kolmannen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä.
Vaihtotarjous toteutettiin onnistuneesti syyskuussa ja vähemmistöosakkeiden lunastusmenettely saatiin päätökseen lokakuussa. Vähemmistöosakkeiden kokonaishankintahinnaksi muodostui 325 miljoonaa euroa. Pakollinen lunastus saatiin päätökseen ja Topdanmarkin osakkeet poistettiin Nasdaqin Kööpenhaminan pörssin kaupankäynnistä raportointikauden päättymisen jälkeen lokakuussa 2024.
Sampo alkaa raportoida synergioiden toteutumisesta vuoden 2025 ensimmäisestä neljänneksestä alkaen.
Integraatioprosessi on jo hyvässä vauhdissa. Sampo odottaa saavansa 95 miljoonan euron vuosittaiset synergiat Ifin ja Topdanmarkin yhdistymisestä.
Sampo alkaa raportoida synergioiden toteutumisesta vuoden 2025 ensimmäisestä neljänneksestä alkaen. Myös konsernin raportointisegmentit muuttuvat ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Vuoden 2024 neljännellä vuosineljänneksellä ja koko vuoden 2024 osalta Topdanmark säilyy omana raportointisegmenttinään.
OP Ryhmä on arvioinut yhdistymisen synergiahyötyjä, ja pankin arvion mukaan synergiapotentiaalia on ainakin jonkin verran ja mahdollisesti huomattavastikin Sammon ilmoittamaa 95 miljoonan euron konservatiivista arviota enemmän, noin 110-215 miljoonaa euroa.
Sammon liikevaihdon kasvu on ollut viime vuosina vaisua. Kun vuonna 2021 liikevaihto oli 8,7 miljardia euroa, ennustaa esimerkiksi Inderes tälle vuodelle 8,4 miljardin euron liikevaihtoa. Vuonna 2021 oikaistu liikevoitto oli 2,2 miljardia euroa ja tämän vuoden Inderesin ennuste on 1,8 miljardia euroa.
OP kuitenkin muistuttaa aamukatsauksessaan, että Sampo on läpikäynyt suuren rakennemuutoksen, jossa yhtiöstä on tullut puhdas vahinkovakuuttaja, kun Nordea ja Mandatum myyty pois konsernista.
Sampo voi nyt siten keskittyä täysimääräisesti tuloskasvun tavoitteluun, OP toteaa.
Sijoittajan kannalta Sammon mielenkiintoa lisää erityisesti tulevat synergiahyödyt. OP:n osien summa -laskelman perusteella yhtiön käypä arvo voisi olla suurin piirtein 43 euroa ja osinkovirtamallilla vielä hieman korkeampi, 44 euroa. Pankin tavoitehinta osakkeelle on 43 euroa.
Sammon osake hinnoitellaan tällä hetkellä 40 euron hintaan, joten kovin suurta hinnannousun potentiaalia osakkeeseen ei liity, mikäli OP:n tavoitehinta pitää kutinsa. Sen sijaan Sampo tarjoaa edelleen hyvää osinkotuottoa, kun esimerkiksi Inderes odottaa ensi vuoden osinkotuotoksi 5,3 prosenttia.