Iso liuta kotimaisia pörssiyhtiöitä tarjoaa yli viiden prosentin osinkotuottoa

Monet Helsingin pörssin yhtiöt ovat perinteisesti olleet hyviä osingonmaksajia. Niin ne ovat myös vuonna 2025.
sijoittaja raha sijoitus tuotto sijoittaja raha sijoitus tuotto

Vuosi 2024 oli kotimaisiin pörssiyhtiöihin keskittyville sijoittajille vaikea. Helsingin pörssin tärkeimmät indeksit sulkivat vuoden 2024 miinukselle, kun Yhdysvalloissa osakeindeksit ylsivät hulppeisiin tuottoihin tekoälybuumin siivittäminä.

Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH jäi lähes 6,2 prosenttia miinukselle ja osingot huomioivat OMXHCAP-portfoliotuottoindeksi jäi myös niukasti miinukselle -0,1 prosenttia.

Pientä lohtua saattaa olla tarjolla kuitenkin tänä vuonna ainakin osinkojen muodossa, sillä osinkopotti tulee olemaan jälleen kerran ruhtinaallinen.

Danske Bankin mukaan suomalaisia yrityksiä seuraavien analyytikoiden konsensusennusteen mukaan tänä keväänä Helsingin pörssin yhtiöt maksavat osinkoja yhteensä 12,5 miljardia euroa. Osinkopotti jää tosin alle viime vuoden 13,1 miljardin osinkohuipun.

”12,5 miljardia euroa on silti aika paljon, kova luku. Se tarkoittaa 4,6 prosentin osinkotuottoa keskimäärin. Ollaan lähellä vanhoja huippuja, ja lasku selittyy melkein täysin Nesteen osingon tippumisella”, Danske Bankin salkunhoitaja Ville Kivipelto sanoo.

Ennusteeseen on laskettu mukaan rinnakkaislistattujen Nordean, Telian ja SSAB:n osingot kokonaisuudessaan, ei vain Suomeen maksettavat osingot. Yhtiöiden osinkoja maksetaan usealle eri markkinalle.

Helsingin pörssin yhtiöistä suurimman tiputuksen osingon koossa kokee Nesteen osake. Viime vuonna yhtiö maksoi osinkoa 1,2 euroa osakkeelta, nyt 54 senttiä. Viime vuonna Neste maksoi osinkoja yli 900 miljoonaa. Tänä vuonna yhtiö maksaa osinkoa 414 miljoonaa.

”Osake on tullut niin paljon alas, että vaikka osinko tippuu 55 prosenttia konsensusennusteen mukaan, silti osinkotuotto on noin neljä prosenttia. Sehän on ihan hyvä tuottoprosentti”, Kivipelto tuumaa.

Ennusteen mukaan tänä keväänä 52 Helsingin pörssin yhtiötä nostaa osinkojaan. Yli viiden prosentin nostoja tekee 38 yhtiötä, joihin lukeutuvat muassa Nordea, Sampo ja Kone. Sampo nostaa osinkoaan ennusteen mukaan 14 prosenttia.

Uusia osingon maksajia tai osingon maksajiksi palaavia yhtiöitä on yhdeksän. Näihin yhtiöihin lukeutuvat Cargotecista omaksi yhtiökseen jakaantunut Kalmar ja lentoyhtiö Finnair.

Danske Bankin mukaan Helsingin pörssin yhtiöistä 58 ei maksa osinkoa lainkaan. Yhtiöihin lukeutuvat muun muassa Kojamo, Lindex ja QT Group.

Laskijoita ovat Nesteen lisäksi muun muassa teräsyhtiö SSAB ja energiayhtiö Fortum, jonka tulosta on rapistuttanut laskenut sähkön hinta.

Osinkojen tiputtajia yhdistää yksi yhteinen seikka.

”Yleisesti ottaen yhtiöt, joiden liiketoiminta on leimallisesti sidoksissa Suomeen, tekevät vaisumman tuloksen kuin yhtiöt, joiden liiketoiminta on maailmalla. Tämä näkyy kevään osinkopotissa”, Kivipelto toteaa.

Salkunhoitajan mukaan on todennäköistä, että laskevat korot näkyvät yhtiöiden tuloksissa tämän vuoden aikana. Se rohkaisee pörssiyhtiöitä maksamaan hyviä osinkoja, vaikka vuoden 2024 tulos olisikin jäänyt hieman vaatimattomaksi.

Kauppalehti on listannut ennustetut ensi vuoden kovimmat kotimaiset osingonmaksajat. Osinkotuotto on laskettu vuoden 2024 tuloksesta maksettavalla osingolla, joka maksetaan omistajille vuoden 2025 aikana.

YhtiöOsinkoennuste
(v.2024 tuloksesta)
Osakekurssi
30.12.
Osinkotuotto%
ennuste 2025
Nordea0,9710,59,2
Oriola0,080,899,0
Tietoevry1,4917,028,8
Aktia0,779,218,4
Evli1,4017,58,0

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. Tilille tulee euroja, ei prosentteja :).
    Suosittelisin sijoittajia tarkastelemaan kokonaistuottoa.
    Osinkotuotto prosenteissa saadaan taivaan tuuliin jo pelkästään sillä, että pörssikurssi romahtaa tulosta nopeammin. Lisäksi on hyvä muistaa, että osinkoina voidaan maksaa vuosikaupalla vaikka tappiolla myytyä liiketoimintaa.
    Mikäli ei halua laskea, niin kannattaa verrata osinkoa tasaisesti kasvattavan yrityksen kurssikehitystä hyvin korkean osinkoprosentin yrityksen kurssikehitykseen 10-vuoden ajalta.
    Kyseisen tempun voi tehdä ihan omassa verkkopankissa kun suunnittelee jonkin yhtiön osakkeiden ostamista.
    Osinkotuotto esim. noin 2%(tätä luokkaa esim, McDonald’s) lasketaan päivän osakekurssista. Sitten sitä verrataan johonkin mistä irtoaa päivän kurssilla esim.9%, eikä yhtään katsota mitä on tapahtunut yhtiön markkina-arvolle.
    Yllättävän usein se 2% firma on kasvanut 10-vuodessa kovaa vauhtia, Tuo esimerkkiyhtiö McDonald’s yli 200%a, Tuo 9%n osinkotuotto kuulostaa paljolta, mutta jos osakkeen arvo on polkenut paikallaan 10-vuotta, niin kokonaistuotto ei verojen jälkeen ole kovin kummoinen.
    Osingon pudottajiin en koskisi, koska kurssi menee perässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
sijoitusstrategia palapeli sijoittaminen strategia

Perinteinen 60/40-sijoitusstrategia on voimissaan – näkymät positiiviset

Seuraava artikkeli
Japani mopo ikääntyvä väestö

Ikääntyvän väestön tarpeet luovat sijoitusmahdollisuuksia