Vain kourallinen Helsingin pörssin päälistan yhtiöistä on raportoimatta kolmannen neljänneksen luvut. Vuosineljänneksen tulokset heikkenivät pitkälti odotusten mukaisesti. Varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo tosin muistaa veistellä jälleen analyytikoiden kustannuksella.
”Toki analyytikoiden ennusteet perinteisesti menivät metsähallituksen puolelle”, Angervuo toteaa sijoittajakirjeessään.
Angervuo laskee, että raportoineista yhtiöistä 51 prosenttia onnistui parantamaan liikevoittoaan tai tulosta rahoituserien jälkeen viime vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna. Kauppalehden kokoamien analyytikoiden ennusteiden mukaan 66 prosentilta pörssiyhtiöistä odotettiin liikevaihdon kasvua ja vertailukautta parempaa tulosta heinä-syyskuussa.
Raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 2,1 prosenttia, kun keskimmäisen yhtiön liikevaihto polki paikallaan. Teollisuuden liikevaihto laski 2,5 prosenttia. Keskimmäisen eli mediaaniyhtiön paikallaan pysymistä ei ennen ole tapahtunut, Angervuo kertoo.
Liikevaihdon osalta jatko saattaa näyttää jo valoisammalta.
”Liikevaihdon lasku on onneksi tasaantunut viimeisten neljännesten aikana ja uuteen liikevaihtojen nousuun päästäneen ensi vuoden ensimmäisillä neljänneksillä. Liikevaihdon lasku on jo monia neljänneksiä johtunut heikosta kysynnästä ja tuottajahintojen pitkästä laskusta”, Angervuo ennustaa.
Analyytikoiden liikevoittoennusteet pielessä
Raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu vertailukelpoinen liikevoitto oli 6,4 miljardia euroa, ja se laski kolmannella neljänneksellä 9,9 prosenttia. Teollisuuden yhtiöillä laskua oli vertailukaudesta 13,3 prosenttia.
Neste pois lukien yhteenlaskettu liikevoitto kuitenkin kasvoi 1,2 prosenttia vertailukaudesta. Keskimmäisen yhtiön liikevoitto laski 3,8 prosenttia, kun analyytikoiden konsensusennuste odotti 8,6 prosentin kasvua.
”Analyytikoiden keskimmäisen yhtiön ennuste +8,6 prosentin liikevoiton kasvusta joutuu outoon valoon, sillä raportoineiden yhtiöiden osalta vain 36 prosenttia ylitti 8,6 prosentin liikevoiton kolmannella neljänneksellä”, Angervuo toteaa.
Raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu vertailukelpoinen tulos rahoituserien jälkeen kolmannella neljänneksellä laski 9,1 prosenttia ja teollisuudessa 12,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen neljännekseen. Keskimmäisen yhtiön tulos rahoituserien jälkeen laski 5,3 prosenttia. Tappiontekijöitä kolmannella neljänneksellä on ”normaali” määrä eli 15 yhtiötä, Angervuo laskee.
Vuoden 2024 tammi-syyskuussa raportoineiden pörssin päälistan yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto laski 5,7 prosenttia ja teollisuuden yhteenlaskettu liikevaihto laski 6,4 prosenttia vuoden takaiseen jaksoon verrattuna. Keskimmäisen yhtiön liikevaihto laski 0,3 prosenttia.
Raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu vertailukelpoinen liikevoitto tammi-syyskuussa laski 9,0 prosenttia ja oli 18,9 miljardia euroa. Teollisuuden yhteenlaskettu liikevoitto tammi-syyskuussa laski 16,2 prosenttia ja oli 11 miljardia euroa. Keskimmäisen yhtiön liikevoitto laski tammi-syyskuussa 4,2 prosenttia ja tulos rahoituserien jälkeen laski 8,0 prosenttia.
Angervuon mukaan vuoden 2024 kannattavuuskehitys on edelleen ollut laskussa, mutta lasku on tasaantunut.
”Kulunut kolmas vuosineljännes oli jo kuudes perättäinen laskeva vuosineljännes liikevoitolla tarkasteltuna. Syy heikkoon kannattavuuskehitykseen on ollut euroalueen nollakasvu ja voimakkaasti laskeneet vientihinnat erityisesti suurilla vientiyrityksillä”, pörssikonkari selittää.
Teräsyhtiöt ja Neste ”pahassa tuloslaskukierteessä”
Angervuon mukaan erityisesti metallien perusteollisuusyritykset Outokumpu ja SSAB sekä metsäteollisuuden Metsä Board, Stora Enso ja UPM-Kymmene sekä energiayhtiö Neste ovat olleet pahassa tuloslaskukierteessä.
Heikkenevä tuloskierre on tavoittanut tänä vuonna myös kaupan, liikenteen ja palveluiden toimialat.
Perusmetallien valmistajien yhteenlaskettu liikevoitto oli kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 667 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella liikevoitto oli 1 485 miljoonaa. Laskua viime vuoteen tuli siis peräti 55 prosenttia.
Metsäyhtiöiden kuluvan vuoden tammi-syyskuun liikevoitto oli 1 357 miljoonaa, kun vertailukaudella liikevoittoa kertyi 1 103 miljoonaa euroa. Nousua tuli siten 23 prosenttia.
Konepajojen yhteenlaskettu liikevoitto kuluvan vuoden tammi-syyskuussa nousi viime vuodesta kolme prosenttia 2 668 miljoonaan euroon. Kaupan, liikenteen ja palveluiden yhteenlaskettu liikevoitto kuluvan vuoden tammi-syyskuussa laski viime vuodesta 14 prosenttia 856 miljoonaan euroon.
Pankit, rahoitus ja vakuutus saivat aikaan kuluvan vuoden tammi-syyskuussa yhteenlaskettua liikevoittoa 7 065 miljoonaa euroa, kasvua vertailukaudesta tuli siten kuusi prosenttia. Näistä luvuissa puuttuvat vielä Mandatum ja Ovaro.
Vuoden 2024 nettotulossumma laskee selvästi edellisestä vuodesta
Pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu nettotulossumma nousi kaikkien aikojen huippuun vuonna 2022, jolloin se oli 22,9 miljardia euroa. Angervuon mukaan tuolloin erityisesti perusmetallin valmistajat, metsäyhtiöt ja energiayhtiö Neste tekivät kaikkien aikojen tulosennätyksen sitten vuoden 2007.
Pörssiyhtiöiden nettotulossumma laski viime vuonna 17,8 miljardiin euroon. Kuluva vuosi on toinen perättäinen tulosten laskuvuosi ja tulossa on noin 15,6 miljardin nettotulossumma. Laskua kertyisi siten viime vuoteen verrattuna noin 12 prosenttia.
”Ensi vuonna pörssiyhtiöiden tulos kääntyy erittäin suurella todennäköisyydellä nousuun, mutta edellytyksenä on ainakin euroalueen talouden nousun alkaminen”, Angervuo ennustaa.