Oriola on menettänyt markkina-arvostaan vuodessa 35 prosenttia ja vuoden 2017 alusta peräti 56 prosenttia. Danske Bank näkee nyt houkuttelevan hetken tulla osakkeenomistajaksi vuoden 2020 kasvunäkemyksellä.
Osakekurssia on painanut odotettua heikompi tuloskehitys. Oikaistu liiketulos heikkeni viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 5,2 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan tulosta kertyi 6,2 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna oikaistu liikevoitto jäi 5,5 miljoonaan euroon.
Tulosvaikeuksia ja säästöohjelma
Oriolan liikevoittoa rasittivat koko vuoden puutteet toiminnan tehokkuudessa, korkeat operatiiviset kustannukset, investoinnit Hehkuun sekä Ruotsin heikko kruunu, listaa syitä heikkoon tulokseen toimitusjohtaja Robert Andersson.
Yhtiö kertoi viime marraskuussa suunnittelevansa lopettaa Keskon kanssa perustamansa Hehku-yhteisyrityksen.
”Kannattavuutta kuitenkin rasitti logistiikan tehottomuus, mikä johtui erityisesti Enköpingin jakelukeskuksen käyttöönoton viivästymisestä. Kuluttaja-liiketoiminta-alueelle viimeinen vuosineljännes oli kovan kilpailun vuoksi vaikea, mutta verkkokauppamme kasvoi edelleen voimakkaammin (+73 %) kuin markkina (+35 %). Terveydenhuolto-liiketoiminta-alue kehittyi suunnitellusti. Myynti kasvoi 10,9 % vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna edellisvuoteen verrattuna”, Andersson toteaa.
Tilinpäätöksen yhteydessä Oriola kertoi aloittavansa massiivisen säästöohjelman. 20by20 Excellence -nimisen ohjelman tavoitteena on 20 miljoonan euron säästöt vuotuisiin kustannuksiin vuoden 2018 kustannustasoon verrattuna.
Säästöt toteutuvat asteittain vuoden 2019 toisesta vuosipuoliskosta alkaen, ja ne vaikuttavat yhtiön arvion mukaan täysimääräisesti vuoden 2020 loppuun mennessä.
Tämän vuoden tammi-maaliskuussa oikaistu liikevoitto jäi 3,9 miljoonaan euroa, kun edellisvuonna liikevoitto oli 6,2 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna oikaistu liikevoitto oli 4,1 miljoonaa euroa.
Tehottomuus ja korkeat operatiiviset kulut sekä Ruotsin haastava kuluttajamarkkina rasittivat kuitenkin kannattavuutta yhä tänäkin vuonna. Nyt kuitenkin Oriola odottaa vertailukelpoisin valuuttakurssein lasketun oikaistun liikevoiton kasvavan vuoden 2018 tasosta.
Onko Oriola käänteessä?
Yhtiössä on pankin mukaan havaittavissa tuloskäänteen merkkejä.
”Oriolan investoitua uuteen kapasiteettiin, yrityksen tulosmomentumin on määrä kääntyä positiiviseksi vuonna 2020 kahden vuoden romahduksen jälkeen, joka johtui näkemyksemme mukaan pääosin väliaikaisista ongelmista”, toteaa Danske Bankin analyytikko Olli Eloranta pankin aamukatsauksessa.
Megatrendi antaa pitkällä aikavälillä tukea Oriolan osakkeelle.
”Ikääntyvä pohjoismaiden väestö ajaa rakenteellista kasvua. Uskomme, että Oriolalla on vahva pohja kasvulle, sillä ikääntyvä väestö Suomessa ja Ruotsissa ajaa kulutusta lääkkeisiin”, Eloranta toteaa.
Elorannan mukaan Oriola on hyvin asemoitunut hyödyntääkseen kasvun, sillä se on numero kaksi Suomen ja Ruotsin oligopolistisilla lääkkeiden tukkukauppamarkkinoilla.
”Jos pohjoismaat seuraavat Japanin jalanjäljissä, arvioimme, että kulutus lääkkeisiin voisi nousta 33 %:lla Suomessa ja 25 %:lla Ruotsissa vuoteen 2030 mennessä.”
Aiemmat virheet saivat Oriolan kääntämään kelkkansa ajaakseen vahvaa tuloskasvua vuonna 2020. Elorannan mukaan Oriola on parhaillaan käynnistämässä Ruotsissa sijaitsevan jakelukeskuksensa laajennusta ja automatisointia. Odotettavissa on kovaa tuloskasvua.
”Odotamme tämän lopettavan kapasiteettiongelmat tukkumyyntioperaatioissa ja tukevan tulosta vuodesta 2020 eteenpäin. Vaikka suhtaudumme konservatiivisesti Ruotsin lääkeliiketoiminnan tulevaisuuden kannattavuuteen johtuen käynnissä olevasta verkkoon siirtymisestä, arvioimme vuoden 2020 oikaistun liikevoiton nousevan 50 %:lla vuodesta 2019, mitä ajaa parannukset tukkumyynnin tehokkuudessa.”
Oriolan osakekurssi on laskenut 20 prosenttia heikon tammi-maaliskuun tuloksen jälkeen sekä seurauksena heikkenevälle kruunulle suhteessa euroon. Danske Bank näkee noin viiden prosentin osinkotuoton houkuttelevana epäsyklisessä pelissä, jossa on pääsy rakenteellisille kasvumarkkinoille.
Oriolan P/E-kerroin Danske Bankin vuoden 2020 tulosennusteella on vain 10x ja EV/EBITDA 7,3x. Arvostuskertoimet ovat vastaavasti 30 prosenttia ja 22 prosenttia alle viiden vuoden historiallisen keskiarvon, Eloranta toteaa.
Danske Bankin tavoitehinta Oriolan osakkeelle seuraavalle 12 kuukaudelle on 2,4 euroa, mikä on peräti 25 prosenttia yli tämän hetken 1,92 euron kurssinoteerauksen.
Analyytikoiden konsensustavoitehinta osakkeelle on 2,2 euroa ja konsensussuositus on vähennä.