Kasvuosakkeet

Kempowerin osake syöksyy

Analyysitalo Inderes teki täyskäännöksen näkemyksissään Kempowerista.

Sähköautojen pikalatauslaitteita valmistavan Kempowerin torstaina julkistama ruma tulosvaroitus on saamassa sijoittajilta ankaran tuomion.

Osake laski tulosvaroituksen jälkeen torstaina 3,3 prosenttia, mutta perjantaina osake oli jo yli 32 prosentin sukelluksessa noin kello 12.45.

Markkinoiden reaktiota ei tarvitse ihmetellä, sen verran karun tulosvaroituksen yhtiö ilmoitti – ja tulosvaroitus oli jo toinen tälle vuodelle.

Varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo näki yhtiön riskit viime maaliskuussa SalkunRakentajan haastattelussa.

”Kempowerin riskinä on, että ennuste yhtiön liikevoiton tasosta kuluvalle vuodelle jättää liikaa tulkinnan varaa sijoittajille”, Angervuo totesi.

Yhtiö laskee ohjeistustaan koko vuodelle 2024 ja julkisti toisen vuosineljänneksen alustavat avainluvut – jotka eivät lupaa käännettä parempaan.

Yhtiön mukaan tilauskanta laski huhti-kesäkuussa 101 miljoonaan euroon viime vuoden 139 miljoonasta eurosta. Tilauskertymä laski 54 miljoonaan euroon viime vuoden 86 miljoonasta eurosta.

Operatiivinen liiketulos painui -8,5 miljoonaa euroa pakkaselle, kun viime vuonna vertailukaudella se oli positiivinen lähes 14 miljoonasta eurosta.

Yhtiön mukaan DC-pikalatausmarkkinoiden kysyntä on ollut alhaisempaa kuin Kempower on aiemmin arvioinut. Koronapandemian jälkeen vallitsi komponenttipula, mikä loi pikalatausratkaisuille normaalia suuremman kysynnän.

Myös laturien käyttöönotto on ollut aiemmin odotettua hitaampaa verkkoyhteyksien rajallisen saatavuuden vuoksi.

Molemmat tekijät ovat luoneet yhtiön mukaan ylimääräistä varastoa asiakaspuolella. Useat asiakkaat odottavat myös seuraavan sukupolven latausalustan täyttä saatavuutta vuoden 2024 toisen vuosipuoliskon aikana.

Kempower arvioi asiakkaidensa varastossa olevan Kempower-latauslaitteiden arvon olevan noin 100 miljoonaa euroa ja varastojen laskevan hitaasti toisen vuosipuoliskon aikana. Tällä on merkittävä negatiivinen vaikutus asiakkaiden tilauksiin.

Yhtiön mukaan ylimääräisten varastotasojen vaikutus on selkeästi nähtävissä toteutuneessa tilauskertymässä, sillä ero suurimpien asiakkaidemme tilausmäärissä vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla verrattuna vuoden 2023 ensimmäiseen vuosipuoliskoon on noin 75 miljoonaa euroa.

Yhtiön uusasiakashankinta on edelleen kehittynyt positiivisesti, mutta ei ole riittänyt paikkaamaan olemassa olevien asiakkaiden tilausten laskua.

Parantaakseen kannattavuuttaan Kempower arvioi merkittäviä lyhyen ja keskipitkän aikavälin kustannusrakenteen muutoksia optimoidakseen organisaation tehokkuutta.

Yhtiö odottaa nyt vuoden 2024 liikevaihdon olevan 220–260 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakursseilla ei ole merkittävää vaikutusta. Viime vuonna liikevaihto oli 284 miljoonaa euroa.

Vuoden 2024 operatiivinen liiketulosmarginaali tulee olemaan negatiivinen. Kannattavuuden odotetaan kuitenkin parantuvan loppuvuotta kohti ja olevan nollatasolla vuoden 2024 neljännen vuosineljänneksen aikana, Kempower kertoo.

Aiemmin yhtiö oli odottanut liikevaihdon olevan 360–410 miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaalin 5-10 prosenttia.

Inderesin analyytikko Pauli Lohi pitää Kempowerin tulosvaroitusta ”odotettua rajumpana”.

”Asiakaskysynnän selvästi odotuksia rajumpi heikentyminen on kääntämässä kuluvan vuoden tuloksen negatiiviseksi ja siirtää kohtuullisten tulospohjaisten arvostustasojen saavuttamista vuosikymmenen loppupuolelle”, Lohi toteaa artikkelissaan.

Lohi kuitenkin uskoo, että yhtiön suunnittelemat merkittävät kustannusrakenteen tehostamistoimet voisivat yhdessä kasvun kassa tukea kannattavuutta tulevina vuosina.

Analyytikon mukaan Kempowerin lähivuosien tulospohjaiset arvostuskertoimet ovat nousseet erittäin korkeiksi.

”Markkinan korkea kasvupotentiaali ja yhtiön tuotteiden vahva kilpailukyky mahdollistavat edelleen merkittävää arvonluontia keskipitkällä aikavälillä, mutta toistaiseksi näkyvyys kasvukehityksen parantumiseen on heikentynyt eikä arvostus enää käänny laskeneilla ennusteillamme houkuttelevaksi 2-3 vuoden aikahorisontilla”, hän toteaa.

Inderes käänsi kerralla kelkkansa Kempowerin osakkeen suosituksen suhteen. Suositus on nyt vähennä, kun aiemmin se oli osta. Osakkeen uusi tavoitehinta on 19 euroa, kun aiemmin se oli 28 euroa.

OP puolestaan laski Kempowerin tavoitehinnan 30 euroon aiemmasta 35 eurosta.

”Painotamme edelleen riittävän pitkää aikaperspektiiviä Kempoweriin sijoittamisessa – lähivuosien arvostuskertoimet ovat poikkeuksellisen korkeat”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

OP:n vuoden 2025 liikevaihto- ja liikevoittoennusteet sisältävät oletuksen markkinakysynnän huomattavasta vahvistumisesta ja toimenpiteistä kustannusrakenteen sopeuttamiseksi.

2 kommenttia
  • Rami Routa sanoo:

    kun toi näköjään putos puusta, ei sihen tuskin ole enää paluuta..eli…target 0 euroo

  • Kotamikko sanoo:

    Saman ovat kokeneet jo viime vuonna muutkin puhtaan siirtymän yritykset…

  • Ylös
    >