Helsingin pörssin tärkeimmät indeksit sulkivat vuoden 2024 miinukselle. Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH jäi lähes 6,2 prosenttia miinukselle ja osingot huomioivat OMXHCAP-portfoliotuottoindeksi jäi myös niukasti miinukselle -0,1 prosenttia.
Varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo käy sijoittajakirjeessään läpi eri sektoreiden osingot sisältävät tuottokehitykset. Pankit kirjasivat niukasti positiivisen 1,1 prosentin tuoton.
Perusteollisuus oli sen sijaan suurissa vaikeuksissa ja se kirjasi vuodelta lähes 38 prosentin miinusmerkkiset lukemat. Myös metsäyhtiöille vuosi oli myös heikko, sillä miinusta tuli yli 23 prosenttia. Heikoimman kehityksen kirjautti energia, jolle Nesteen massiivisten vaikeuksien vuoksi miinusta vuodelta tuli yli 62 prosenttia.
Menestyjiä olivat konepajat, jotka pääsivät +7,3 prosentin plusmerkkiseen vuosimuutokseen. Telekommunikaation valmistajat, joihin kuuluvat Nokia ja Teleste, teki vuodelta hienon nousun, sillä sitä kertyi peräti lähes 40 prosenttia.
Angervuon mukaan kulunut vuosi oli jatkoa jo kahdelle peräkkäiselle miinusvuodelle 2022 ja 2023. Se on harvinaista.
”Kolme peräkkäistä miinusvuotta ei ole poikkeuksellinen ilmiö Helsingin pörssissä, sillä 1990-luvulta lähtien Helsingin pörssissä on ollut kolmen vuoden peräkkäisiä laskujaksoja kolme eri kertaa: vuosina 1989-1991, vuosina 2000-2002 ja vuosina 2022-2024”, Angervuo kertoo.
Pörssikonkarin mukaan kaikkiin näihin kolmeen peräkkäiseen laskujaksoon liittyi kansainvälisen talouden hyvin heikko kehitys.
”Suomen avoin ja vientikeskeinen talous on aina kärsinyt viennin voimakkaasta laskujaksosta. Helsingin pörssin suurimmista yhtiöistä valtaosa on perusteollisuuden tai teollisuuden suhdannesyklisiä vientiyhtiöitä. Pörssin kolmen vuoden laskujaksot eivät siis ole sattumia, vaan Helsingin pörssille kuuluva tyypillinen ominaisuus.”
Helsingin pörssin kaikkien aikojen huippu osui perinteistä poiketen syksyyn 2021, jolloin syyskuun 6. päivänä OMXH-yleisindeksi nousi kaikkien aikojen huippuun, 13 453 pisteeseen. Samana päivänä kirjattiin myös OMXHCAP-portfoliohintaindeksin huippu pistelukemaan 9617 pistettä.
Angervuo laskee, että portfolioindeksin uusi huippu edellyttää 37,6 prosentin nousua vuoden 2024 viimeisestä päätösindeksistä. Angervuo uskoo sen uuden huipun tulevan, mutta ei vielä vuonna 2025.
”Itse uskon, että uusi huippu nähdään 3-5 vuoden kuluessa. Vuonna 2025 uskon Helsingin pörssin kurssinousun olevan kaksinumeroinen, mutta ehdottomana edellytyksenä on, että ekonomistien ennusteet euroalueen talouden noususta toteutuu”, pörssikonkari täsmentää.
Myös Inderesin analyytikko Juha Kinnunen näkee valoa ikkunassa.
”Minä jaksan uskoa, että aurinko nousee vielä Suomessa ja Hesulissakin”, hän toteaa artikkelissaan.
Kinnunen kertoo ostaneensa runsaasti Helsingin pörssin osakkeita viime kuukausina – ja aikoo ostan lisää, jos näillä arvostuksilla pystyy. Kinnunen uskoo, että Helsingin pörssistä löytyy nyt alihinnoiteltuja osakkeita.
”Omastakin seurannasta löytyy enemmän arvoa kuin miesmuistiin. Näen Hesulin keskimääräisen tuotto-odotuksen erittäin hyvänä, kunhan itärajalla on rauhallista. Ja jos ei ole, niin Hesulin kehitys ei ole prioriteettilistallani erityisen korkealla”, Kinnunen toteaa.
Analyytikko kertoo, että Helsingin pörssin taseperusteinen mediaani P/B-luku on vain 1,2x, kun 2000-luvun keskimääräinen taso ollut 1,7x.
Pientä nousuvaraa osakkeissa ehkä on.Esim. nesteen osake todella matalalla tasolla ja moni muukin.