Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen hinnat jatkavat laskua – orastavaa vilkastumista asuntokaupassa

Asuntokauppa on vilkastumassa, mutta myyntivarastojen purkaminen ei tapahdu hetkessä, arvioi ekonomisti.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat huhtikuussa koko maassa 4,0 prosenttia edellisestä vuodesta ja 0,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Kaikissa suurissa kaupungeissa Turkua lukuun ottamatta hinnat laskivat edellisvuodesta. Hintojen lasku oli suurinta Vantaalla, jossa hinnat laskivat 9,1 prosenttia. Oulussa lasku oli 7,7 prosenttia ja Helsingissä 6,4 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat huhtikuussa 2024 kuudessa suurimmassa kaupungissa 5,2 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat 1,9 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 6,4 prosenttia vuoden takaisesta. Edellisestä kuukaudesta hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 1,0 prosenttia.

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 5,0 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 1,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Asuntokauppa on kuitenkin vilkastumassa. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin huhtikuussa 17 prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

Hypon pääekonomisti Juho Keskinen toteaa, että asuntojen kauppamäärä kasvoi välittäjien kautta tehdyissä kaupoissa vuoden takaisesta ensi kertaa sitten tammikuun 2022, jos jätetään laskuista ensiasunnon ostajien luoman äkillisen kasvupiikin viime vuoden lopulla.

”Varainsiirtoverokantojen lasku alkaa hiljalleen näkyä kaupassa, mutta samalla vaisuksi jäänyt taso kertoo vielä kuluttajien epävarmuudesta. Ensi viikon keskuspankin korkokokousta odotetaan nyt kuumeisesti myös loppuvuodesta annettavan viestin osalta”, Keskinen toteaa.

Vielä maaliskuussa kauppa vielä supistui kaikissa kuudessa suurimmassa kaupungissa sekä kokonaisuudessaan Etelä-Suomessa, Itä-Suomessa, Länsi-Suomessa ja Pohjois-Suomessa. Kauppa kuitenkin kääntyi huhtikuussa kasvuun näillä kaikilla kuukausitilastossa julkaistavilla alueilla, Keskinen muistuttaa.

”Kun vanhoissa osakeasunnoissa nähtiin positiivista pohjavirettä, on uudisasuntojen kauppa yhä jäissä, eikä myyntivarastojen purkaminen käy käden käänteessä. Vanhojen osakeasuntojen myyntiajat olivat loivassa laskussa, mutta yhä korkeammat kuin vuosi sitten ja selittyvät vielä toistaiseksi pääosin normaalilla kevään kausivaihtelulla asuntokaupan kiihtyessä tyypillisesti hieman kesää kohti”, Keskinen toteaa.

Pääekonomistin mukaan markkinatunnelma on yhä kaikkinensa tunnusteleva, kun inflaatio on rauhoittunut, mutta työttömyys kasvaa ja runsas asuntotarjonta pitää vielä hinnat kurissa.

”Myös asuntojen markkinavuokrat nousevat maltillisesti tänä vuonna, kun tarjontaa riittää kaupunkeihin mieliville”, Keskinen arvioi.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    Alamäki jatkuu, mikä on hyvä asia. Asuntojen kupla hinnat ovat talouskasvumme suurimpia jarruja. Estää vapaan työvoiman liikkumisen, ja syö suurimman osan kulutuksesta.

  • Ylös
    >