Mahtiseitsikoksi nimetty seitsemän amerikkalaista pörssin teknojättiä – eli Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta ja Tesla – ovat toistuvasti ylittäneet Wall Streetin odotukset.
Sijoitusammattilainen osoittaa tämän havainnollisella kuvaajalla ja siihen liittyvällä kommentilla.
”Massiivisten markkina-arvojensa ja vaikuttavan arvonnousunsa ansiosta mahtiseitsikon osakkeilla on ollut keskeinen rooli S&P 500 -indeksin tuoton vauhdittamisessa. Ilman niitä S&P 500:n tuotot joulukuusta 2022 alkaen olisivat olleet paljon lähempänä keskiarvoa – edelleen hyviä, toki, mutta huomattavasti keskimääräisempiä”, toteaa viestipalvelu X:ssä sijoitusstrategi Lance Roberts.
With their massive #market #caps and impressive price appreciation, the #Magnificent7 #stocks have played a crucial role in driving the S&P 500 index’s performance.
— Lance Roberts (@LanceRoberts) November 27, 2024
Without them, S&P 500 returns since December 2022 would be much closer to average, still good, mind you, but more… pic.twitter.com/PsnBHaghd0
Finanssitalo deVere Group ennustaa niiden jatkavan hallitsevaa asemaansa myös ensi vuonna.
Mahtiseitsikon yhteenlaskettu markkina-arvo ylitti ensimmäistä kertaa 18 biljoonaa dollaria Dow Jones Market Datan mukaan.
”Seitsemän Suuren yhteenlaskettu markkina-arvo ylittää nyt jokaisen maailman maan vuosittaisen bruttokansantuotteen, lukuun ottamatta Yhdysvaltoja ja Kiinaa”, havainnollistaa teknojättien suunnatonta merkitystä pörssissä deVere Groupin toimitusjohtaja Nigel Green sijoittajakirjeessään.
”Niiden kyky ylittää jopa kunnianhimoisimmatkin ennusteet on vertaansa vailla, mikä vahvistaa niiden aseman globaalin innovaation ja vaurauden luomisen tärkeimpinä moottoreina”, Green toteaa.
Vaikka tuloskasvu hidastuu, suurten teknologiayhtiöiden odotetaan edelleen tarjoavan huomattavasti parempia tuottoja kuin S&P 500 -indeksi. Tämä johtuu niiden hallitsevasta asemasta korkean kasvun sektoreilla, kuten tekoälyssä, pilvipalveluissa, sähköautoissa ja digitaalisessa mainonnassa.
Mihin mahtiseitsikon menestys perustuu?
Seitsemän teknojätin kyky laajentaa toimintaansa mullistaviin teknologioihin sekä niiden historia paineen alla onnistumisessa takaavat niiden johtavan aseman säilymisen myös ensi vuonna.
”Suurten teknologiayhtiöiden johdonmukainen ylisuoriutuminen viimeisen vuosikymmenen aikana ei ole sattumaa. Niiden kyky ylittää odotukset yhä uudelleen perustuu niiden tinkimättömään innovointiin, monipuolistumiseen ja laajamittaiseen toteuttamiseen”, Green summaa.
”Uskomme, että vuodesta 2025 tulee jälleen yksi loistava vuosi näille yrityksille, sillä niiden investoinnit uraauurtaviin teknologioihin ja hallitseva asema tulevaisuuden talouden kannalta tärkeimmillä aloilla tuottavat tulosta.”
Tämän myönteisen näkemyksen ytimessä on tekoäly, joka toimii keskeisenä kasvun moottorina.
Esimerkiksi Nvidia pysyy tekoälylaitteiston johtajana tarjoten välttämättömiä työkaluja tekoälymallien kehittämiseen maailmanlaajuisesti.
Microsoft puolestaan hallitsee edelleen yrityssektoria tekoälyyn perustuvilla työkaluillaan, jotka on integroitu Officeen, Azureen ja Dynamicsiin. Amazon hyödyntää AWS-pilvipalvelujaan tekoälyn avulla parantaakseen palveluitaan kaiken kokoisille yrityksille.
