Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Onko Stanley Druckenmiller kaikkien aikojen paras sijoittaja?

Suursijoittaja Stanley Druckenmiller takoi häikäiseviä tuottoja vuodesta toiseen.
Stanley Druckenmiller suursijoittaja sijoitusammattilainen Stanley Druckenmiller suursijoittaja sijoitusammattilainen
Suursijoittaja Stanley Druckenmiller.
Suursijoittaja Stanley Druckenmiller.

Usein Omahan Oraakkeliksi tituulerattua Warren Buffettia pidetään maailman parhaana sijoittajana. Analyytikkona toiminut sijoittaja ja Capitalist letters -sivuston ylläpitäjä Oguz Erkan on hieman eri kannallä. Hänen mielestään amerikkalainen sijoittaja ja hedge-rahaston salkunhoitaja Stanley Druckenmiller on vieläkin parempi.

”Stanley Druckenmiller ei ole koskaan kokenut tappiollista vuotta. Hänen rahastonsa tuotti keskimäärin 30 prosenttia vuodessa 30 vuoden ajan”, Erkan toteaa viestipalvelu X:ssä.

Kuka on tämä tuntematon suuruus Stanley Druckenmiller?

Druckenmiller aloitti uransa rahoitusalalla vuonna 1977 Pittsburgh National Bankin johdon harjoittelijana. Hänen lahjansa analyytikkona huomattiin pian, sillä vain vuoden kuluttua hänestä tuli pankin osaketutkimusryhmän johtaja.

Vuonna 1981 Druckenmiller perusti oman yrityksensä, hedge-rahasto Duquesne Capital Managementin. Se merkitsi hänen uransa alkua itsenäisenä sijoittajana.

Yhteistyö George Sorosin kanssa oli menestys

Druckenmillerin uran kenties suurin käännekohta tapahtui vuonna 1988, kun suursijoittaja George Soros palkkasi hänet Quantum Fundiin. Quantum Fund oli Sorosin ja Jim Rogersin vuonna 1973 perustama hedge-rahasto, joka nousi yhdeksi historian menestyneimmistä ja vaikutusvaltaisimmista rahastoista. 

Druckenmillerin yhteistyö Sorosin kanssa johti kuuluisaan tapahtumaan vuonna 1992, kun he ”mursivat Englannin pankin lyömällä vetoa Englannin puntaa vastaan, mikä tuotti heille yli miljardin dollarin voitot. Tämä tapahtuma tunnetaan nimellä ”Musta keskiviikko”.

Druckenmiller työskenteli Sorosin kanssa vuoteen 2000 asti, jolloin hän päätti keskittyä täysin perustamaansa Duquesne Capital Managementiin. Hänen maineensa kasvoi entisestään, kun Duquesne tuotti keskimäärin 30 prosentin vuotuisen tuoton ilman yhtäkään tappiollista vuotta.

Elokuussa 2010 Druckenmiller ilmoitti sulkevansa Duquesne Capital Managementin, jonka hallinnoitavat varat olivat tuolloin yli 12 miljardia dollaria. Hän perusteli päätöstään stressillä ja haasteilla, joita liittyi erinomaisen sijoitushistorian ylläpitämiseen suurella pääomalla.

Eläkkeelle jäämisen jälkeen Druckenmiller ei kuitenkaan jättänyt sijoitusmaailmaa kokonaan. Hän perusti pienemmän rahaston nimeltä Duquesne Family Office, joka mahdollisti joustavamman ja ketterämmän sijoitustoiminnan.

Nykyään Druckenmiller tunnetaan arvostettuna äänenä rahoitusmaailmassa, ja häntä pyydetään usein kommentoimaan monimutkaisia taloudellisia kysymyksiä.

Sijoitusfilosofia ei ole oppikirjamalli

Stanley Druckenmillerin sijoitusfilosofia perustuu useisiin selkeisiin periaatteisin. Hänen sijoitusfilosofia yhdistää makrotaloudellisen analyysin, joustavan omaisuuslajien allokaation, keskitetyt panostukset ja nopean mukautumisen markkinaolosuhteisiin.

Kuten George Soros, on Druckenmiller makrosijoittaja. Hän käyttää ”ylhäältä alas -strategiaa”, jossa hän analysoi laajoja makrotaloudellisia trendejä ja markkinaolosuhteita tehdäkseen sijoituspäätöksiä.

