Metsäteollisuusjätti Araucon hallitus on tänään hyväksynyt kokonaisen sellutehtaan investoinnin ja valinnut Valmetin projektin toimittajaksi.
Vuonna 1979 perustetulla yrityksellä on toimintaa yli 75 maassa ja 55 tehdasta Brasiliassa, Chilessä, Argentiinassa, Uruguayssa, Meksikossa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Espanjassa, Portugalissa ja Etelä-Afrikassa. Yrityksellä on maailmanlaajuisesti yli 18 000 työntekijää.
Valmet toimittaa Araucolle kokonaisen sellutehtaan, joka sisältää myös tehtaan kattavat automaatio- ja virtauksensäätöratkaisut. Uusi sellutehdas tulee olemaan maailman suurin yhdessä vaiheessa toteutettu sellutehdasprojekti 3,5 miljoonan tonnin vuotuisella tuotantokapasiteetillaan.
Uuden tehtaan arvioidaan käynnistyvän vuoden 2027 jälkimmäisellä puoliskolla. Sellutehdas rakennetaan Inocênciaan, Mato Grosso do Sulin osavaltioon Brasiliaan.
Sopimus on tarkoitus viimeistellä vuoden 2024 loppuun mennessä. Tilauksen arvo Valmetille on yli miljardi euroa, ja sen odotetaan sisältyvän Valmetin vuoden 2024 neljännen neljänneksen saatuihin tilauksiin.
Tilauksen suuruudesta kertoo jotain se, että yhtiön tilauskanta oli kesäkuun lopussa 3,8 miljardia euroa. Siten tämä uusi tilaus on yli neljäsosa tilauskannasta.
Odotetulla toimituksella on merkittävä työllisyysvaikutus Valmetille ja sen alihankkijoille erityisesti Brasiliassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Intiassa ja Kiinassa.
”Tämä on merkittävä ja ratkaiseva vaihe Sucuriú-projektissamme, joka hyödyntää korkeaa asiantuntemusta ja huipputeknologiaa. Koska kyseessä on maailman suurin yksivaiheinen sellutehdashanke, Valmetin valinta kumppaniksemme kuvastaa Araucon sitoutumista yhteistyöhön sellaisten tahojen kanssa, jotka jakavat visiomme innovaatioista ja kestävää kehitystä tukevista toimintamalleista”, sanoo Araucon globaali toimitusjohtaja Cristian Infante.
Kaikkien aikojen suurin sellutehdas
Valmetin toimitusjohtaja Thomas Hinnerskov kertoo, että tämä investointi on merkittävä virstanpylväs tälle teollisuudenalalle.
”Araucon uudesta sellutehtaasta tulee maailman suurin yhdessä vaiheessa toteutettu sellutehdasprojekti, ja se on erinomainen esimerkki Valmetin kestävän kehityksen mukaisista teknologioista. Lisäksi tehdas tuottaa merkittävän määrän ylimääräistä biosähköä, mikä edistää myönteisesti alueen kestävää energiantarjontaa”, Hinnerskov toteaa.
Valmet toimittaa Araucolle koko tehdaskokonaisuuden, joka koostuu prosessiteknologiasta, automaatiojärjestelmistä, virtauksensäätöratkaisuista ja palveluista.
”Vaikka tehdas on kaikkien aikojen suurin, Valmetin toimitus sisältää testattuja teknologioita, jotka luovat hyvän pohjan tälle megaluokan tehdasinvestoinnille. Tehdas tulee sisältämään johtavia prosessiteknologioita, kuten uusimman erityisesti lyhytkuitusellulle räätälöidyn jatkuvatoimisen keittoteknologiamme sekä edistyneimmät automaatiojärjestelmät ja virtauksensäätöratkaisut”, sanoo Valmetin Sellu ja energia -liiketoimintalinjan johtaja Sami Riekkola.
Brasilian selluteollisuus on kehittynyt merkittävästi viime vuosina. Siksi Valmet on vahvistanut paikallista läsnäoloaan maassa.
Koko selluprosessin toimitus
Valmet toimittaa tehtaan koko tuotantoprosessin prosessiteknologiat puunkäsittelystä valmiisiin sellupaaleihin lyhytkuitusellun valmistamiseksi sekä koko tehtaan automaatiojärjestelmän ja siihen liittyvät virtauksensäätöratkaisut sisältäen Valmetin teollisen internetin ratkaisuja. Valmetin toimitus sisältää myös laitteistojen suunnittelun, hankinnan ja asennukset sekä käyttöönoton.
Valmetin prosessiteknologiatoimitus sisältää puunkäsittely-, keitto- ja kuitulinjan, sellun kuivauksen ja paalauksen, hajukaasujen käsittelyjärjestelmän, haihduttamon, soodakattilan, biovoimakattilan, kaustisoinnin, meesauunit, biomassakuivurin ja kaasuttimen.
Automaatiotoimitus sisältää Valmetin uusimman Valmet DNAe -automaatiojärjestelmän, edistyneet prosessinohjaukset , analysaattorit ja online-mittaukset sekä tehtaanlaajuisen optimoinnin, joka kattaa kaikki prosessisaarekkeet. Lisäksi toimitus sisältää teollisen internetin ratkaisuista simulaattorit ja yhteydet Valmet Performance Centeriin.
Toimitukseen kuuluu lisäksi virtauksensäätöratkaisut sisältäen venttiilit ja venttiiliautomaatiot.
Analyytikon mukaan jättitilaus tuo sekä mahdollisuuksia että riskejä
Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen arvioi kommenttiraportissaan, että Inderes ei ollut odottanut suurien selluprojektien etenevän investointipäätöksiin vielä tänä vuonna. Siten jättitilaus oli yllätys.
Viljakaisen mukaan suuret projektit ovat kuitenkin katteiltaan tyypillisesti alhaisia eikä Inderes usko tämän projektin olevan poikkeus kattavista automaatio- ja virtauksensäätöön liittyvistä osa-alueista huolimatta. Siitä huolimatta myös viimeiselle tulosriville tulee nousupaineita.
”Sellun ja Energian liikevaihtoennusteisiin kauppa luo kuitenkin nousupainetta ja konepajaliiketoiminnan luonne huomioiden liikevaihtoennusteiden nousu heijastuu jossain määrin myös tulosennusteisiin”, Viljakainen toteaa.
Suuret selluprojektit ovat olleet laitevalmistajille perinteisesti kuitenkin riskisiä hankkeita ja tästä syystä viimeisen vuosikymmenen aikana Valmet on tehnyt yksin hyvin rajallisesti jättiprojekteja. Yhtiö on kuitenkin nyt kuitenkin aiempaa vahvempi viime vuosina nousseen tulostason sekä stabiilien liiketoimintojen kasvaneen osuuden ansiosta, Viljakainen uskoo.
Valmetilla on Inderesin käsityksen mukaan kyvykäs organisaatio Brasiliassa ja Valmet vaikuttaa jo jonkin aikaa valmistautuneen suurprojektin vastaanottoon.
”Näin ollen pidämme projektia varovaisen positiivisena uutisena osakkeen kannalta, vaikka suurprojektit voivat olla isoja ja useampivuotisia taloudellisia ongelmia laitetoimittajille riskien realisoituessa”, pääanalyytikko toteaa.