Kryptot

HBO:n uusi dokumentti väittää: Bitcoinin luoja paljastettu

Mikäli ensi keskiviikkona näytettävän dokumentin paljastus on uskottava, olisi se järistys kryptomarkkinoille.

Tantereet tärisee ja peruskallio halkeilee, jos amerikkalaisen kaapelitelevisioyhtiön lupaus pitää paikkansa.

Uusi HBO:n dokumenttielokuva nimittäin väittää selvittäneensä Bitcoinin salanimellä tunnetun luojan todellisen henkilöllisyyden. Aiheesta kertoo Politico.

Bitcoinin perustajan Satoshi Nakamoton nimimerkkiä käytetään henkilöstä, useammista henkilöistä tai yrityksestä, jotka loivat bitcoinin ja loivat sen alkuperäisen rakenteen. Bitcoinin luoja tai luojat myös suunnittelivat ensimmäisen lohkoketjutietokannan.

Dokumenttielokuva on Emmy-ehdokkuuden saaneen Cullen Hobackin uusin työ. Suuri paljastus on tarkoitus lähettää ensi keskiviikkona kello klo 14 Keski-Euroopan aikaa.

Satoshin itsensä arvioidaan hallitsevan noin 1,1 miljoonaa Bitcoinia, mutta on epäselvää, onko hänellä yhä pääsy omaisuuden salausavaimiin. Jos hänellä on, hänen nettovarallisuutensa olisi nykyisillä arvostuksilla 66 miljardia dollaria.

Nakamoton todellinen henkilöllisyys on edelleen suuri mysteeri.

Nakamoto on salaperäinen henkilö tai ryhmä, joka loi Bitcoinin ja julkaisi sen perustavanlaatuisen teknisen julkaisun vuonna 2008. Hän kehitti Bitcoinin ensimmäisen ohjelmiston ja julkaisi sen avoimena lähdekoodina tammikuussa 2009.

Bitcoinin luoja katosi julkisuudesta vuonna 2011

Nakamoto oli aktiivinen Bitcoinin kehityksessä ja viestinnässä online-foorumeilla ja sähköpostitse, mutta katosi julkisuudesta täysin ja yllättäen vuoden 2010 lopussa tai 2011 alussa, jättämättä mitään selkeää viitettä henkilöllisyydestään.

Nakamoton henkilöllisyydestä on esitetty lukuisia teorioita ja arvailuja vuosien saatossa. Epäselvyyttä on siitäkin, onko kyseessä yksittäinen ihminen vai useampi henkilö. Vaikka Nakamoto hallitsi merkittävän määrän bitcoineja, niitä ei ole silti tiettävästi koskaan käytetty tai siirretty.

Monet uskovat, että Nakamoto on yksittäinen henkilö, jolla on syvä tietämys sekä kryptografiasta että tietojenkäsittelytieteestä.

Ensimmäisen vakavasti otettavan yrityksen Nakamoton henkilöllisyyden selvittämiseksi teki toimittaja Leah McGrath Goodman vuonna 2014. Hän tunnisti japanilais-amerikkalaisen Dorian Nakamoton epäillyksi, mutta Nakamoto kiisti väitteen. Muut bitcoin-yhteisön jäsenet eivät olleet vakuuttuneita hänen raportoinnistaan.

Politicon mukaan Satoshiksi epäillään yleisimmin edesmennyttä ohjelmistoinsinööri Hal Finneyta, järjestelmäinsinööri Dorian Nakamotoa, tietojenkäsittelytieteilijä Nick Szaboa ja Hashcashin keksijää Adam Backia.

On myös väitetty, että Satoshi Nakamoto voi olla ryhmä ihmisiä, koska Bitcoinin tekninen toteutus on erittäin monimutkainen ja poikkeuksellisen hyvin suunniteltu. Monet Bitcoin-yhteisön jäsenet torjuvat kuitenkin yritykset tunnistaa Satoshi ja vetoavat hänen yksityisyyden suojaansa.

Epäilykset kohdistuvat englantia äidinkielenään puhuvaan lohkoketjuasiantuntijaan

Nakomoton henkilöllisyyden mysteeri on niin kutkuttava, että jopa kielitieteilijät ovat pyrkineet antamaan vastausta ongelmaan.

Kielitieteilijät ovat analysoineet Nakamoton tekstejä ja tulleet siihen johtopäätökseen, että bitcoinin perustajan englannin kieli on sujuvaa äidinkielenään englantia puhuvan henkilön tekstiä. Lisäksi Nakamoto kirjoittaa tekstianalyysien mukaan brittienglantia, jolloin hän olisi luultavasti joko britti tai brittiläisen kansainyhteisön kansalainen.

Kielianalyyseistä huolimatta epäilykset ovat kohdistuneet myös amerikkalaiseen lohkoketjuteknologiaan perehtyneeseen Nick Szaboon. Vuonna 1998 Szabo kehitti bitcoinina edeltäneen bit gold -kryptovaluutan, jota ei kuitenkaan koskaan otettu käyttöön. Myös Szabo on kieltänyt olevansa bitcoinin perustaja.

Australialainen liikemies ja tietojenkäsittelyopin tutkija Craig Wright on väittänyt kivenkovaa olevansa henkilö nimimerkin Satoshi Nakamoton takana. Wired ja Gizmodo -sivustot väittivät vuonna 2015, että juuri Wright ja it-asiantuntija Dave Kleiman olisivat maailman tunnetuimman kryptovaluutan perustajia.

Wright ei ole pystynyt tarjoamaan vakuuttavia todisteita väitteidensä tueksi.

2 kommenttia
  • Craigfan sanoo:

    Craig Wrightista olisi voinut mainita että hänen yrityksellä on ylivoimaisesti eniten lohkoketjupatentteja ja hän on myös pystynyt selittämään Bitcoinin ominaisuuksia uskottavammin kun kukaan muu

  • Runningbitcoin sanoo:

    Craig Wright on tuomittu huijari ja se lukee hänen omilla verkkosivuillaan, koska tuomioistuimen päätös velvoittaa häntä.

  • Ylös
    >