Vaikka Helsingin pörssi viime vuonna nousua tarjonnut, oli vuosi 2024 maailmalla osakemarkkinoiden ilotulitusta. Maailman osakemarkkinoiden osingot sisältävä tuottoindeksi nousi 26 prosenttia euroissa laskettuna, kertoo Nordean sijoitusstrategi Hertta pankin viikkokatsauksessa. Alavan mukaan alueellisesti tarkasteltuna vahvin nousu nähtiin Pohjois-Amerikassa, joka Yhdysvaltojen vetämänä tuotti peräti 33 prosenttia.
Alava uskoo, että pörssiyritysten tuloskasvu laajentuu tänä vuonna kaikille maantieteellisille alueille sekä toimialoille.
”Yritysten tulosten odotetaan kasvavan globaalisti 12 prosenttia, ja myös vuodelle 2026 ennustetaan vastaavaa lukemaa. Yhdysvalloissa tuloskasvun odotetaan kiihtyvän noin 14 prosenttiin, kun myös syklisimmät toimialat kääntyvät kasvuun”, hän toteaa.
Viime vuonna parhaita tuottoja tarjosivat suuret amerikkalaiset teknologiayhtiöt. Alava ennustaa, että niiden tuloskasvu kuitenkin puolittuu viime vuodesta jääden alle 20 prosentin.
Suomessa ja kehittyvillä markkinoilla kaksinumeroista tuloskasvua
Euroopassa puolestaan tulostaantuma väistyi viime vuoden lopulla ja tuloskasvun odotetaan vauhdittuvan vähitellen tämän vuoden edetessä.
Myös Suomeen ja kehittyville markkinoille odotetaan vastaavaa tuloskasvua kuin Yhdysvaltoihin.
”Parempia aikoja on odotettavissa myös Helsingin pörssille, jossa tulospotin odotetaan kääntyvän jopa kaksinumeroiseen kasvuun kahden negatiivisen vuoden jälkeen. Tuloskasvusta odotetaan vahvaa myös kehittyvillä markkinoilla, vaikka kasvuvauhti Aasian puolijohdemaissa hidastuukin viime vuoden ennätysnumeroista”, Alava toteaa.
Myös Inderesin analyytikko Juha Kinnunen näkee valoa ikkunassa.
”Minä jaksan uskoa, että aurinko nousee vielä Suomessa ja Hesulissakin”, hän toteaa artikkelissaan.
Kinnunen kertoo ostaneensa runsaasti Helsingin pörssin osakkeita viime kuukausina – ja aikoo ostan lisää, jos näillä arvostuksilla pystyy. Kinnunen uskoo, että Helsingin pörssistä löytyy nyt alihinnoiteltuja osakkeita.
”Omastakin seurannasta löytyy enemmän arvoa kuin miesmuistiin. Näen Hesulin keskimääräisen tuotto-odotuksen erittäin hyvänä, kunhan itärajalla on rauhallista. Ja jos ei ole, niin Hesulin kehitys ei ole prioriteettilistallani erityisen korkealla”, Kinnunen toteaa.
Osakkeet peruspainossa
Nordea pitää allokaatiosuosituksissaan kaikki osakemarkkinat peruspainossa. Pankki odottaa tuloskasvun laajentumisen pienentävän eri alueiden välisiä tuottoeroja.
”Vaikka Yhdysvaltojen talouden fundamentit ovat muita alueita vahvemmat, on amerikkalaisten osakkeiden arvostukseen leivottu jo melkoinen ’ylivertaisuuslisä’. Amerikkalaiset osakkeet ovat nyt selvästi omaa historiallista keskiarvoaan kalliimpia, kun taas Euroopassa, Japanissa ja kehittyvillä markkinoilla arvostustaso on historiallisesti ja suhteellisesti tarkasteltuna houkutteleva”, Alava toteaa.
Sijoitusstrategin mukaan eriytyneen kurssikehityksen seurauksena eurooppalaiset osakkeet ovat nyt jopa 40 prosenttia edullisempia kuin amerikkalaiset P/E-luvulla verrattuna.
Toimialojen välisessä allokaatiossa Nordea pitää teollisuusyhtiöt ja rahoitussektorin ylipainossa, Alava kertoo.
”Odotamme teollisuuden globaalin suhdanteen vähitellen elpyvän ja investointien vauhdittuvan. Rahoitussektoria tukee lainojen kysynnän elpyminen sekä investointipankkitoiminnan odotettu vauhdittuminen.”
Korkoallokaatiossa pankki yrityslainat ylipainossa ja valtionlainat alipainossa. Yrityslainojen luottoriskimarginaalit ovat Alavan mukaan historiallisesti katsottuna hyvin matalalla, mutta talouden suhdannekuvan säilyessä suotuisana Nordea ei näe niissä erityistä leventymisriskiä.