Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Kontrasijoittaja: Tästä syystä Alphabet on ”itsestäänselvä” ostolappu

Googlen omistavassa Alphabetin osakkeessa on vielä nousuvaraa – ja paljon. Näin uskoo kontrasijoittaja.
Google Cloud pilvipalvelu Google Cloud pilvipalvelu
Google Cloud pilvipalvelu

Kuten muutkin amerikkalaiset teknojätit ja mahtiseitsikon osakkeet, on Googlen omistava Alphabet ollut viime aikoina loistosijoitus. Osake on kirinyt pörssissä vuoden aikana lähes 41 prosenttia.

Eivätkä yhtiön tarjoamat mahdollisuudet sijoittajalle ole vieläkään ohi. Näin ainakin uskoo Oguz Erkan, analyytikkona toiminut sijoittaja ja sijoitusbloggari. Hänen sijoitussalkkunsa on tuottanut yli 47 prosenttia viimeisen vuoden aikana ja 24 prosenttia yli S&P 500 -osakeindeksin.

Erkan uskoo vankasti, että sijoittamisen ylituotto syntyy kolmesta tekijästä: perustavanlaatuisesta sijoittamisen tiedon hallinnasta, laajasta yleissivistyksestä liiketoiminnan, rahoituksen, kilpailun ja teknologian alueilla sekä tunnekurista, joka mahdollistaa strategian noudattamisen myös vaikeina hetkinä.

Kontrasijoittajaksi itseään tituleeraava Erkan etsii sijoituskohteikseen parhaita liiketoimintoja, ei osakkeita – ja ostamaan niitä houkuttelevin hinnoin. 

”Liiketoiminnan tuntemus auttaa tunnistamaan ja analysoimaan kunkin yrityksen tärkeimmät tulosmittarit. Kilpailun ymmärtäminen mahdollistaa liiketoimintojen valinnan, joilla on laajat vallihaudat. Yrittäjyyskirjallisuuden hallinta taas auttaa tunnistamaan oikeat nuoret yritykset, joihin panostaa”, hän kertoo sivuillaan. 

Kasvumahdollisuuksia pilvipalveluissa

Yksi Erkanin suosikkiyhtiöistä tällä hetkellä on Alphabet.

”Alphabet on yksi suosikkivalinnoistani vuodelle 2025. Se on halvin tekoälyosake, jonka kaikki jättävät huomiotta”, hän toteaa viestipalvelu X:n ketjussaan.

Alphabet toimii kolmella tekoälyn kannalta kriittisellä alueella: pilvipalveluissa, hakukoneissa ja sosiaalisen median verkostoissa.

Viimeisen neljänneksen aikana Googlen pilvipalvelut kasvoivat nopeimmin markkinoilla, 35 prosenttia vuodessa. Siten yhä useampia tekoälymalleja ajetaan Google Cloud -alustalla, Erkan muistuttaa.

Tällä hetkellä Googlen pilvipalveluiden markkinaosuus on 11 prosenttia. Erkanin mukaan Alphabet voi helposti kasvattaa osuutensa 20 prosenttiin seuraavien 20 vuoden aikana. Markkinoiden odotetaan kasvavan 2,3 biljoonaan dollariin vuoteen 2032 mennessä, mikä tarkoittaa, että Alphabet voisi tuottaa 460 miljardin dollarin pilvitulot, Erkan laskee.

Googlen hakukonepalvelu on lypsylehmä

Googlen ylivoimainen asema hakukoneissa toimii sen ”rahakoneena” sen tekoälykehityshankkeille. Googlen hakukoneliikevaihto kasvoi 10 prosenttia viime vuonna. Vaikka kasvu hidastuisi jonkin verran, hakukoneliiketoiminta tuottaisi vuoteen 2032 mennessä Erkanin arvion mukaan 330 miljardin dollarin liikevaihdon.

”Google on muuttumassa tekoälyyn perustuvaksi hakukoneeksi”, kontrasijoittaja kertoo.

Vaikka Google kohtaa kilpailua muilta tekoälyhakukoneilta, Googlella on edelleen yli 90 prosentin markkinaosuus hakukoneissa, eikä tämä ole katoamassa minnekään, Erkan uskoo.

”Googlen uusi Gemini Deep Research -ominaisuus mahdollistaa käyttäjien aloittaa hakunsa ja suorittaa syvähakua selaamalla Googlen hakutulosten luotettavimpia sivuja. Kun käyttäjät tottuvat aloittamaan hakunsa tekoälykyselyillä, Google on parhaiten asemoitunut voittamaan tämän markkinan ylivoimaisella jakeluverkostollaan.”

Youtube on toinen Alphabetin jättimäinen liiketoiminta-alue, jonka merkitystä aliarvioidaan, Erkan uskoo.

