Valmet julkisti perjantaina negatiivisen tulosvaroituksen. Siinä ei ole itsessään tietenkään mitään kummallista, mutta erikoiseksi tulosvaroituksen tekee se, että yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen viime kesäkuussa.
Kesäkuun positiivisessa tulosvaroituksessa Valmet oli arvioinut, että sen liikevaihto vuonna 2024 pysyy samalla tasolla kuin viime vuonna, jolloin se oli 5,5 miljardia euroa. Liikevaihdon suhteen yhtiö ei muuttanut ennustettaan aiemmasta.
Kesäkuussa yhtiö kuitenkin reivasi tulosennustettaan ylöspäin ja kertoi odottavansa vertailukelpoisen EBITAn kasvavan viime vuodesta. Aiemmin yhtiö oli odottanut liikevaihdon pysyvän samalla tasolla kuin vuonna 2023 ja tuloksen pysyy samalla tasolla tai kasvavan viime vuodesta.
Nyt yhtiö sitten päättikin laskea tulosohjeistustaan.
Uusimmassa arviossaan Valmet odottaa edelleen liikevaihdon pysyvän tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna. Tuloksen yhtiö odottaa kuitenkin pysyvän samalla tasolla kuin viime vuonna, eikä siis kasvavan. Viime vuonna vertailukelpoinen EBITA oli 619 miljoonaa euroa.
Yhtiön mukaan palveluiden markkinat ovat kehittyneet hieman hitaammin EMEA-alueella, Kiinassa ja Aasian ja Tyynenmeren alueella kuin yhtiö aiemmin odotti. Lisäksi kartonki- ja paperiprosessiteknologioiden markkina-aktiviteetti on ollut odotettua hitaampaa, ja jotkut asiakkaat ovat lykänneet lopullisia investointipäätöksiään.
”Vaikka odotamme liikevaihdon ja vertailukelpoisen EBITA:n pysyvän viime vuoden tasolla vuonna 2024, olemme täysin sitoutuneita jatkamaan matkaa kohti Valmetin taloudellista tavoitetta, joka on 12–14 % vertailukelpoinen EBITA”, kertoo Valmetin toimitusjohtaja Thomas Hinnerskov.
Sijoittajille negatiivinen tulosvaroitus tuli ymmärrettävästi puun takaa, ja osake sukelsikin perjantaina lähes 7,8 prosenttia.
”Harvemmin Valmetin kaltaisilta isoilta yhtiöiltä nähdään tällaista säätämistä, että ensin ohjeistusta nostetaan ja sitten lasketaan noin neljän kuukauden sisään”, toteaa Inderesin analyytikko Antti Viljakainen Kauppalehdelle.
Valmetin liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä seitsemän prosenttia 1,3 miljardiin euroon vertailukaudesta.
Saadut tilaukset pysyivät edellisvuoden tasolla toisella vuosineljänneksellä ja olivat 1,28 miljardia euroa. Tilaukset kasvoivat Palvelut-segmentissä, pysyivät edellisvuoden tasolla Automaatio-segmentissä ja laskivat Prosessiteknologiat-segmentissä. Tilaukset kasvoivat EMEA-alueella, Pohjois-Amerikassa ja Kiinassa ja laskivat Aasian ja Tyynenmeren alueella ja Etelä-Amerikassa.
Vertailukelpoinen tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja laski kahdeksan prosenttia 141 miljoonaan euroon viime vuoden 153 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusodotus oli 160 miljoonaa euroa, joten tuloskehitys jäi selvästi odotuksista.
Toimitusjohtaja Pasi Laine kertoi tulosraportin yhteydessä, että vakaan liiketoiminnan saadut tilaukset olivat yhteensä lähes 3,1 miljardia euroa viimeisen 12 kuukauden aikana, ja niiden osuus Valmetin saaduista tilauksista oli 69 prosenttia.
Tämä on selkeä muutos yhtiössä verrattuna kymmenen vuotta aiempaan tilanteeseen eli vuoteen 2014, jolloin vakaan liiketoiminnan osuus saaduista tilauksista oli vain 34 prosenttia. Valmetin tilauskanta oli 3,8 miljardia euroa vuosineljänneksen lopussa.