Tähän strategiaan istuu hyvin myös Druckenmillerin monipuolinen eri omaisuuslajien käyttö. Hän hyödyntää erilaisia omaisuuslajeja, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja, valuuttoja ja futuureja, tasapainottaen pitkiä ja lyhyitä positioita.

Sijoitusguru uskoo vahvaan näkemyksen ottamiseen eli sijoitusten keskittämiseen ja on valmis ottamaan suuria riskejä. Hän noudattaa periaatetta ”laita kaikki munat yhteen koriin ja vahdi koria tarkasti”. Hänen mukaansa sijoitussalkun riski ei riipu osakkeiden määrästä, vaan siitä, ettei sijoittaja tiedä, mitä olet tekemässä.

”Kun sinulla on vahva usko, panosta isosti”, hän toteaa.

Jos sijoittaja on vakuuttunut sijoituskohteestaan ja panostaa siihen vain vähän, se on lähes yhtä suuri virhe kuin olla panostamatta ollenkaan. Druckenmiller oppi tämän myös Sorosilta, joka tunnetaan mestarina sijoituspanosten koon hallinnassa.

Druckenmiller korostaa joustavuuden tärkeyttä ja on valmis muuttamaan strategiaansa nopeasti markkinaolosuhteiden muuttuessa. Hän uskoo nopeaan päätöksentekoon ja toimintaan, usein toimien ensin ja tutkien tarkemmin myöhemmin, sillä markkinat ja hyvät ideat liikkuvat nopeasti. Jos syy sijoituksen tekemiseen muuttuu, Druckenmiller uskoo, että sijoitus tulisi myydä.

Kuten kaikki menestyvät sijoittajat, Druckenmiller korostaa kurinalaisuuden tärkeyttä ja tunteiden hallintaa sijoituspäätöksissä.

Druckenmiller keskittyy usein teknologia- ja terveydenhuoltosektoreihin, joiden hän uskoo kestävän talouden laskusuhdanteita.

Sijoittaja katsoo aina tulevaisuuteen. Tätä Druckenmiller haluaa korostaa. Jos sijoittaja katsoo tämän hetken markkinoita, jää hän aina auttamattomast markkinoiden jälkeen.

”Sinun täytyy visualisoida tilanne 18 kuukauden päästä, ja mikä se tilanne silloin onkaan, sinne hinta tulee menemään, ei siihen, missä se on tänään”, hän on todennut.

Tavoitteena ”epäsymmetriset” tuotto-odotukset

Druckenmiller ajattelee ja toimii isosti. Hän tavoittele pieniä, vähittäisiä tuottoja.

”Kyse ei ole siitä, oletko oikeassa vai väärässä, vaan kuinka paljon ansaitset, kun olet oikeassa”, hän on todennut.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että Druckenmiller on valmis laittamaan sijoituspanokset epäsymmetrisiin mahdollisuuksiin, joissa voit menettää pahimmillaan koko sijoituksen, mutta ansaita 1 000 prosenttia, jos sijoitus on onnistunut.

Ehkä mielenkiintoisin piirre Druckenmillerin sijoitusfilosofiassa on hänen näkemyksensä markkinoiden liikkeistä. Hän kiinnittää erityistä huomiota markkinoiden likviditeettiin ja keskuspankkien päätöksiin. Druckenmiller uskoo, että markkinoita liikuttaa likviditeetti, ei tulokset.

”Tulokset eivät liiku markkinoita; se on keskuspankki. Likviditeetti on se, mikä liikuttaa markkinoita.”

Tätä taustaa vasten esimerkiksi viime vuosien huikea nousu Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla voisi selittyä enemmän löysällä rahapolitiikalla kuin yritysten tuloskehityksellä.

Lue myös tämä: Sijoitusguru John Neff osoitti yksinkertaisen sijoitusstrategian voiman

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Tilastoyllätys: Ulkomaalaistaustaisten erityisasiantuntijoiden palkkataso ohitti suomalaiset

Seuraava artikkeli
läppäri tietokone kannettava laskin budjetti raha

Hallitus aikoo poistaa eläkesäästäjille tärkeän veroedun