Kansainvälinen hajauttaminen on poikinut hyviä tuottoja kymmenille tuhansille suomalaissijoittajille, rahastot mukaan lukien sadoille tuhansille. Maailman suurimpien osakemarkkinoiden hyvä vire on jatkunut jo pitkään ja kehitys on peitonnut selvästi kotimaan osakemarkkinat keväästä 2023 lähtien.
Kuvaajaan on valittu Suomen osalta tuottoindeksi osinkoineen siksi, koska osinkojen merkitys on Suomessa iso, noin 4-5 prosenttia per vuosi. S&P 500 ei sisällä osinkoja, mutta Yhdysvalloissa suurin osa isojen yhtiöiden voitonjakotuotosta tulee omien osakkeiden ostoista, jotka ovat sisällä kurssikehityksessä.
Indeksit USA:n ja Suomen välillä kehittyivät melko tasatahtia loppuvuodesta 2020 huhtikuuhun 2023, kunnes yhdysvaltalaisosakkeet starttasivat huikean kirin.
Korkotaso ei ollut vielä tuolloin lähtenyt laskuun, mutta inflaation taittuessa amerikkalaisyhtiöiden tulokset kehittyivät hyvin 2023-2024. Vuosi sitten marraskuussa Sijoittaja.fi kirjoitti:
”Factsetin keräämän datan perusteella vuoden kolmannella neljänneksellä 82 prosenttia S&P 500-indeksin yhtiöistä ylitti analyytikoiden tulosennusteet.”
”Toistaiseksi tuloksensa raportoineiden yhtiöiden lukujen perusteella S&P 500:n tuloskasvuksi näyttäisi muodostuvan 4,3 prosenttia. Mikäli tämä kasvu toteutuu, on kyseessä indeksin ensimmäinen positiivisen tuloskasvun kvartaali sitten viime vuoden kolmannen neljänneksen.”
Toisin sanoen USA:n pörssi alkoi nousta noin kvartaali ennen tuloskäännettä. Jo syyskuussa 2023 Sijoittaja.fi otsikoi Yhdysvalloissa pörssiyritysten tulosennusteet ovat kääntyneet kasvuun.
Takana oli koronnousun ja inflaation sävyttämä heikko pörssivuosi 2022.
S&P 500 -indeksissä isoimpia yhtiöitä ovat: Apple 7,0 %, Nvidia 6,6 %, Microsoft 6,1 %, Amazon 3,7 %, Alphabet 3,5 %, Meta Platforms 2,4 %, Tesla 1,85 %, Berkshire Hathaway 1,7 %, Broadcom 1,5 %, Jpmorgan Chase & Co 1,4 %.
Mainituista kymmenestä yhtiöstä muodostuu jo melkein 36 prosenttia indeksin painosta ja loput tulee 490 muusta yhtiöstä tai arvopaperista. Kärjessä ovat kaikki isot niin sanotut Magnificent 7 -teknologiajätit Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla.
Juuri tavallista korkeammalle arvostettujen teknologiayhtiöiden osakkeet kärsivät tyypillisesti koronnoususta ja hyötyvät koronlaskusta, kun kaukana olevia tulevaisuuden tuottoja diskontataan uudella korkokannalla nykyhetkeen.
Sijoittaja.fi:n osakas Timo Heikkilä kirjoittaa tuoreessa katsauksessaan 14.11.2024 S&P 500 –indeksin olevan korkealla. Se on ennustetuilla 12 kuukauden tuloksilla yli 22, kun 5 vuoden keskiarvo on 19,6 ja 10 vuoden 18,1. Teknologiapainotteinen Nasdaq 100 on yli 26:n lukemassa.
”Eurooppalaisten osakkeiden P/E-luku on 13,3, joka on lähellä historiakeskiarvoa”, Heikkilä kirjoittaa.
Mitä yhdysvaltalaisosakkeita suomalaiset omistavat?
Pohjoismainen arvopaperivälittäjä Nordnet on listannut asiakkaidensa yleisimmin omistamat amerikkalaisosakkeet.
Alla oleva listaus tuottoineen kertoo, että sijoittajat ovat iskeneet pääosin tuottavaan pääomaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
Tekoälybuumista hyötyvä siruvalmistaja Nvidia on kasvanut maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi ja julkaisi viime viikolla erinomaisen tuloksen, vaikka se ei kaikkia tyydyttänytkään. Se ei ole ihme, sillä arvostus on korkealla.
Kysymys kuuluu, voiko Nvidia jatkaa kaksinumeroista kasvuaan ja säilyttää 60 prosentin liikevoittomarginaalinsa tulevaisuudessa.
Tuoreimman lokakuussa päättyneen kvartaalin liikevaihdon kasvu oli 94 prosenttia vuoden takaisesta ja 17 prosenttia edeltävästä kvartaalista. Liikevoittomarginaali säilyi edeltävän kvartaalin 62 prosentin huipputasolla ollen vuoden takaista korkeampi.
Sähköautovalmistaja Tesla on toinen erittäin korkealla arvostettu ja paljon omistettu yhdysvaltalaisosake. Sen liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä kahdeksan prosenttia vuodentakaisesta. Liiketoiminnoista Automotive kasvoi ainoastaan kaksi prosenttia mutta energian tuotanto ja varastointi yli 50 prosenttia. Palvelut ja muu kasvoi lähes 30 prosenttia.
Liikevoittomarginaali oli 10,8 prosenttia, kun luku vuosi takaperin oli 7,6.
Nvidian kannattavuus ja kasvu ovat tällä hetkellä eri planeetalta kuin Teslan.
