Suomen Pankki kertoo tiedotteessaan, että maaliskuun 2024 lopussa suomalaiset kotitaloudet omistivat pörssinoteerattuja osakkeita 46,3 miljardin euron edestä. Samaan aikaan vuotta aiemmin omistusten arvo oli 47,3 miljardia euroa.
Valtaosa eli 86 prosenttia suomalaisten pörssinoteeratuista osakeomistuksista on kotimaisten pörssiyritysten osakkeita, vaikka viime aikoina ulkomaisten yritysten osakkeiden osuus on kasvanut. Maaliskuussa 2024 pörssinoteeratuista osakeomistuksista 13,6 prosenttia oli ulkomaisten yritysten osakkeita, kun vielä vuotta aiemmin vastaava osuus oli 11,2 prosenttia.
Ulkomaisten osakkeiden osuus on kasvanut ulkomaisten osakkeiden hintojen nousun ja kotimaisten osakkeiden hintojen laskun myötä, Suomen Pankki kertoo. Kotitaloudet ovat myös tehneet viimeisen vuoden aikana suhteellisesti enemmän sijoituksia ulkomaisiin osakkeisiin.
Yllättävän suuri tuottoero
Suomen Pankki on myös vertaillut kotimaisten ja ulkomaisten pörssiyhtiöiden tuottoja viimeisen vuoden ajalta. Tuotto on laskettu kuukausittaisista osakkeiden hintojen muutoksista johtuvista arvostusmuutoksista sekä saaduista osingoista.
Kotitalouksien omistamien kotimaisten yritysten osakkeiden tuotto oli negatiivinen –4,6 prosenttia viimeisten 12 kuukauden aikana eli vuoden 2023 huhtikuun ja 2024 maaliskuun lopun välisenä aikana.
Vastaavana aikana ulkomaisten yritysten osakkeiden tuotto oli selvästi positiivinen, 17,1 prosenttia.
Ero on siis ollut huomattava.
Myös pitemmän aikavälin tarkastelu osoittaa, että suomalaisten sijoitukset ulkomaille ovat olleet selvästi kotimaisia osakesijoituksia onnistuneempia.
Yllä oleva Suomen Pankin kuvaaja osoittaa, että vuosien 2019-2024/3 aikana ulkomaiset osakkeet ovat tuottaneet yli 70 prosenttia. Samalla ajanjaksolla kotimaiset osakkeet ovat tuottaneet alle 40 prosenttia. Ero on tällä pitemmälläkin tarkasteluvälillä suuri.
Alkuvuonna sijoitukset ulkomaisiin yrityksiin kasvaneet
Viimeisten 12 kuukauden aikana kotitalouksien omistamien kotimaisten yritysten osakkeiden arvo laski 3,6 miljardia euroa ja ulkomaisten osakkeiden kasvoi 780 miljoonaa euroa. Vastaavana aikana kotitaloudet saivat osinkoja suomalaisilta yrityksiltä 1,7 miljardin euron edestä ja ulkomaisilta yrityksiltä 140 miljoonan euron edestä.
Kotimaisiin yrityksiin kohdistuvien sijoitusten arvo on laskenut hintojen laskun vuoksi tasaisesti viimeisten 12 kuukauden aikana, paitsi marras-tammikuussa, jolloin kotitalouksien omistusten arvo nousi selvästi, noin 4,1 miljardia euroa, hintojen muutoksen ansiosta.
Suomen Pankin mukaan vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä kotimaisiin yrityksiin kohdistuneiden sijoitusten arvo laski 1,2 miljardin euroa. Vastaavana aikana kotitaloudet tekivät nettomääräisesti uusia sijoituksia kotimaisiin osakkeisiin 1,1 miljardin euron edestä.
Tammi-maaliskuussa 2024 ulkomaisiin yrityksiin kohdistuvien osakesijoitusten arvo puolestaan kasvoi 460 miljoonaa euroa ja kotitaloudet tekivät niihin uusia sijoituksia nettomääräisesti 190 miljoonan euron edestä.
Rahastoista osakerahastot ovat tuottaneet parhaiten
Maaliskuun 2024 lopussa kotitalouksilla oli sijoituksia suomalaisissa sijoitusrahastoissa 35,9 miljardin euron edestä, kun vuotta aiemmin sijoitusten arvo oli 31,2 miljardia euroa.
Sijoitusrahasto-omistusten määrä on kasvanut sekä uusien sijoitusten myötä että arvonmuutosten ansiosta.
Viimeisten 12 kuukauden aikana kotimaisten sijoitusrahastojen tuotto kotitalouksille oli 9,1 prosenttia. Parhaiten tuottivat osakerahastot, joiden tuotto oli 13,4 prosenttia. Myös yhdistelmärahastot tuottivat erinomaisesti, 11,3 prosenttia.
Negatiivista tuottoa on tullut ainoastaan kiinteistörahastoista, joissa tuotto viimeisten 12 kuukauden aikana oli –7,8 prosenttia. Viime aikoina suosiotaan kasvattaneiden korkorahastojen tuotto kotitalouksille oli 7,1 prosenttia.
Lue myös tämä: Vieläkö osakkeilla on varaa kiriä ylöspäin? Näin vastaavat strategit
Toivon todellakin, että kotimaiset pörssiyhtiöt saisivat tulokset vahvaan kasvuun ja pystyisivät ja uskaltaisivat investoida voimakkaasti kotimaahan.
Valitettavasti edellä mainittu ei ole laajassa mittakaavassa tapahtunut.
Kansantaloutemme kannalta pidän todella huonona asiana myös sitä, että ulkomaalaisten varsinkin ammattimaisesti toimivien sijoittajien mielenkiinto suomalaisiin pörssiyhtiöihin on heikentynyt.
Hyvä uutinen kansantalouden kannalta on kuitenkin ulkomaille tehtyjen sijoitusten hyvä tuotto.
Ulkomaille tehdyistä sijoituksista huomattava osa suuntautuu Yhdysvaltoihin , mikä ei ole ihme, koska sieltä löytyy oikeusvaltion suojaamat maailman suurimmat osakemarkkinat.
Voimakkaiden yhtiöiden lisäksi sijoittaja saa Yhdysvaltoihin tai muualle Euroalueen ulkopuolelle sijoittuessaan suojaa valuuttakurssiriskiä vastaan, kun palkat ja eläkkeet maksetaan euroissa.
En usko, että tilanteessamme on kovin mielekästä etsiä syyllistä tai syyllisiä, niitä löytyy varmasti, mutta kansainvälistä pääomaa ei voisi vähempää kiinnostaa mistä kilpailukyvyn puute johtuu.
Ainoastaan sillä on väliä mitä tilanteelle tehdään.
Ainakin yrittämiseen, työntekoon ja kotimaassa yrityksen pörssiin listaamiseen pitää saada paremmat kannusteet.
Missään nimessä nykyiseen malliin ei voida jatkaa. Ilman kasvua heikentävällä huoltosuhteella tässä kansantaloudessa ei pidemmän päälle ole kuin häviäjiä.
Luulisi että raha valuu Suomeen nytt kun saatiin poliittiset lakot rajoitettu 24 tuntiin. Kunhan saadaan vielä ensimmäinen sairasloma päivä palkattomaksi ja paikallinen sopiminen niin hyvä tästä tulee