Amerikkalaisten kuluttajaluottamus pohjamudissa 
”Kaikkien suomalaisten tuntema” konkurssin tehnyt pörssiyhtiö katoaa pian lopullisesti
Metso on kärsivällisen sijoittajan osakelappu

”Kaikkien suomalaisten tuntema” konkurssin tehnyt pörssiyhtiö katoaa pian lopullisesti

Tiimarin muutaman vuoden pörssitaival päätyi konkurssiin vuonna 2013. Tavaramerkin ainoa liike lopettaa pian.
Tiimari Tiimari
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tiimari_Kouvola_interior.jpg

Lähes koko kansan takavuosina tuntema Tiimari-brändi tulee viimein tiensä päähän. Tiimarin viime vuosina ainoaksi jäänyt Kouvolan liike suljetaan huhtikuun lopussa. Asiasta kertoi Yle.

Tiimari on tunnettu brändi paitsi siitä syystä, että yhtiöllä oli parhaimmillaan 200 myymälää, mutta osa sijoittajista saattaa muistaa myös Tiimarin muutaman vuoden mittaisen pörssitaipaleen. Tiimari oli listattuna Helsingin pörssiin vuosien 2006 ja 2013 välillä.

Tiimarin historia yhtiönä on värikäs ja sen tarina alkaa 1970-luvun Lahdesta. Kari Sulkanen perusti Lahteen KarvaMarja-nimisen kirja- ja paperikaupan, jonka nimi muodostui Sulkasen lempinimestä ja tämän vaimon etunimestä. Myöhemmin nimi muuttui muotoon Pokkari ja vuodesta 1975 alkaen yhtiö alettiin tuntea nimellä Tiimari.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Yhtiö kasvoi kohtuullista vauhtia läpi vuosikymmenten. Kahdeksaan liikkeeseen päästiin 1970-luvun puolivälissä, kymmenen vuotta myöhemmin liikkeitä oli 50 ja 1990-luvun puolivälissä jo 150. Parhaimmillaan 2000-luvun puolella liikkeitä oli jo noin 200 ja ne sijaitsivat Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa ja Venäjällä.

Vuonna 1990 Sulkanen myi Tiimarin yritykselle nimeltä Rautakirja Oy, joka tunnettiin mm. R-kioskien, Finnkinon, Suomalaisen kirjakaupan ja Lehtipisteen omistajana. Kuitenkin jo vuonna 1998 Sulkanen tuli takaisin omistajaksi yhdessä CapManin kanssa. CapManin aikakaudella yhtiö aloitti kansainvälitymisen.

Vuonna 2006 Tiimari sulautettiin mainoslahjoista tunnettuun pörssiyhtiöön nimeltä Leo Longlife, jonka myötä Tiimari saatiin pörssiin vielä saman vuoden aikana.

Erityisesti nuorison kauppaketju

Tiimarin loistovuosina yhtiö profiloitui etenkin nuorison suosimana kauppana. Erityisesti 1980- ja 90-luvun nuoret sekä etenkin tytöt kokivat pientavarakaupan omakseen.

Tiimarin konsepti oli tuolloin helposti ymmärrettävä. Nuorilla ostajilla oli käytössä rajallisesti rahaa, mikä ajoi heidät pientavaran pariin. Toisaalta Tiimari osasi myös tarjota juuri nuoremmalle polvelle suunnattua pientavaraa.

Tiimarista ostettiin erilaista halpaa pientavaraa, kuten askartelu- ja koulutarvikkeita. Myös koristeet ja lahjatavarat olivat yleisiä oston kohteita. Yksi Tiimarin ominaispiirteistä oli myös tuotteiden hypistely.

Tiimarilla on myös maine eräänlaisena edelläkävijänä erilaisten juhlapyhien kaupallistamisessa. Esimerkiksi Yhdysvalloista Suomeen rantautunut syksyinen Halloween kaupallistettiin tuotteineen ensimmäisten joukossa juuri Tiimarissa.

Koventuva kilpailu tuo haasteita  

Kansainvälistymisen kanssa samoihin aikoihin myös kilpailu pientavarakaupan ympärillä kasvoi, mikä toi Tiimarille haasteita. Tanskalainen Flying Tiger sai tullessaan Suomeen vuonna 2012 maineen ”Tiimarin tappajana”.  

