Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa
Rahastoyhtiö povaa vahvaa kasvua mahtiseitsikolle
EVA:n laskelma: Palkansaajien verotaakka nousee jyrkästi vuonna 2025
Laittaako Lindex Stockmannin myyntiin?

EVA:n laskelma: Palkansaajien verotaakka nousee jyrkästi vuonna 2025

Ensi vuonna keskituloisen palkansaajan verotaakka on suurempi kuin kertaakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo EVA.
EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.
EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.

Ajatuspaja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) laskelmien mukaan suomalaisen palkansaajan verotus nousee aikaisempaa korkeammaksi, kun ansiotuloverojen lisäksi otetaan huomioon myös kulutusverot. EVAn Verokone laskee palkansaajan maksamat kokonaisverot ottaen huomioon tuloverojen ja pakollisten palkansaajamaksujen lisäksi myös kulutusverot.

EVAn esimerkkilaskelmassa keskituloinen henkilö tienaa palkkatuloja bruttona 3 746 euroa kuukaudessa keskimääräisellä suomalaisella kuntaverolla ja kuluttaa kaikki tulonsa keskimääräisen kulutuskorin mukaisesti.

Veroprosentiksi muodostuu tällöin 43,7 prosenttia, mikä on korkein taso EVAn Verokoneen kymmenvuotisen historian aikana.

Muutos kuluvaan vuoteen on iso. Keskituloisen palkansaajan kokonaisveroprosentti on kolmen vuoden ajan laskenut 42,9 prosenttiin.

Keskimääräisen palkansaajan verotus kiristyy erityisesti hallituksen viime kehysriihessä päättämien kulutusverojen kiristysten takia, joista osa tuli voimaan jo syksyllä 2024. Hallitus on päättänyt myös kiristää hyvätuloisten verotusta ja leikata kotitalousvähennystä.

Kuva: Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA).

Arvonlisäveron ja kotitalousvähennyksen muutos

Hallitus korotti yleisen arvonlisäverokannan sekä vakuutusmaksuveron verokannan 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Kotitalousvähennykseen tulee ensi vuonna suuria muutoksia: enimmäismäärä laskee vuoden alusta 1 600 euroon, ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä saatu korotettu vähennys poistuu.

Vähennys on 35 prosenttia työn osuudesta, jos ostaa työn tai hankkii palvelun yritykseltä. Lisäksi kotitalousvähennyksen omavastuuosuus nousee nykyisestä 100 eurosta 150 euroon.  

Tällä hetkellä vähennystä voi saada 40 prosenttia remonttitöiden työn osuudesta ja 60 prosenttia kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön osuudesta, jos palvelu ostetaan yritykseltä. Enimmäismäärä on tällä hetkellä 2 250 euroa remonttitöistä ja 3 500 euroa kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä sekä fysioterapiasta.

”Arvonlisäverokantojen korottaminen ja kotitalousvähennyksen merkittävä supistaminen kiristävät suomalaisten verotusta entisestään ja vaikeuttavat myös monen yrittäjän liiketoimintaa”, toteaa EVAn johtava veroasiantuntja Emmiliina Kujanpää.

Myös kunnat nostavat veroja

Hallituksen päättämien veronkiristysten lisäksi useat kunnat nostavat tuloveroprosenttejaan, mikä kiristää verotaakkaa entisestään.

EVAn Verokoneen mukaan esimerkiksi Porissa asuva 3 746 euroa kuukaudessa tienaava keskituloinen palkansaaja maksaa ensi vuonna yli sata euroa enemmän veroja kuukaudessa kuin vastaavan tulotason palkansaaja Espoossa.

Kireän ansiotuloverotuksen vuoksi kannusteet ahkerointiin ja uralla etenemiseen jäävät vaatimattomiksi. Jos sama porilainen palkansaaja hankkii lisätuloja 1 000 euroa kuukaudessa, hänen käteensä jäävä lisäys on vain 514 euroa.

EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen olisi valmis tekemään enemmän töitä, jos ansiotuloverotusta kevennettäisiin.

”Verojen vuoksi suomalaisten on vaikeaa kohentaa elintasoaan lisätöitä tekemällä. Siirtyminen työn verottamisesta kuluttamisen verottamiseen edellyttäisi nyt ansiotuloverotuksen keventämistä eikä kiristämistä”, toteaa Kujanpää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Microsoft teknojätit

Rahastoyhtiö povaa vahvaa kasvua mahtiseitsikolle

Seuraava artikkeli

Laittaako Lindex Stockmannin myyntiin?