Metsäkonevalmistaja Ponsse on kohdannut kasvavia haasteita markkinoilla, ja sen tilauskirjat ovat ohentuneet jo pidemmän aikaan. Elokuussa yhtiö antoi jo toisen negatiivisen tulosvaroituksen ja laski vuoden 2024 tulosnäkymiään. Yhtiö arvioi tuolloin vuoden 2024 euromääräisen liikevoiton jäävän merkittävästi heikommaksi kuin viime vuonna.
Ponsse julkisti tiistaina kolmannen vuosineljänneksen tulosraportin, jonka mukaan liikevaihto pysyi viime vuoden tasolla. Liikevaihto oli 169 miljoonaa euroa, eli saman verran kuin vuosi aiemmin.
”Ponsse sai toimitettua uusia koneita asiakkailleen erittäin hyvin ja laskutus oli vahva. Sen sijaan vaihtokoneiden ja huoltopalveluiden liikevaihdot olivat laskusuunnassa”, yhtiön toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo
Sen sijaan liikevoitto nousi roimasti vertailukaudesta – 18,5 miljoonaan euroon viime vuoden 6,5 miljoonasta eurosta. Analyysitalo Inderes odotti 9,6 miljoonan euron liikevoittoa.
Inderesin analyytikon Erkki Vesolan mukaan eniten positiiviseen tulosyllätykseen vaikutti Ponssen materiaali- ja palvelukulujen liikevaihto-osuuden lasku noin viidellä prosenttiyksiköllä vuoden takaisesta. Myös henkilöstökulkujen ja liiketoiminnan muiden kulujen liikevaihto-osuudet ovat laskeneet.
Tulosyllätys sai myös Ponssen osakkeen liitoon tiistaina. Noin kello 10.25 osake oli jo yli kahdeksan prosentin nousussa.
Vuoden 2024 ohjeistukseensa Ponsse ei kuitenkaan tehnyt muutoksia. Yhtiö odottaa edelleen euromääräisen liikevoiton olevan vuonna 2024 merkittävästi heikompi kuin vuonna 2023, jolloin se oli 47 miljoonaa euroa.
Nummelan mukaan talouden epävarmuus ja metsäteollisuuden haasteet vaikuttivat edelleen PONSSE-metsäkoneiden kysyntään.
”Kuluneen neljänneksen aikana hetkellistä virkistystä tilausvirtoihin toi vilkas messu- ja asiakastapahtumien kausi ympäri maailmaa. Kolmannella neljänneksellä saavutimme vastaaviin neljänneksiin verrattuna normaalin tilausvirtatason ja saadut tilaukset olivat ilahduttavasti noin 157,9 miljoonaa euroa”, Nummela kertoo.
Yhtiön tilauskanta oli katsauskauden lopussa 199 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 282 miljoonaa euroa.
Nummelan mukaan tilauskanta jakautuu kuitenkin pidemmälle aikavälille ja markkinan rauhoittuminen on selvästi nähtävillä. Ohenevien tilauskirjojen vuoksi Ponsse joutuu kuitenkin tekemään sopeutustoimia.
”Asiakkaidemme työtilanne on kohtuullisen hyvä eri puolilla maailmaa, mutta investointiaktiivisuus on vähentynyt. Sama tilanne voidaan havaita myös vaihtokonekysynnässä. Markkinatilanteen heikentyminen näkyy tilauskannan ja -virran supistumisena, minkä vuoksi Ponssen tehdas joutuu sopeutumaan kysyntätilanteeseen loppuvuoden aikana”, toimitusjohtaja kertoo.
Ponssen lähes normaali liikevaihtotaso yhdessä tuottavuuden kehityksen kanssa on parantanut yhtiön kannattavuustilannetta.
”Kannattavuus on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta emme kuitenkaan ole kulujen kehityksen kanssa vielä tavoitteessamme. Liikevoiton näkökulmasta Ponssen Brasilian maaorganisaation toimintaan liittyvällä Full Service -sopimuksella ei ollut vaikutusta kolmannen neljänneksen tulokseen. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla tehtyjä varauksia puretaan tarpeen mukaan sopimuksen mahdollisia tappioita vastaan”, Nummela kertoo.
Kuluneella vuosineljänneksellä Ponssen Full Servicen operatiivinen toiminta parantui ja varauksen purku oli odotettua pienempi.
”Aiempaan tilanteeseen nähden kulunut neljännes oli meille hyvä onnistuminen.
Yhtiön rahavirta oli 36,5 (-4,8) miljoonaa euroa. Vaihtokonevarastomme oli korkea, mutta muilta osin varastoihin sitoutuneen pääoman osalta tilanne helpottui. Myyntiverkostomme tekee jatkuvasti työtä vaihtokonemyynnin edistämiseksi”, toimitusjohtaja toteaa.
Erkki Vesolan mukaan Ponssen tilaukset ja liikevaihto sekä markkinakommentit olivat odotuksia vaisumpia, mutta vahva kannattavuus kompensoi tätä.
Eli hyvin meni mutta duunarit lomautetaan yhteiskunnan elätettäviksi. Missä huonon päivän puskurit. Duunarin selkänahassasi.