Myöskään Tiimarin ulkomaiden valloitus ei ottanut oikein missään vaiheessa kunnolla tuulta alleen. Epäonnistuneen kansainvälistymisen tappoi viimeistään vuonna 2007 alkanut finanssikriisi, joka näkyi Tiimarissa kuluttajien heikentyneenä ostovoimana ja asiakkaiden pienentyneenä ostointona. Vuodesta 2008 alkaen Tiimari teki tappiota vuosi toisensa jälkeen.

Tiimarin tappiokierre kesti aina vuoteen 2013, jolloin se ajautui pörssiyhtiölle suhteellisen harvinaiseen konkurssiin. Viimeisinä pörssivuosina yhtiö oli valahtanut senttiosakkeeksi. Taloussanomat uutisoi syyskuussa 2013, että kahta kuukautta aiemmin Tiimarin osake maksoi 0,27 euroa, mutta ennen 17.9.2013 tapahtunutta kaupankäynnin keskeytystä osake oli valahtanut 0,08 euroon.

Päivä kaupankäynnin keskeyttämisen jälkeen yhtiö asetettiin konkurssiin. Konkurssin hetkellä yhtiöllä oli 183 liikettä ja 650 työntekijää. Pörssilistalta Tiimarin osake katosi lokakuussa 2013. Pörssiyhtiön konkurssin myötä Tiimarin osakkeet kävivät kaupankäynnin suljettua arvottomiksi eli sijoittajat hävisivät kaiken yhtiöön sijoittamansa rahan.

Konkurssi-ilmoituksen jälkeen yhtiön tulevaisuus oli pahasti hämärän peitossa. Aluksi konkurssipesä irtisanoi kaikki Tiimarin työntekijät, mutta pian lähes kaikki työntekijät palkattiin takaisin, kun yhtiö jatkoikin toimintaa etsien samalla toiminnoille ostajaa.

Tiimari kävi neuvotteluja noin kymmenen eri tahon kanssa, mutta ostajaa ei kuitenkaan löytynyt. Tiimari-liikkeiden toiminta lopetettiin kokonaan alkuvuodesta 2014.

Tiimari-tuotemerkki vaihtaa omistajaa

Vaikka Tiimarin liiketoiminnalle ei löytynyt lopulta ostajaa, Tiimarin tavaramerkki vaihtoi kuitenkin omistajaa. Tuotemerkin hinta oli kuitenkin vaatimaton, sillä yhtiö sai siitä ”joitakin kymmeniä tuhansia euroja”.

”Jos olisimme saaneet myytyä nimen mukana yritystoimintaa eli liiketiloja ja kanta-asiakasjärjestelmän, niin arvo olisi voinut olla miljoonia. Tässä tilanteessa, kun kukaan ei ostanut itse liiketoimintaa tai edes sen osia, jäi jäljelle pelkkä Tiimari-brändi ja hinta oli sen mukainen”, konkurssipesän hoitaja Pekka Jaatinen kertoi Ylelle maaliskuussa 2014.

Ostajaksi paljastui lopulta suomalainen liikemies Petri Rantanen. Rantanen hyödynsi Tiimarin tuotemerkkiä perustamalla kaksi omaa Tiimaria. Liikkeet sijaitsivat Lahdessa ja Kouvolassa. Lahden liikkeen tarina tuli tosin päätökseen jo muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 2018.

Kouvolassa kauppakeskus Valtarissa sijaitseva myymälä on määrä lopettaa huhtikuun 2025 loppuun. Lopettamisen myötä puoli vuosisataa toiminut Tiimari-tavaramerkki uhkaa kadota kokonaan.

Lue myös: Mikä ajoi Tiimarin konkurssiin, markkinat vai johdon virheet?

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
USA Empire State Building New York Yhdysvallat pilvenpiirtäjä

Amerikkalaisten kuluttajaluottamus pohjamudissa 

Seuraava artikkeli
Metso suodattimet huoltopalvelu

Metso on kärsivällisen sijoittajan osakelappu