Yhdysvaltojen teollisuuden aktiviteetti laski lokakuussa alimmalle tasolle 15 kuukauteen, ja tehtaat kohtasivat korkeampia raaka-ainehintoja, kertoo Institute for Supply Management (ISM) perjantaina.
Tarkkaan seurattu ISM:n teollisuuden ostopäällikköindeksi laski viime kuussa 46,5 pisteeseen, mikä on alhaisin taso heinäkuusta 2023 lähtien. Syyskuussa lukema oli 47,2. Alle 50 pisteen lukema tarkoittaa teollisuussektorin supistumista, ja tämä sektori kattaa yli 10 prosenttia Yhdysvaltojen taloudesta.
Ekonomistit olivat odottaneet indeksin nousevan hieman 47,6:een, joten indeksin lasku oli yllätys.
Kyselyn mukaan teollisuuden maksamat hinnat nousivat syyskuun 48,3 pisteestä lokakuussa 54,8 pisteeseen, mikä on korkein lukema sitten joulukuun 2023. Toimitusten mittari laski syyskuun 52,2 pisteestä lokakuussa 52,0 pisteeseen. Yli 50:n lukema osoittaa hitaampia toimituksia.
Tavaroiden kulutus kasvoi kuitenkin kolmannella neljänneksellä nopeimmin 1,5 vuoteen. USA:n kulutus on pysynyt vakaana korkeammista lainakustannuksista huolimatta ja se saattaa kasvaa edelleen, koska keskuspankki on aloittanut ohjauskorkojen laskun.
ISM:n kyselyn ennakoiva uusien tilausten alaindeksi nousi viime kuussa 47,1 pisteeseen syyskuun 46,1 pisteestä.
ISM ostopäällikköindeksiä pidetään yhtenä tärkeimmistä ja luotettavimmista Yhdysvaltain talouden suhdannemittareista. Se perustuu kyselyyn, jossa yli 400 valmistavan teollisuuden ostopäällikköä arvioi yrityksensä tilannetta
Indeksi mittaa valmistavan teollisuuden tilaa ja laajemmin koko talouden suuntaa. Se koostuu viidestä pääkomponentista: uudet tilaukset, tuotanto, työllisyys, toimittajien toimitukset ja varastot.
Uutistoimisto Reutersin mukaan ostopäällikköindeksin lasku voi osittain johtua lentokonevalmistaja Boeingin tehtaiden työntekijöiden lakosta, joka on keskeyttänyt yhtiön suosituimman mallin 737 MAX sekä 767- ja 777-laajarunkomallien tuotannon. Tämä työtaistelu heikensi teollisuustuotantoa syyskuussa.
Tuotanto supistui edelleen, todennäköisesti Boeingin lakon vuoksi, joka on vaikuttanut myös sen toimittajiin. ISM-indeksin tuotantokomponentti laski 49,8:sta 46,2:een syyskuusta.
Teollisuuden työllisyys koheni hieman, vaikkakin se pysyi heikolla tasolla. Teollisuuden työllisyysmittari nousi syyskuun 43,9:stä 44,4:ään.
Regions Financialin pääekonomisti Richard Moody arvioi, että USA:n teollisuussektoria jo lähes kahden vuoden ajan varjostanut alavireisyys jatkuu, pääasiassa vaalien jälkeiseen Washingtonin politiikkaan liittyvän epävarmuuden vuoksi. Toisaalta tämä epävarmuus voisi haihtua nopeasti, hän lisää.
Erillisessä raportissa S&P Globalin teollisuuden ostopäällikköindeksi parani lokakuussa, mutta vain tasolle 48,5, mikä tarkoittaa, että se pysyi alle 50:n rajan neljättä peräkkäistä kuukautta. Yrityksen mukaan oli myös viitteitä siitä, että tehtaat saattavat tehdä lisäleikkauksia tuotantoon tulevina kuukausina.
“Teollisuus on jumissa. Tehtailla on edessä kova urakka, kunnes korot laskevat ja kotimaiset sekä ulkomaiset vastatuulet hellittävät”, toteaa Nationwide-yhtiön ekonomisti Oren Klachkin.
“Selviämme lopulta vaaleihin liittyvästä epävarmuudesta, ja keskuspankin koronlaskut tuovat positiivista vaikutusta, mutta nämä tekijät eivät kuitenkaan kumoa hidastuvan talouden vaikutuksia,” hän lisää.