Atria sai sai sianlihan vientiluvan Kiinaan vuonna 2016. Nyt on siipikarjan vuoro.
Atria käynnistää siipikarjan lihan viennin Kiinaan ensi vuoden alussa. Asia varmistui tiistaina Pekingissä Suomen tasavallan presidentin Alexander Stubbin johtamalla Kiinan valtiovierailulla.
Kiinan viranomaiset ilmoittivat hyväksyvänsä Atrian siipikarjanlihan tuotantolaitoksen vientiin valtiovierailun aikana.
”Tämä on Atrian ruokaviennille ja koko suomalaiselle elintarviketuotannolle merkittävä asia”, kertoo sanoo Atria-konsernin toimitusjohtaja Kai Gyllström. Gyllström kiittää kaikkia asian edistämiseen osallistuneita viranomaisia, erityisesti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahia ja ministeriön virkahenkilöitä sekä Suomessa että Kiinassa pitkäjänteisestä ja vaativasta työstä.
”Tasavallan presidentti Alexander Stubbin rooli viennin käynnistämisessä on ollut merkittävä. Olemme kiitollisia valtiovallan edustajille yhteistyöstä ja mahdollisuudesta osallistua suomalaisen elintarviketeollisuuden vienninedistämiseen”, Atrian toimitusjohtaja kertoo.
Atrian lihaliiketoiminnasta ja viennistä vastaava johtaja Markku Hirvijärvi kertoo, että Atrian kiinalaiset asiakkaat arvostavat puhdasta ja antibioottivapaata ruokaa.
”Atria oli ensimmäinen suomalaisyritys, joka sai sianlihan vientiluvan Kiinan markkinoille vuonna 2016. Meillä on hyvät ja vakiintuneet asiakassuhteet, joiden merkitys on erittäin tärkeä nyt kun lähdemme aloittamaan siipikarjatuotteiden vientiä”, hän kertoo.
Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on maailmanluokan trendi
Siipikarjanlihan kulutus kasvaa koko maailmassa. Maailmassa kulutettiin vuonna 2023 siipikarjanlihaa 139 miljoonaa tonnia. OECD-FAO:n ennusteen mukaan määrä on 160 miljoonaa tonnia vuonna 2033.
”Peruslähtökohta, jonka päällä koko kasvu lepää, on väestönkasvu”, kertoo Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Csaba Jansik. Siellä, missä väestö kasvaa, kasvaa kaikkien lihalajien kulutus.
”Siipikarja on maailmanlaajuisesti menestyksekkäin lihalaji, koska sitä eivät rasita mitkään uskonnolliset tai ympäristöön tai kulutukseen liittyvät tekijät. Sen kasvua ei jarruta mikään.”
Kasvua tukee se, että siipikarjankasvatusta voi harrastaa pienimuotoisena tai ammattimaisesti suuressa mittakaavassa. Myös tuotannon kasvattaminen on nopeampaa kuin eläinlajeilla, joilla kasvuajat ovat pidempiä.
Jansik arvioi siipikarjanlihan olevan tulevaisuudessa suurin lihalaji maailmassa. Ennusteiden mukaan vuonna 2032 kaikesta lihavalkuaisesta 41 prosenttia tulisi siipikarjanlihasta.
Siipikarjanlihan kulutus Suomessa alkoi näkyä tilastoissa 1970-luvulla, jolloin teollinen tuotanto alkoi. Kulutus lähti kasvuun 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa ja kiihtyi 2010-luvun alussa. Vuonna 2023 siipikarjanliha ohitti sianlihan kulutustilastoissa.
Jokaisen suomalaisten ennustetaan syövän kanaa tänä vuonna keskimäärin lähes 31 kiloa. Kulutuksen arvioidaan kasvavan yhdestä kolmeen prosentin vuosivauhtia.
Viime vuonna siipikarjanlihan viennin arvo oli 11,5 miljoonaa euroa ja lihaa lähti maasta yli 7 000 tonnia. Euromääräisesti eniten vietiin Viroon, Etelä-Koreaan ja Ruotsiin.
Atrian siipikarjanlihan vienti Etelä-Koreaan on löytänyt paikkansa ja Japanissa kysyntä on vuosittain kasvanut lisäarvotuotteissa, kuten antibioottivapaassa sianlihassa.
Atria kasvaa Ruotsissa ja Virossa
Atria hakee viennin kasvua myös Kiinaa lähempää. Tammi-toukokuun markkinakasvu oli parasta Ruotsissa ja Virossa. Sama trendi jatkui tammi-syyskuussa.
Suomessa tammi-elokuun vähittäiskaupan markkinakehitys arvossa mitattuna Atrian tuoteryhmissä jäi suunnilleen nollaan, kun Ruotsin ja Viron kasvu oli pirteää viiden prosentin tasoa.
Suomessa määrän kehitys oli noin yhden prosentin tasoa, joten arvon säilyessä ennallaan hinnat ovat laskeneet keskimäärin prosentin. Kuluttajapakatun punaisen lihan kysyntä kasvoi määrällä mitattuna 3,6 prosenttia vuoden takaisesta.
Ruotsissa ja varsinkin Virossa ruokakorin inflaatio on jatkunut ja nähtävissä taulukosta: arvonkehitys on ollut Virossa 4,6 prosenttiyksikköä nopeampaa kuin määrän kehitys. Ruotsissa makkaran ja leivänpäällisten hinnat ovat nousseet 12 kuukauden aikana selvästi.
Tanskassa yhtiö on keskittynyt leivänpäällisiin ja työstää tärkeää, jo aiemmin ilmoitettua investointia kokolihaleikkeleitä tuottavaan leivänpäällislinjaan. Investointi on suuruudeltaan noin viisi miljoonaa euroa. Tanskan tilanne ei ole helppo, vaikkakin yhtiö on tehnyt siellä merkittäviä tehostamistoimia 2023.