Lokakuun tuottajahintojen kehitys oli lokakuussa Yhdysvalloissa odotettua korkeampaa, kun tuottajahinnat nousivat 2,4 prosenttia vuodentakaisesta ja analyytikoiden konsensusodotus oli 2,3 prosenttia. Syyskuussa nousu oli 1,8 prosenttia.
Nordean analyytikko Mitro Hartikainen ja pääekonomisti Tuuli Koivu arvioivat pankin aamukatsauksessa, että lokakuun kuluttaja- ja tuottajahintojen nousun kiihtyminen tarkoittanee sitä, että myös maan keskuspankki Fed joutuu seuraamaan tarkkaan PCE-inflaation kehittymistä.
Inflaation kiihtyminen on jo herättänyt keskuspankin huomion. Pääjohtaja Jerome Powellin kommentin mukaan seuraavien koronlaskujen kanssa ei tarvitse kiirehtiä.
Myös markkinoilla inflaation kiihtyminen on tarkoittanut koronlaskuodotusten laskua.
”Yhdysvaltojen talous näyttää tällä hetkellä vahvalta, ja tulevia päätöksiä voidaan tässä tilanteessa harkita rauhassa. Markkinoiden usko 25 korkopisteen leikkaukseen joulukuussa laski Powellin kommenttien johdosta, ja perjantaina aamulla sen todennäköisyys markkinahinnoittelua tulkiten on noin 60 prosenttia, kun se eilen iltapäivällä nousi jo yli 85 prosenttiin”, Hartikainen ja Koivu toteavat.
USA:n PCE-inflaatio (Personal Consumption Expenditures Price Index) on tärkeä inflaatiomittari, joka kuvaa kulutukseen liittyvien tavaroiden ja palveluiden hintojen muutoksia Yhdysvalloissa. Fed seuraa sitä tarkasti, koska se antaa kattavamman kuvan talouden hintakehityksestä kuin perinteinen kuluttajahintaindeksi (CPI).
PCE-indeksi sisältää myös yritysten puolesta maksetut kulutukset, kuten terveydenhuoltomenot, jotka eivät välttämättä näy suoraan kuluttajien lompakossa. Lisäksi sen laskentatapa mukautuu joustavammin kulutustottumusten muutoksiin, mikä tekee siitä vähemmän alttiin tilapäisille hintavaihteluille.
PCE-inflaatiosta puhuttaessa usein korostetaan PCE-pohjainflaatiota (core PCE), joka rajaa pois ruoan ja energian hinnat. Näiden hintojen vaihtelut voivat olla voimakkaita, joten PCE-pohjainflaatio antaa paremman kuvan talouden taustalla olevasta inflaatiotrendistä.
Keskuspankki käyttää PCE-inflaatiota keskeisenä mittarina arvioidessaan, onko inflaatio linjassa sen pitkän aikavälin kahden prosentin tavoitteen kanssa.
PCE-inflaation kehitys vaikuttaa merkittävästi keskuspankin rahapolitiikkaan, kuten ohjauskorkojen säätämiseen. Jos inflaatio on liian korkea, Fed voi kiristää rahapolitiikkaa, kun taas liian alhainen inflaatio voi johtaa kevyempään rahapolitiikkaan.
Myös Donald Trumpin nousu uudelleen presidentiksi herättää odotuksia kiihtyvästä inflaatiosta.
”Yhdysvalloissa pohjainflaatiossa on nähtävissä taas kiihtymisen merkkejä. Inflaatioriskit voivatkin hyvin nousta taas vahvemmin esille, kun tilanteeseen ynnätään Trumpin inflatoriset politiikkasuunnitelmat”, toteaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich viestipalvelu X:ssä.
Yhdysvalloissa pohjainflaatiossa on nähtävissä taas kiihtymisen merkkejä. Inflaatioriskit voivatkin hyvin nousta taas vahvemmin esille, kun tilanteeseen ynnätään Trumpin inflatoriset politiikkasuunnitelmat. pic.twitter.com/gBfxnDrxNp
— Jan von Gerich (@JanVonGerich) November 13, 2024