”Se ei ole pelkkä videoiden suoratoistoalusta, vaan sillä on myös suurin osuus television ruutuajasta. Tämä segmentti tuotti viime vuonna 35 miljardin dollarin liikevaihdon, kasvaen 12 prosentin vuosivauhtia. Vaikka kasvu hidastuisi 10 prosenttiin, segmentti tuottaisi 68 miljardia dollaria liikevaihtoa vuoteen 2032 mennessä.”

Youtube on myös maailman toiseksi suurin hakukone. Se sisältää valtavan määrän syvällistä tietoa podcasteina, tutoriaaleina ja haastatteluina. Erkanin mukaan Google ei salli muiden tekoälymallien käyttää tätä sisältöä, mutta sen oma tekoäly voi hyödyntää ja käsitellä sitä.

”Tämä on kilpailuetu, jota muilla ei ole”, hän painottaa.

Osakkeessa vielä suuri nousuvara

Google johtaa myös suurten teknologiayritysten joukossa räätälöityjen tekoälysirujen kehityksessä. Se tuottaa 70 prosenttia laskentatehostaan omilla TPU-siruillaan, mikä tekee siitä vähiten riippuvaisen Nvidia-siruista muihin suuriin teknologiayrityksiin verrattuna.

Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa korkeampia pilvipalveluiden tulosmarginaaleja, Erkan kiteyttää.

Koska Alphabet on esimerkiksi Amazonia vähemmän riippuvainen ulkopuolisista toimijoista, sen pilvipalveluiden marginaalit voivat helposti ylittää 40 prosenttia, mikä mahdollistaa noin 30 prosentin nettomarginaalin.

Erkan laskee, että P/E-kertoimella 25x Alphabetin markkina-arvo nousisi 6,2 biljoonaan dollariin. Eikä siihen edes sisälly kaikkia tekoälystä syntyviä tuloja. Tällä hetkellä yhtiön markkina-arvo on alle 2,4 biljoonaa dollaria, ja se on maailman viidenneksi arvokkain yhtiö.

Kontrasijoittajan laskelmilla teknojätin markkina-arvo ja hinta voisi nousta 2,6 kertaa nykyarvoa korkeammaksi. Se tarkoittaisi yli 160 prosentin kurssinousun mahdollisuutta.

”Alphabet on tällä hetkellä itsestäänselvä sijoitusvalinta”, Erkan linjaa.

Varjoja paratiisissa

Alphabet näyttää arvostuskertoimien perusteella halvalta osakkeelta kasvunäkymiinsä nähden. Siihen saattaa kuitenkin olla syynsä. Teknojätti on nimittäin kasvavissa vaikeuksissa USA:n hallinnon kanssa.

Yhdysvaltain oikeusministeriö ja osavaltioiden oikeusministerien yhteenliittymä ovat aloittaneet kilpailunrajoitusoikeudenkäynnin Googlen hakukonepalvelua vastaan. USA:n oikeusministeriö väittää, että 1,7 biljoonan dollarin arvoisen yhtiön hakukonekumppanuudet suojaavat laittomasti sen monopolia ja vahingoittivat kuluttajia. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan USA:n hallituksella on muutama ässä hihassaan.

Se voisi esimerkiksi tuomita Googlen, jos yhtiö solmii kumppanuuksia, jotka eivät jätä kuttajille tai muille mainostajille muita valintavaihtoehtoja hakukonepalvelussa. Google maksaa joka vuosi yli 10 miljardia dollaria säilyttääkseen asemansa oletushakukoneena. Googlen hakukonepalvelu on esimerkiksi Applen laitteissa oletushakukonepalvelu.

Asiantuntijat pitävät tapausta kuitenkin vaikeana, eli oikeusministeriön ei ole helppo osoittaa väärinkäyttöä. Lisäksi prosessi tulee kestämään vuosia.

Mitä tapahtuu jos Google häviää?

Siinä tapauksessa lopputuloksena ei todennäköisesti ole Alphabetin pilkkominen vaan toiminnan rajoittaminen ja kilpailijoiden toiminnan salliminen, uskoo Evlin päästrategi Valtteri Ahti.

”Kilpailuoikeudelliset tapaukset johtavat harvoin yritysten pilkkomiseen vaan tyypillisesti rajoitteisiin ja sakkomaksuihin. Myös Microsoft joutui häviönsä myötä purkamaan selaimensa ja käyttöjärjestelmänsä kytköksen”, Ahti toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Kesko K-kauppa talous

Miksi Kesko alentaa hintoja? - "Kuluttajien ostoskäytös on muuttunut oleellisesti"

Seuraava artikkeli
krypto bitcoin petos sijoitusrikos

Kryptovaluuttojen ”sianteurastushuijaukset” lisääntyneet – asiantuntija: ongelmaan vaikea puuttua