Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Sijoittaja, näin hyödynnät markkinasyklejä tehokkaasti

Pörssi- tai markkinasyklien tarkkoja käänteitä ei ole mahdollista ennustaa, mutta silti monet kokeneet sijoittajat uskovat syklien hyödyntämisen voimaan.
tuulenilmaisin indikaattori suhdanneindikaattori tuulenilmaisin indikaattori suhdanneindikaattori

Pörssi- tai markkinasyklit osakemarkkinoilla viittaavat osakehintojen toistuvaan vaihteluun talouden eri vaiheiden mukaisesti. Nämä syklit syntyvät talouden suhdannevaihteluista ja sijoittajien mielialojen muutoksista.

Yhdysvaltalainen sijoituslegenda ja Oaktree Capital Management -yhtiön perustaja Howard Marks ei usko markkina-ajoittamiseen, mutta uskoo markkinasyklien hyödyntämiseen.

Marks on käsitellyt laajasti markkinasyklien käsitettä kirjoituksissaan. Hän uskoo, että markkinasyklien ymmärtäminen on keskeistä menestyksekkäässä sijoittamisessa.

Marksin mukaan markkinasyklit ovat väistämättömiä ja toistuvia. Rahoitusmarkkinat, taloudet ja sijoittajien psykologia kaikki liikkuvat sykleissä, mikä tarkoittaa, että nousukaudet seuraavat aina laskusuhdanteita ja päinvastoin.

Mikään markkinatila – olipa kyseessä nousukausi tai laskusuhdanne – ei kestä ikuisesti. Markkinat ovat jatkuvassa muutoksessa ja siirtyvät yhdestä syklin vaiheesta toiseen.

Ymmärtämällä missä kohtaa markkinasykliä ollaan, sijoittajat voivat tehdä harkitumpia päätöksiä siitä, milloin olla aggressiivinen ja milloin varovainen.

Marks väittää, että vaikka syklin käännekohtien tarkka ennustaminen on vaikeaa, syklin laajempi ymmärtäminen mahdollistaa muutosten ennakoinnin ja niihin valmistautumisen, sen sijaan että vain reagoitaisiin niihin.

Hän korostaa sijoittajien psykologian voimakasta vaikutusta markkinasykleihin. Nousukauden aikana sijoittajat muuttuvat liian optimistisiksi, mikä nostaa hintoja kestämättömälle tasolle. Vastaavasti laskukauden aikana pessimismi voi painaa hinnat alle niiden todellisen arvon.

Pörssisyklien vaiheet

Pörssi- tai markkinasyklit voidaan jakaa useisiin eri vaiheisiin. Päävaiheita on neljä.

Osakemarkkinoiden varhainen nousu tai ”akkumulaatiovaihe” tapahtuu markkinoiden pohjanoteerauksen jälkeen. Asiantuntevat sijoittajat ja ”älykäs raha” alkavat ostaa osakkeita hiljaa, usein alihinnoiteltuina. Yleinen markkinatunnelma muuttuu negatiivisesta neutraaliksi.

Nousuvaiheen tai härkämarkkinoiden vaiheen aikana osakkeiden hinnat nousevat, kun yhä useammat sijoittajat tulevat markkinoille. Optimismi vallitsee, ja hinnat nousevat usein lisääntyneiden kaupankäyntivolyymien myötä.

Kun markkinat saavuttavat huippunsa, varhainen sijoittajat ja ”älykäs raha” alkavat myydä omistuksiaan ja realisoida voittojaan. Tämä vaihe se on luonteeltaan hintakasvun hidastumista ja tunnelman muuttumista härkämäisestä sekavaksi.

Laskuvaihe (tai karhumarkkinoiden vaihe) on pörssisyklien viimeinen vaihe, jossa osakkeiden hinnat laskevat pessimismin vallitessa. Monet sijoittajat myyvät paniikissa, mikä entisestään painaa hintoja alas. Tämä vaihe merkitsee myös seuraavan akkumulaatiovaiheen alkua uusille sijoittajille.

Markkinasyklit voivat vaihdella kestoltaan muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Niihin vaikuttavat erilaiset tekijät, kuten taloudellinen tilanne, teknologiset innovaatiot ja sääntely-ympäristö.

Millainen sijoitusstrategia sopii eri markkinasyklien vaiheisiin?

Markkinasyklien ymmärtäminen voi auttaa sijoittajia tekemään parempia päätöksiä, vaikkakin markkinavaiheen täsmällinen tunnistaminen onkin tunnetusti vähintäänkin haastavaa tai jopa mahdotonta.

