Maailman toiseksi suurimman talouden kasvu vuonna 2024 päätyi odotettua kovempaan kasvuun tilanteessa useiden elvytystoimien ansiosta, vaikka uuden kauppasodan uhka Yhdysvaltojen kanssa ja heikko kotimainen kysyntä voivat heikentää luottamusta laajempaan elpymiseen tänä vuonna.
Vuonna 2024 Kiinan talous kasvoi 5,0 prosenttia, saavuttaen hallituksen noin viiden prosentin vuotuisen kasvutavoitteen. Analyytikot olivat ennustaneet 4,9 prosentin kasvua.
Talouden kasvu oli 5,4 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä verrattuna edellisvuoteen, mikä ylitti merkittävästi analyytikoiden odotukset ja oli nopeinta sitten vuoden 2023 toisen neljänneksen.
”Politiikan painopisteen muutos viime vuoden syyskuussa auttoi vakauttamaan talouden vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta talouskasvun vauhdittamiseen ja elpymisen ylläpitämiseen tarvitaan merkittäviä ja pitkäaikaisia elvytystoimia”, toteaa Pinpoint Asset Managementin puheenjohtaja ja pääekonomisti Zhiwei Zhang tiedotteessaan.
Kiinan Tilastovirasto varoittaa kuitenkin lausunnossaan, että ”ulkoisen ympäristön tuomat haitalliset vaikutukset ovat kasvussa ja kotimainen kysyntä on riittämätöntä.” Virasto kehottaa toteuttamaan aktiivisempaa ja tehokkaampaa makrotalouden politiikkaa.
Tilastoviraston edustaja Fu Linghui kertoi toimittajille perjantaina, että kuluttajien kulutuskyky on edelleen heikko. Hän totesi myös, että vuonna 2025 ”ulkoisten tekijöiden haitalliset vaikutukset voivat syventyä”. Pekingin tämän vuoden tärkein päämäärä on kulutuksen lisääminen ja että kuluttajahintaindeksi voi ”nousta maltillisesti” vuonna 2025.
Kiinan talouden peikkona on ollut pelko deflaatiosta eli hintojen kääntymisestä laskuun. Deflaatio saattaisi pahimmassa tapauksessa luoda itseään ylläpitävän kierteen, jossa halventuvat hinnat saisivat kuluttajia lykkäämään kulutustaan halvempien hintojen toivossa.
Kiinan kuluttajainflaatio on pysynyt vaivoin nollan yläpuolella, kun taas maan virallisten tietojen mukaan tukkuhinnat laskivat joulukuussa jo 27. peräkkäisenä kuukautena.
Matala inflaatio on myös painanut nopeasti Kiinan valtiolainojen korkoja alaspäin.
Kiina on pyrkinyt kiihdyttämään talouskasvua ja ryhtynyt useisiin toimiin tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Kiinteistöalan taantuma ja epävarmuus tulevien tulojen suhteen ovat kuitenkin yhä painaneet kuluttajien kulutusta ja yritysten luottamusta, mikä lisää deflaatiopelkoja.
Syyskuun lopusta lähtien Kiinan viranomaiset ovat kehottaneet pysäyttämään kiinteistöalan laskun, laskeneet korkoja ja julkistaneet viiden vuoden talouspaketin, jonka arvo on 10 biljoonaa yuania (noin 1,35 biljoonaa euroa), helpottaakseen paikallishallintojen rahoituskriisiä. Pekingin keskushallinto on myös laajentanut ohjelmaa, joka kannustaa kuluttajia vaihtamaan käytettyjä autoja ja kodinkoneita uusiin alennuksella.
Kiina on viime vuosina muuttunut vähemmän riippuvaiseksi kiinteistösektoristaan, ja digitaalitalouden osuus kasvusta on kasvanut, kertoo maan kansallisen tilastoviraston johtaja Kang Yi, pitäen tätä merkkinä maan talouden rakenteen optimoinnista.
Kiinteistösektorin lisäarvo laski 6,3 prosenttiin koko kansantaloudesta vuonna 2024, mikä on 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisvuonna.
Goldman Sachsin ekonomistit arvioivat, että Kiinan reaalisen bruttokansantuotteen kasvu hidastuu edelleen 4,5 prosenttiin vuonna 2025, sillä kiinteistösektorin laskun lievittämiseksi ja kuluttajien luottamuksen tukemiseksi toteutetut viimeaikaiset politiikkatoimet kumoutuvat todennäköisesti Yhdysvaltojen presidentiksi valitun Donald Trumpin korkeampien tullien vaikutuksesta.
Viimeisen neljänneksen talouden elpyminen – joka johtui pääasiassa lisääntyneestä julkisesta kulutuksesta – tarjoaa edelleen lyhyen aikavälin tukea Kiinan taloudelle, kertoo Capital Economicsin Kiinan ekonomisti Zichun Huang.
Hän kuitenkin varoittaa tämän tuen jäävän lyhytaikaiseksi.
”Odotamme edelleen kasvun hidastuvan vuonna 2025. Trump todennäköisesti toteuttaa pian uhkauksensa tulleista, ja talouden pysyvät rakenteelliset epätasapainot painavat edelleen taloutta”, Huang kertoo.
Kiinalaisten viranomaisten viimeaikaiset elvytystoimet ovat keskittyneet paikallishallinnon velkaongelmaan, jättäen muita keskeisiä ongelmia ratkaisematta. Tämä voi johtua siitä, että Peking saattaa varautua uuteen kauppasotaan Yhdysvaltoja vastaan.
Morgan Stanleyn ekonomistit näkevät rajalliset mahdollisuudet, että Kiina etupainottaisi riittävästi finanssipoliittista elvytystä tavoitellakseen kulutusta ja asuntomarkkinoita vuonna 2025. Amerikkalaispankki arvioi, että Yhdysvaltojen tullikorotukset ja mahdolliset uudet rajoitukset Kiinaa vastaan voivat luoda entistä suurempia vastatuulia yritysten tuloskasvulle ja markkinoiden arvostustasoille.
Aika outoa että väitetään että Kiinan talouskasvu on vahvaa vaikka muualla kirjoitetaan että talous on vaikeuksissa?