Arvo-osakkeet

Nesteeltä syvä tulossukellus – uusiutuvista tuotteista on tullut raskas kivireki

Rima oli alhaalla Nesteen tuloskehityksen suhteen. Silti yhtiö alitti riman.

Neste ei ole viime aikoina omistajilleen juuri ilonaiheita tarjoillut. Osake on menettänyt vuodessa arvoaan jo lähes 50 prosenttia. Huonot uutiset ovat seuranneet toisiaan. Valoa ei edelleenkään näy ikkunassa, sen verran tylyt luvut yhtiö julkisti kolmannelta vuosineljännekseltä. Eivätkä näkymätkään anna aihetta lasien kilistelyyn.

Nesteen kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto laski viime vuoden vajaasta 6,0 miljardista eurosta 5,6 miljardiin euroon.

Alhaisemman hintatason vaikutus liikevaihtoon oli -0,9 miljardia euroa edellisvuoteen verrattuna öljyn hinnan ja uusiutuvien tuotteiden myyntihintojen laskun myötä. Myyntimäärien kasvu puolestaan lisäsi liikevaihtoa 0,3 miljardia euroa sekä öljytuotteissa että uusiutuvissa tuotteissa. Trading-toiminnan nettovaikutus kasvatti öljytuotteiden liikevaihtoa noin 0,3 miljardia euroa edellisvuoteen verrattuna.

Vertailukelpoinen käyttökate laski huomattavasti liikevaihtoa rajummin, kun se jäi vain 293 miljoonaan euroon. Vuosi sitten vertailukelpoinen käyttökate oli yli 1,0 miljardia euroa.

Analyytikoiden konsensusodotus vertailukelpoiselle käyttökatteelle oli Vara Researchin mukaan 348 miljoonaa euroa, joten tulossukellus oli odotettuakin jyrkempi.

Myyntimarginaali pieneni merkittävästi vuoden 2023 kolmanteen neljännekseen verrattuna, kun taas myyntimäärien kasvulla oli positiivinen vaikutus edellisvuoteen verrattuna.

Yhtiölle tärkeiden uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntimarginaali jäi vain 341 dollariin tonnilta, kun vuosi sitten marginaali oli 912 dollaria. Myös öljytuotteiden jalostusmarginaali on laskenut rajusti viime vuoden 27 dollarista barrelilta 10,6 dollariin.

Uusiutuvien tuotteiden ylitarjonta Nesteen kivenä kengässä

Toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoo, että maailmantalouden näkymät ovat edelleen epävarmat eri puolilla maailmaa vallitsevien geo- ja kauppapoliittisten jännitteiden vuoksi. Tämä näkyy hänen mukaansa myös uusiutuvien ja öljytuotteiden markkinoilla, joita ovat leimanneet volatiliteetti, laskevat hinnat ja sääntelyn epävarmuus.

Uusiutuvia tuotteita on nyt markkinoilla hyvin saatavissa – se laskee hintoja.

”Vaikka alueellisesti on suuria eroja, uusiutuvan polttoaineen markkinoiden ylikapasiteetti luo paineita marginaaleihin”, Malinen toteaa.

Vertailukelpoisen käyttökatteen heikentyminen heinä-elokuussa johtuu Malisen mukaan heikoista markkinoista sekä uusiutuvissa tuotteissa että öljytuotteissa ja uusiutuvan lentopolttoaineen odotettua hitaammasta myynnistä.

Malisen mukaan uusiutuvien tuotteiden markkinoilla on sekä mahdollisuuksia että epävarmuustekijöitä.

”Uusiutuvien polttoaineiden kysynnän odotetaan kasvavan vuonna 2025. Tätä kasvua vauhdittaa mandaatteihin ja kannustimiin perustuva kysyntä esimerkiksi ilmailualan ReFuelEU Aviation -sääntelyn ja uusiutuvan energian RED III -direktiivin seurauksena EU:ssa sekä Kalifornian LCFS-päästöoikeusjärjestelmän mahdollisten päivitysten seurauksena Yhdysvalloissa.”

Neste on luottanut vahvasti siihen, että uusiutuvan lentopolttoaineen kysyntä saa tuulta siipien alle. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

”Toimitusjohtajan mukaan uusiutuvan lentopolttoaineen vapaaehtoinen kysyntä ei kuitenkaan ole toistaiseksi toteutunut odotetulla tavalla. Liiketoiminnan pitkän aikavälin perustekijät ovat kuitenkin edelleen vahvat ilmailun kaltaisilla aloilla, joissa hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on vaikeaa, ja ne tukevat uusiutuvan lentopolttoaineen kysynnän kasvua”, Malinen kertoo.

Yhdysvaltojen lainsäädäntö ja Clean Fuel Production Credit (CFPC) -kannustinjärjestelmään liittyvät epävarmuustekijät saattavat tarkoittaa, että Neste optimoi globaalin tuotantokapasiteettinsa ja toimitusketjunsa käyttöä arvon maksimoimiseksi.

Nesteen tulostaso nykyisessä markkinaympäristössä ei ole tyydyttävä. Siksi yhtiö aikoo keskittyä jatkossa entistä enemmän operatiiviseen toteutukseen ja kurinalaisuuteen pääoman käytössä, Malinen toteaa.

”Olemme vakuuttuneita pitkän aikavälin arvonluontipotentiaalistamme, mutta meidän on seuraavaksi arvioitava lyhyen aikavälin painopisteitämme. Olemme juuri käynnistäneet kattavan ja koko konsernin laajuisen täyden potentiaalin analyysin siitä, miten voimme hyödyntää arvonluonnissa kaikkia mahdollisia tekijöitä. Tavoitteena on varmistaa vahva suoritus- ja kilpailukyky erilaisissa markkinaolosuhteissa.”

Myyntimarginaalit pysyvät alhaalla

Maailmantalouden näkymien ja geopoliittisen tilanteen epävarmuus luo edelleen epävakautta markkinoilla. Neste odottaa uusiutuvissa tuotteissa biotikettien ja biopolttoainetodenteiden hintojen sekä uusiutuvan dieselin hintapreemioiden pysyvän alhaisella tasolla vuoteen 2023 verrattuna, ja raaka-aineiden hintojen odotetaan pysyvän epävakaina.

Öljytuotteissa geopoliittiset jännitteet vaikuttavat edelleen jalostusmarkkinoihin.

Yhtiö odottaa uusiutuvien tuotteiden kokonaismyyntimäärän odotetaan kasvavan vuodesta 2023 ja nousevan noin 3,9 miljoonaan tonniin vuonna 2024.

Uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärän yhtiö odottaa olevan 0,35–0,55 miljoonaa tonnia. Uusiutuvien tuotteiden koko vuoden 2024 keskimääräisen vertailukelpoisen myyntimarginaalin Neste odottaa olevan 360–480 dollaria tonnilta.

Neste odottaa öljytuotteiden kokonaismyyntimäärän vuonna 2024olevan pienempi kuin vuonna 2023. Tähän vaikuttaa Porvoon jalostamon suurseisokki toisella neljänneksellä. Öljytuotteiden koko vuoden 2024 kokonaisjalostusmarginaalin yhtiö odottaa olevan pienempi kuin vuonna 2023.

Kommentoi
Ylös
>