Makrotalous

Oppia Ruotsin mallista – Yrittäjäjärjestö vaatii perintö- ja lahjaveron poistamista

Perheyritysten liitto haluaa korvata perintö- ja lahjaveron luovutusvoittoverolla.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen

Kokoomuksen verojaoston puheenjohtaja Ville Valkonen esittää Talouselämän haastattelussa perintö- ja lahjaverotuksen puolittamista kahdeksi vuodeksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen on näyttää aloitteelle vihreää valoa.

Valkosen mukaan lahjaverotuksen alennuksella saataisiin varallisuutta siirtymään niille polville, jotka sitä enemmän tarvitsevat – joilla on investointitarpeita henkilökohtaisessa elämässään ja sijoitushorisontti edessä. Samalla vauhdittaisimme yritysten sukupolvenvaihdoksia.

”Olen täysin vakuuttunut, että meillä tulisi iso varallisuuden siirtyminen eteenpäin. Verotulot tänä aikana voisivat jopa kasvaa. Veroale saisi omaisuusmassat liikkeelle ja verotettavaa olisi enemmän. Silloin ei tulisi lyhyen aikavälin alijäämähaasteita”, Valkonen kertoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei innostu kokoomuksen veroalennusideasta. Mäkelä pitää ajatusta lyhytnäköisenä. Verotuksen pitäisi hänen mielestä olla pitkäjännitteistä ja ennakoitavaa.

”Valtiontalous on vahvasti alijäämäinen. Ollaan jo korotettu yleistä arvonlisäveroa ja tehty valtiontalouden menosäästöjä. Ison menosäästön esittäminen tässä tilanteessa on aika vaikeaa”, Mäkelä kertoo Ylelle.

Perintö- ja lahjaveron puolittaminen kahden vuoden määräajaksi ei saa tukea myöskään Perheyritysten liitolta.

Liiton mukaan lyhyen tähtäimen määräaikaiset toimet eivät ole riittäviä poistamaan Suomen talouden ongelmia eivätkä vauhdita talouskasvua toivotulla tavalla.

Perheyritysten liitto tarjoaa kasvuratkaisuksi perintö- ja lahjaveron poistamista ja veron korvaamista luovutusvoittoverolla, mikä toisi puuttuvia pääomia Suomeen ja vahvistaisi yritysten pysymistä kotimaisessa omistuksessa.

”Sinänsä kaikki helpotukset epätasa-arvoiseen ja arvaamattomaan perintö- ja lahjaveroon ovat tervetulleita, mutta nyt on myös erityisen tärkeää varmistaa, että esitettävät ratkaisut ovat riittävän rohkeita ja pitkäjänteisiä”, painottaa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen toteaa.  

Perheyritysten liiton mukaan perintö- ja lahjaverotus vaikeuttaa kotimaisten perheyritysten toimintaa merkittävästi. Vero on yritystoiminnan kannalta täysin ylimääräinen, omistajalle kuuluva kulu, jonka maksamiseen suomalaisissa perheyrityksissä joudutaan varautumaan.  

”Yrityksen varoja tulisi voida käyttää yritystoiminnan kehittämiseen, eikä omistajien veronmaksukyvyn varmistamiseen. Tälläkin hetkellä yritysten investoinneista, rahoituksesta ja yleisesti pääomamarkkinoilta puuttuu perintö- ja lahjaveron vuoksi lähes miljardi euroa, kun yrityksissä joudutaan varautumaan mahdolliseen perintö- ja lahjaverojen maksuun”, Vanhala-Harmanen arvioi.

Vanhala-Harmasen mukaan olisi vähintäänkin ensiarvoisen tärkeää saada ainakin perintö- ja lahjaverolle koroton, 10 vuoden maksuaika sekä uudistaa veroa poistamalla toinen maksuluokka ja madaltaa korkeimpia veroprosentteja.

Ruotsi, Norja ja Viro ovat kaikki luopuneet perintö- ja lahjaverosta kokonaan.

”Niissäkin maissa, joissa perintö- ja lahjaveroa edelleen peritään, suositaan kuitenkin perheyritysten sukupolvenvaihdoksia. Veroasiantuntijoiden selvityksistä ilmenee, että veroja perivissäkin maissa perheyritysten sukupolvenvaihdosten verot huojennetaan nollaan”, Vanhala-Harmanen selventää. 

Ruotsin kokemukset perintöveron korvaamisesta luovutusvoittoverolla ovat Vanhala-Harmasen mukaan osoittaneet positiivisia vaikutuksia.  

”Pääomat ovat Ruotsissa palautuneet tehokkaammin markkinoille, vaurauden pako ulkomaille on lakannut ja taloudellinen toimeliaisuus on lisääntynyt. Suomessa sama ratkaisu loisi pitkällä aikavälillä verotuottoja ja vahvistaisi taloutta. Luovutusvoittoverotukseen siirtyminen tasapainottaisi verokertymän muutoksia ajan myötä”, hän toteaa.

Kommentoi
Ylös
>