Meta Platforms optimoi mainonta-alustojaan tekoälyn avulla ja laajentaa innovatiivisia tuotteitaan, kuten kuluttajille suunnattuja generatiivisia tekoälyratkaisuja.
Tesla jatkaa kehitystyötä tekoälyyn pohjautuvilla sähköajoneuvo- ja autonomisen ajamisen ratkaisuilla, kun taas Alphabet ja Apple laajentavat toimintaansa terveydenhuollon teknologioihin ja laitteistoekosysteemeihin, jotka sisältävät yhä enemmän tekoälyominaisuuksia.
Mahtiseitsikon kyky hyödyntää ja laajentaa mullistavia mahdollisuuksia on mahdollistanut niiden selviytymisen haastavissa markkinaolosuhteissa.
Korkea osakkeiden arvostustaso on riski
Vaikka näkymät ovatkin erittäin positiiviset, on tärkeää tunnistaa myös mahdolliset riskit.
Mahtiseitsikon osakkeiden arvostustaso on yksi huolenaihe, sillä ne hinnoitellaan keskimäärin noin 40-kertaisella tulevien tulosten P/E-luvulla, mikä jättää vain vähän tilaa virheille.
Tämä keskiarvoluku peittää alleen laajan arvostustason vaihtelun yhtiöiden välillä: Alphabetin P/E-luku on 22x, kun taas Teslan vastaava luku on 129x. Vertailun vuoksi: koko S&P 500 -indeksi hinnoitellaan tällä hetkellä noin 22-kertaisella tulevien tulosten P/E-luvulla.
Korkeat arvostustasot tarkoittavat, että yritykset ovat alttiita kurssilaskuille, jos niiden tulokset eivät vastaa odotuksia. Barclaysin Yhdysvaltain osakestrategi Venu Krishna arvioi sijoitusmedia MarketWatchille, että analyytikot odottavat näiden yritysten jatkavan tuloskasvuaan nopeammin kuin suurin osa S&P 500 -indeksin muista yhtiöistä ensi vuonna .
Aiemmin teknojätit ovat tyypillisesti ylittäneet Wall Streetin ennusteet, usein reilusti. Krishna odottaa niiden päihittävän analyytikoiden odotukset jälleen myös ensi vuonna.
”Vaikka odotamme suurten teknologiayhtiöiden tuloskasvun hidastuvan, se asettuu silti erittäin terveelle tasolle ja jää merkittävästi muun SPX:n (S&P 500:n) yläpuolelle,” Krishna toteaa.
”Tietenkin riskejä on aina. Arvostustasojen lisäksi näiden yritysten huomattavat investoinnit tekoälyominaisuuksiin saattavat herättää lisääntyvää huomiota ja mahdollisia ongelmia ensi vuonna”, Krishna arvioi.
Myös sääntelyvalvonta lisääntyy, kun hallitukset ympäri maailmaa pyrkivät rajoittamaan niiden vaikutusvaltaa, erityisesti niiden laajentaessa investointejaan tekoälyyn. Lisäksi huomattavat investoinnit seuraavan sukupolven teknologioihin voivat aiheuttaa painetta lyhyen aikavälin marginaaleihin.
”Vaikka jotkut sijoittajat saattavat viitata arvostuksiin tai sääntelyhaasteisiin, nämä huolenaiheet ovat selvästi pienempiä kuin mahdollisuudet, joita suuret teknologiayhtiöt tarjoavat”, Nigel Green toteaa.
Mahtiseitsikon yritykset eivät ainoastaan mullista kokonaisia toimialoja, vaan myös muokkaavat sitä, miten elämme ja työskentelemme.
”Eteenpäin katsoville sijoittajille nämä yritykset ovat edelleen minkä tahansa kasvupainotteisen salkun kulmakiviä”, Green uskoo.
Lue myös tämä: Onko Yhdysvaltain osakemarkkinoilla kupla?