Oma talous

Tällaisia muutoksia hallitus kaavailee Kela-korvauksiin

Hallitus suunnittelee useita isoja muutoksia yksityisen sairaanhoidon kustannuksista maksettaviin Kela-korvauksiin.

Sosiaaliturva­ministeri Sanni Grahn-Laasonen
Sosiaaliturva­ministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia.

Hallituksen suunnitelmissa Kela-korvauksia on tarkoitus kohdentaa aiempaa vahvemmin niihin lääkärikäynteihin, joita on heikommin saatavilla julkisessa terveydenhuollossa.

“Kohdennamme Kela-korvauksia aiempaa vahvemmin sellaisiin lääkärikäynteihin, joita on heikommin saatavilla julkisessa terveydenhuollossa. Palautamme Kela-korvaukset hedelmöityshoitoihin merkittävästi korotettuina. Lisäksi muun muassa silmälääkäreiden, gynekologien, fysioterapian, hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden korvauksia korotetaan”, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo.

Suunnitteilla on, että tiettyjen palveluiden ja erikoisalojen vastaanottojen korvattavuutta laajennettaisiin ja korvauksia korotettaisiin keväällä 2025. Muutoksissa painotetaan erityisesti ennaltaehkäisyä ja lääkärikäyntejä, joille on vaikea päästä julkisessa terveydenhuollossa.

Silmätautien erikoislääkärien ja gynekologien vastaanottokäyntien korvaustaksoja korotetaan niin, että korvaustaksa olis arviolta 60–70 euroa. 

Fysioterapia palautetaan korvattavaksi. Jatkossa korvauksen saa myös ilman lääkärin lähetettä enintään neljästä käynnistä vuodessa. Korvaustaksa olisi noin 15 euroa. 

Suuhygienistikäynteihin lisätään suorakorvattavuus. Korvauksen saa ilman hammaslääkärin lähetettä enintään kahdesta käynnistä vuodessa, ja korvaustaksa olisi noin 21 euroa. 

Hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden Kela-korvauksia korotetaan maltillisesti.

Taloudellista apua lapsettomuudesta kärsiville

Hallitus esittää myös, että hedelmöityshoidot palautettaisiin Kela-korvausten piiriin ja niistä maksettavia korvauksia korotettaisiin.

Esityksen tavoitteena on auttaa tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviä, parantaa hedelmöityshoitojen saatavuutta sekä edistää syntyvyyttä. Hedelmöityshoitojen korvaukset palautettaisiin laajuudeltaan sellaisina kuin ne olivat vuoden 2022 loppuun saakka.

Hedelmöityshoidoista maksettavat korvaukset kattaisivat jatkossa noin 40 prosenttia korvauksen perusteena olevista kustannuksista. Korvausta saisi hedelmöityshoidoista, jotka on annettu lääketieteellisistä syistä. Muita kuin sairauden tai muun terveydellisen syyn perusteella annettavia hedelmöityshoitoja ei korvattaisi.

Suurin muutos koskee 65 vuotta täyttäneitä, joille STM ja Kela valmistelevat Kela-korvauksiin perustuvaa valtakunnallista valinnanvapauskokeilua. Kokeiluun sisältyy hintakatto. 

Kokeilussa yli 65-vuotiaat maksaisivat yksityisen yleislääkärin vastaanottokäynnistä summan, joka vastaa julkisen terveydenhuollon asiakasmaksua. tämä summa olisi ensi vuonna noin 28 euroa. Kokeiluun sisältyvistä käynneistä ei perittäisi palvelu- tai toimistomaksuja. Kokeilu alkaisi syyskuun alussa ensi vuonna.

“Erityisen suurella mielenkiinnolla odotan valtakunnallista valinnanvapauskokeilua. Kokeilussa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityisen yleislääkärin vastaanotolle julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla. Kyse on eräänlaisesta valtakunnallisesta palvelusetelistä, johon ovat oikeutettuja kaikki 65 vuotta täyttäneet ympäri Suomen hyvinvointialueesta riippumatta. Kela esitti vastaavaa mallia hallitusneuvotteluissa”, Grahn-Laasonen sanoo. 

Omalääkärimallin kokeilu käyntiin

Suunnitteilla on myös omalääkärimallin kokeilu, joka toteutettaisiin yhdessä hyvinvointialueiden kanssa. Omalääkärimallin kehittämisessä voitaisiin hyödyntää Kela-korvauksia. Kokeilu alkaisi aikaisintaan syksyllä 2025.

Omalääkäri 2.0 -selvityksen mukaan saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee, sairastuvuus ja kuolleisuus vähenevät, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät sekä potilastyytyväisyys paranee.

Jos lainmuutokset hyväksytään eduskunnassa, muutokset tulisivat voimaan vaiheittain.

Hedelmöityshoitojen Kela-korvauksia koskeva muutos tulisi voimaan heti ensi vuoden alusta. Erikoislääkärien, fysioterapian, mielenterveyden palveluiden ja hammashoidon Kela-korvauksia koskevat muutokset tulisivat voimaan huhtikuun alusta ensi vuonna.

Yli 65-vuotiaita koskeva valinnanvapauskokeilu alkaisi syyskuun alusta ensi vuonna, ja omalääkärimallia koskeva kokeilu alkaisi aikaisintaan syksyllä 2025.

Lainmuutoksia ei ole vielä vahvistettu. Toistaiseksi Kela korvaa yksityisen sairaanhoidon käyntejä kuten ennenkin.

Kommentoi
Ylös
>