Noin puolet Helsingin pörssin päälistan yhtiöistä on jo raportoinut kolmannen neljänneksen luvut.
Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden OMXH25-indeksi on tänä vuonna polkenut paikallaan. Tähän mennessä sen on noussut vain 1,3 prosenttia, kun esimerkiksi Euro Stoxx 50 -indeksi on kivunnut 9,5 prosenttia ja USA:n S&P 500 -indeksi on noussut jo yli 22 prosenttia.
Eikä lisää vipua kotimaisten pörssiyhtiöiden kursseihin ole tulossa näillä näkymin kolmannen vuosineljänneksen tulosraporteistakaan.
Noin puolet Helsingin pörssin päälistan yhtiöistä on jo raportoinut kolmannen neljänneksen luvut.
Helsingin pörssin tulosraportteja tarkkaan seuraava varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo ruotii sijoittajakirjeessään meneillään olevan kolmannen vuosineljänneksen raportointikauden satoa. Tulokset eivät herätä riemun kiljahduksia.
”Helsingin pörssin päälistan yhtiöiden kolmas neljännes näyttää menevän samoilla mollisävelillä kuin alkuvuonnakin. Kun lähes puolet yhtiöistä on raportoinut kolmannen neljänneksen luvut, puolet yhtiöistä on pystynyt parantamaan tulostaan vertailukaudesta”, Angervuo kertoo.
Tuloskehitys on siten jäänyt sijoitusammattilaisten keskimääräisistä odotuksista. Angervuon mukaan analyytikoiden ennuste kolmannen neljänneksen osalta oli, että kaksi kolmasosaa parantaa liikevaihto ja tulosta. Tästä ollaan jääty kauas taakse.
Tähän mennessä raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kolmannella neljänneksellä on nyt 31,1 miljardia euroa ja laskua vuoden takaiseen verrattuna on kertynyt 4,0 prosenttia, pörssikonkari laskee.
”Teollisuuden liikevaihto on laskenut 4,1 prosenttia. Keskimmäisen yhtiön liikevaihto on laskenut 1,0 prosentin vuoden takaiseen verrattuna, kun analyytikoiden ennuste (KL) oli 3,1 prosentin liikevaihdon kasvu”, hän toteaa.
Entä miltä näyttää tuloskehitys?
Heinä-elokuun tuloksensa raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu vertailukelpoinen liikevoitto on nyt 4,5 miljardia euroa, kun vertailukaudella se oli 5,3 miljardia euroa. Laskua on siis tullut 14,7 prosenttia. Teollisuuden liikevoitto on laskenut 19,4 prosenttia.
Tosin koko päälistan yhtiöiden tuloskehityksessä murheenkryyniksi noussut Neste vaikuttaa isosti. Yhtiön kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto laski viime vuoden vajaasta 6,0 miljardista eurosta 5,6 miljardiin euroon. Vertailukelpoinen käyttökate laski huomattavasti liikevaihtoa rajummin, kun se jäi vain 293 miljoonaan euroon. Vuosi sitten vertailukelpoinen käyttökate oli yli 1,0 miljardia euroa.
Analyytikoiden konsensusodotus vertailukelpoiselle käyttökatteelle oli Vara Researchin mukaan 348 miljoonaa euroa, joten tulossukellus oli odotettuakin jyrkempi.
Yhtiölle tärkeiden uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntimarginaali jäi vain 341 dollariin tonnilta, kun vuosi sitten marginaali oli 912 dollaria. Myös öljytuotteiden jalostusmarginaali on laskenut rajusti viime vuoden 27 dollarista barrelilta 10,6 dollariin.
Angervuo laskee, että Neste pois lukien kasvua on kertynyt +0,1 prosenttia eli Neste on pilannut tämän vuosineljänneksen muidenkin yhtiöiden osalta. Keskimmäisen yhtiön liikevoitto on noussut 1,1 prosenttia. Analyytikot povasivat keskimmäiselle yhtiölle liikevoiton kasvua 8,6 prosenttia, joten myös tuloskehitys on jäänyt tähän mennessä alle odotusten.
”Jo raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu tulos rahoituserien jälkeen on laskenut 14,8 prosenttia ja teollisuuden yhtiöillä laskua on 20,5 prosenttia. Keskimmäisen yhtiön tulos rahoituserien jälkeen on laskenut 1,8 prosenttia. Neste pois lukien yhteenlaskettu tulos on kasvanut 1,5 prosenttia vertailukaudesta”, Angervuo kertoo.
Jo tutuksi tulleeseen tapaansa Angervuo piikittelee jälleen analyytikkojen ennusteita.
”Vaikka puolet yhtiöistä ei ole vielä raportoinut tuloslukujaan kolmannelta neljännekseltä, jäänee tuloskehitys selvästi analyytikoiden konsensuksen numeroista. Onko jälleen syöty sieniä ennusteita tehdessä, vai onko kyse työpaikan säilymisestä, jos on kiinni konsensuksesta”, pörssikonkari veistelee.