Apple, Microsoft, Alphabet ja Amazon ovat arvostusluvuiltaan tavanomaisempia kuin kaksi edellä mainittua, ja niiden liiketoiminta on jossain määrin vakiintunutta. Tuoreimmalla raportoidulla kvartaalilla Microsoftin liikevaihto kasvoi 16 prosenttia, Alphabetin 15, verkkokauppajätti Amazonin 11 ja Applen kuusi.
Vauhti on vinhaa. Sekä Microsoft että Alphabet (ent. Google) korjaavat kasvun hedelmiä pilvipalveluista ja panostavat tekoälyyn.
Tutumpien yhtiöiden jälkeen listalla on kiinalainen, USA:ssa listattu sähköautovalmistaja Nio Inc (Nio ADR A). Se toimitti kolmoskvartaalilla noin 62 000 ajoneuvoa, kun Tesla toimitti 463 000.
Nion liikevaihto kvartaalilla oli 2,7 miljardia dollaria ja oikaistu tappio 650 miljoonaa dollaria. Yhtiö kertoo, että sillä on yli 40 000 euron autoissa johtava yli 40 prosentin markkinaosuus Kiinan BEV-markkinassa (battery-electric vehicle). Osakemäärän ollessa 2,06 miljardia kappaletta (30.9.2024) ja kurssin 4,3 dollaria markkina-arvoksi muodostuu noin yhdeksän miljardia dollaria. Osakekurssi on painunut alle kymmenesosaan tammikuuhun 2021 jatkuneen nousun jälkeen.
Advanced Micro Devices (AMD) on Nvidian ja Intelin kaltainen puolijohdevalmistaja. AMD:n markkina-arvo on 220 miljardia dollaria ja P/E-luku toteutuneella tuloksella yli 100, kuluvan vuoden tulosennusteella reilu 40.
Intelin tulos jäänee tappiolle tänä vuonna oltuaan viime vuonna lievästi voitollinen. Markkina-arvo on 104 miljardia dollaria ja liikevaihto vuositasolla 54 miljardia. AMD:n liikevaihto on noin puolet Intelistä ja Nvidian puolestaan yli kaksinkertainen Inteliin verrattuna. Nvidia on lähes 10-kertaistanut liikevaihtonsa neljässä vuodessa.
GameStop on pelikauppaketju ja pelipaperi. Sillä on yli 4 000 myymälää, joista suurin osa Yhdysvalloissa. 4,5 miljardin dollarin vuosiliikevaihto, nollan tuntumassa oleva tulos ja 13,5 miljardin markkina-arvo kertovat oleellisen. Liikevaihto on ollut viime aikoina laskusuunnassa.
Polestar on ruotsalainen sähköautovalmistaja, joka toimii 27 markkinalla Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasian Tyynenmeren alueella. Yhtiön juuret liittyvät Volvo Carsiin ja kiinalaiseen autovalmistaja Geely Holding Groupiin. Polestar on listattu Nasdaqissa ja se toimitti kolmannella neljänneksellä 11 900 autoa.
Yahoo Financen mukaan Polestar Automotive Holding UK PLC:n (PSNY) 12 kuukauden liikevaihto on ollut 2,1 miljardia dollaria ja nettotulos -1,4 miljardia. Markkina-arvo on 2,3 miljardia dollaria.
Saimme Nordnetilta myös listan pelkästään heidän suomalaisasiakkaiden suosituimmista ulkomaalaisomistuksista.
Suomalaiset omistavat ulkomailta kolmenlaisia yhtiöitä: uusien teknologioiden jättejä, spekulatiivisia osakkeita sekä isoja perinteisiä eri toimialojen laatuyhtiöitä, joita ei Suomesta löydy.
Ensimmäisestä ryhmästä ovat esimerkkeinä Nvidia, Apple ja Tesla. Toki varsinkin Nvidia ja Tesla ovat samaan aikaan spekulatiivisia osakkeita korkeine arvostuksineen.
Spekulatiivisia ovat myös jutussa mainitut muut sähköautovalmistajat Nio Inc ja Polestar kuten myös pelikauppayhtiö Gamestop ja norjalainen kannattavuushaasteissa paininut lentoyhtiö Norwegian Air Shuttle.
Listalta löytyy monia todella isoja, vakaita kannattavia laatuyhtiöitä, kuten yhdysvaltalainen sijoitus- ja monialayhtiö Berkshire Hathaway, juomayhtiö Coca-Cola, teleoperaattori AT & T, viihdejätti Disney, päivittäistavarayhtiö Johnson & Johnson, ruotsalainen sijoitusyhtiö Investor, eurooppalaiset lääkeyhtiöt Novo Nordisk ja Pfizer sekä ruotsalainen kiinteistösijoittaja Cibus.
On oletettavaa, että myös muiden pankkien ja osakevälittäjien kautta omistetaan pitkälti samoja tai samantyyppisiä yhtiöitä kuin Nordnetin kautta.
—
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.
Hyvä ja kattavasti kirjoitettu juttu!
Miten paljon sijoituspäätöksiin Euro-alueen ulkopuolelle mahtaa vaikuttaa euron ongelmat?
Olettaisin että huomattava osa suomalaisista sijoittajista on palkkatuloilla (euroja) sijoittamassa vaikka eläkepäiviä (eläke on myös euromääräinen) varten.
P/E-lukujen erot meillä ja siellä selittynevöt kasvun hitaudella Euroopassa.
Merten takaa tulevat sijoitustuotot ovat kuitenkin kotimaista kulutusta jossakin vaiheessa lisäävä tekijä.