Yleinen asumistuki on Suomessa myönnettävä taloudellinen tuki, joka auttaa pienituloisia kotitalouksia kattamaan asumiskustannuksiaan. Sitä voi saada esimerkiksi yksin asuva henkilö, pariskunta tai perhe. Tuen määrään vaikuttavat hakijan tai kotitalouden tulot, asumismenot, asunnon sijainti sekä perheen koko ja rakenne – sekä jatkossa myös varallisuus.
Tuki haetaan Kelasta, ja sitä voi saada sekä pitkäaikaisiin että lyhytaikaisiin asumistilanteisiin.
Yleinen asumistuki voi olla korkeintaan 70 prosenttia asumismenoista huhtikuun alusta 2024 alkaen tukea voi saada esimerkiksi vuokraan. Asumistuessa huomioon otettavilla asumismenoilla on yläraja eli suurin asumismenojen euromäärä, jonka perusteella asumistukea voi saada.
Yleiseen asumistukeen tulee vuoden alusta alkaen leikkauksia, jotka pienentävät joidenkin asumistukea saavien suomalaisten tuen määrää tai lakkauttavat sen kokonaan. Ne vaikuttavat yleisen asumistuen määrään vasta sitten, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran vuoden 2025 aikana. Jos henkilö hakee asumistukea vuoden 2025 alusta alkaen tai myöhemmin, muutokset vaikuttavat tuen määrään heti.
Jatkossa omaisuus vaikuttaa tukeen
Yksi keskeinen yleisen asumistuen muutos on se, että jatkossa yleiseen asumistukeen palautetaan varallisuusharkinta eli henkilön omaisuus vaikuttaa tuen määrään. Tähän asti omaisuus ei ole vaikuttanut tukeen, vaan siihen ovat vaikuttaneet esimerkiksi hakijan tulot.
Jatkossa ruokakunnan omaisuus, kuten talletukset, kiinteistöt, asunto-osakkeet ja metsäomaisuus, vaikuttaa yleisen asumistuen määrään.
Yleiseen asumistukeen eivät kuitenkaan jatkossakaan vaikuta ASP-tilillä olevat talletukset. Omaisuutena ei myöskään oteta huomioon esimerkiksi omassa käytössä olevaa kesämökkiä, osuutta jakamattomasta kuolinpesästä tai omaisuutta, johon ruokakunnan jäsenellä ei ole hallintaoikeutta.
Alaikäisen lapsen omaisuus otetaan huomioon vain silloin, kun alaikäinen on tuen hakija tai hakijan puoliso.
Asumistukeen vaikuttavan omaisuuden raja on yhden aikuisen ruokakunnassa 10 000 euroa ja kahden tai useamman aikuisen ruokakunnassa 20 000 euroa. Rajan ylittävästä osuudesta asumistukeen vaikuttaa 20 prosenttia.
Jos ruokakunnan yhteenlaskettu omaisuus on 50 000 euroa tai enemmän, asumistukea ei makseta lainkaan.
Näin omaisuus vaikuttaa asumistukeen
Esimerkiksi jos yksin asuva henkilö omistaa osakkeita yhteensä arvoltaan 15 000 euroa, vaikuttaa hänen asumistukeensa 20 prosenttia siitä omaisuuden osasta, joka ylittää 10 000 euroa. Tällöin laskettava tulo omaisuudesta on (15 000 e – 10 000 e) x 20 prosenttia = 1 000 euroa.
Henkilön omaisuudesta otetaan siis asumistuessa huomioon 1 000 euroa vuodessa eli 83,33 euroa kuukaudessa. Lisäksi asumistukeen vaikuttavat henkilön ansio- ja pääomatulot.
”Omaisuudesta vähennetään ensin velat, mutta kulutusluottoja tai muita lyhytaikaisia velkoja ei kuitenkaan vähennetä”, kertoo erikoissuunnittelija Mirja Peltonen Kelasta.
”Lisäksi tilillä olevista talletuksista tehdään 2 000 euron käyttövaravähennys. Tämä osuus asiakkaan yhteenlasketuista talletuksista ei siis vaikuta yleiseen asumistukeen. Käyttövaravähennys on henkilökohtainen, eli se tehdään erikseen jokaisen ruokakunnan jäsenen talletuksista”, Peltojen jatkaa.
Omistusasuntoon ei jatkossa enää asumistukea
Toinen muutos koskee enimmäisasumismenojen kuntaryhmiä.
”Yleisessä asumistuessa hyväksyttävillä asumismenoilla on ylärajat eli suurin asumismenojen euromäärä, jonka perusteella voi saada asumistukea. Näitä kutsutaan enimmäisasumismenoiksi”, Peltonen kertoo.
Enimmäisasumismenoihin vaikuttaa muun muassa asunnon sijaintikunta. Kunnat on jaettu kolmeen ryhmään asumisen hinnan mukaan.
Vuoden 2025 alussa Kajaani, Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli, Pori ja Vaasa siirretään kuntaryhmästä II kuntaryhmään III. Vuoden 2025 alusta alkaen näissä kaupungeissa asuvien huomioon otettavat enimmäisasumismenot pienenevät.
Muutoksen seurauksena lähes kaikkien näissä kaupungeissa asuvien, yleistä asumistukea saavien ruokakuntien asumistuki pienenee tai lakkaa kokonaan.
Kenties eniten julkista huomiota asumistuen muutoksista on saanut se, että vuoden alusta lähtien yleistä asumistukea ei voi enää saada omistusasuntoon. Muutos ei koske asumisoikeusasuntoja eikä osaomistusasuntoja. Näihin asuntoihin voi jatkossakin saada yleistä asumistukea.
Vuoden 2025 alusta alkaen yleistä asumistukea ei voi enää saada omistusasunnon asumismenoihin, kuten vastikkeisiin, omakotitalon hoitomenoihin ja asuntolainan korkoihin. Vuoden 2024 joulukuu on viimeinen kuukausi, jolta yleistä asumistukea voi vielä saada omistusasuntoon. Muutos ei koske eläkkeensaajan asumistukea.
Opiskelijat siirretään yleisen asumistuen saajista opintotuen asumislisän saajiksi elokuun alusta alkaen. Oman tai puolison lapsen kanssa asuvat eivät siirry asumislisän saajiksi, vaan he voivat jatkossakin saada yleistä asumistukea.
Kela arvioi, että omaisuuden huomioiminen yleisessä asumistuessa pienentää arviolta 3 700 ruokakunnan tukea, ja näistä vajaalla 2 200 ruokakunnalla tuki lakkaa kokonaan.
Lähde: Kela.