Surmount Invest -sijoituspalvelun perustaja ja toimitusjohtaja Log Weaver käy läpi viestipalvelu X:ssä osakemarkkinoiden markkinasyklejä yksityiskohtaisesti. Hän myös opastaa, millainen sijoitusstrategia sopii kuhunkin pörssi- tai markkinasyklin vaiheeseen.

Akkumulaatiovaihe on markkinasyklin vaihe, jossa tietoiset sijoittajat alkavat kerätä osakkeita ennakoiden tulevaa nousumarkkinaa. Weaverin mukaan tässä vaiheessa hinnat liikkuvat yleensä sivuttaissuunnassa tai pysyvät tietyllä vaihteluvälillä suuren laskumarkkinan jälkeen.

Tässä vaiheessa sijoittajan kannattaa Weaverin mukaan etsiä aliarvostettuja osakkeita, joilla on vahvat fundamentit.

”Tämä on hyvä hetki ostaa laadukkaita osakkeita alennettuun hintaan, sillä markkinat ovat todennäköisesti aliarvostettuja”, Weaver opastaa.

Nousuvaiheessa osakehinnat nousevat tasaisesti laskumarkkinan pohjalta. Weaverin mukaan vaiheelle on ominaista sijoittajien optimismi ja luottamus, mikä johtaa lisääntyneeseen ostotoimintaan ja nostaa osakehintoja.

Weaver suosittelee tähän vaiheeseen sijoittajalle varovaisuutta.

”Tämä on kasvuvaihe, jossa monet osakkeet lisäävät arvoaan. Jatka positioiden pitämistä ja harkitse niiden lisäämistä. Ole kuitenkin varovainen yliarvostettujen osakkeiden suhteen, kun optimismi kasvaa.”

Markkinasyklin saavuttaessa huippunsa kaupankäyntivolyymit kasvavat, mutta nousuvauhti hidastuu.

”Sijoittajien tunteet voivat muuttua liialliseksi optimismiksi, ja sisäpiiri- tai institutionaaliset sijoittajat saattavat alkaa myydä osakkeitaan ennakoiden laskua”, Weaver toteaa tästä vaiheesta.

Tämä on vaihe, jolloin sijoittajan on syytä olla varovaisempi.

”Vähennä asteittain altistustasi yliarvostetuille tai heikompien fundamenttien osakkeille. Harkitse sijoitusten siirtämistä puolustuksellisempiin sektoreihin”, Weaver kertoo.

Laskuvaiheessa paniikkimyynti voi lisääntyä pessimismin kasvaessa. Tämä vaihe tapahtuu usein talouden taantumien tai laskusuhdanteiden aikana.

”Tässä vaiheessa pääoman suojaaminen on keskeistä. Harkitse käteisen tai vakaampien sijoitusten, kuten joukkovelkakirjojen, pitämistä. Etsi mahdollisuuksia ostaa, kun markkinat alkavat osoittaa pohjan merkkejä”, Weaver neuvoo.

Syklien hallinta edellyttää kurinalaisuutta

Weaver antaa myös kolme yleistä vinkkiä pörssisyklien hallintaan. Hän kehottaa sijoittajaa pysymään objektiivisena, ei reaktiivisena sekä hallitsemaan tunteensa.

”Markkinoiden volatiliteetti voi laukaista tunneperäisiä reaktioita, jotka johtavat huonoihin päätöksiin. Käytä tietoa ja pitkän aikavälin tavoitteita ohjaamaan sijoituksiasi.”

Weaver kehottaa sijoittajaa määrittelemään selkeä irtautumisstrategia.

”Aseta selkeät kriteerit sijoitusten myynnille, kuten tietty prosentuaalinen lasku, tavoitehinnan saavuttaminen tai yhtiön fundamenttien muutokset. Irtautumisstrategia auttaa välttämään impulsiivisia päätöksiä äärimmäisen optimismin tai pelon aikana.”

Lisäksi Weaver kehottaa keskittymään fundamentteihin, ei ”markkinahälinään”.

”Tarkkaile yhtiöiden tuloksia, kasvupotentiaalia ja talouden indikaattoreita sen sijaan, että reagoisit päivittäisiin hintaliikkeisiin tai markkinahuhuihin. Fundamentteihin keskittyminen mahdollistaa päätöksenteon arvon, ei lyhyen aikavälin melun, perusteella.”

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Meta Facebook Instagram teknojätti

EU määräsi Facebookin emoyhtiö Metalle jättisakot

Seuraava artikkeli
kirurgi Terveystalo sairaala leikkaus terveyspalvelut

Terveystalo teki ison muutoksen osinkopolitiikkaansa - osinkotuotto jatkossa ruhtinaallinen