Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Michael Burry korostaa arvosijoittamista ja vastavirtaan kulkemista osana sijoitusstrategiaansa

Michael Burry kehottaa sijoittajia liikkumaan vastavirtaan ja hyödyntämään arvosijoitusstrategiaa.

Michael Burry on amerikkalainen sijoittaja, joka käyttää hyväkseen pääasiassa arvosijoitusstrategiaa. Hänen sitoutumisensa arvosijoittamiseen Benjamin Grahamin puolustamien periaatteiden mukaisesti on mahdollistanut huomattavan varallisuuden kerryttämisen.

Michael Burry nousi kuuluisuuteen tarkkanäköisellä ennusteellaan subprime-asuntolainamarkkinoiden romahduksesta ennen vuoden 2008 talouskriisiä. Hänen mielenkiintoinen sijoitusstrategiansa pääsi tämän johdosta jopa parrasvaloihin elokuvassa The Big Short.

Burryn epätavanomainen sijoitusstrategia ja järkkymätön luottamus omiin vakaumuksiin ovat vakiinnuttaneet hänen maineensa taitavana ja epätavanomaisena sijoittajana. Burryn nykyinen nettovarallisuus arvioidaan olevan noin 300 miljoonaa dollaria.

Michael Burryn neljä sijoitusneuvoa, joita myös aloittelevat sijoittajat voivat hyödyntää

Burryn sijoitusfilosofia perustuu vahvasti arvosijoittamisen periaatteisiin eli strategiaan, jota Benjamin Graham ja David Dodd puolustivat kuuluisassa kirjassaan nimeltään Security Analysis. Arvosijoittaminen korostaa sellaisten osakkeiden hankkimisen merkitystä, joiden hinta on alle niiden todellisen arvon, mikä tarjoaa suojan mahdollisia tappioita vastaan.

Burryn vastavirtaan kulkeva lähestymistapansa johti hänet usein sijoittamaan huomiotta jätettyihin ja epäsuosittuihin markkinasektoreihin, joissa hän uskoi irrationaalisen myynnin luoneen mahdollisuuksia hankkia aliarvostettuja omaisuuseriä. 

Hänen merkittävin sijoituksensa, subprime-asuntolainoihin sidottujen arvopapereiden shorttaaminen, toimi erinomaisena esimerkkinä hänen valmiudestaan haastaa vallitsevaa markkinakonsensusta.

Huolimatta monien rahoitusalan toimijoiden skeptisyydestä ja pilkasta, Burryn järkkymätön usko omaan analyysiin osoittautui lopulta oikeaksi. Subprime-asuntolainamarkkinoiden romahtaessa hänen shorttaamiensa arvopapereiden arvo romahti, mikä tuotti huomattavia voittoja hänen yritykselleen, Scion Capitalille.

Burryn menestys talousikriisin aikana vahvisti hänen maineensa visionäärisenä sijoittajana ja riskienhallinnan mestarina. Hänen sijoitusstrategiansa toimivat edelleen inspiraationa niin aloitteleville kuin kokeneille sijoittajille ja vaikuttavat sijoittajiin maailmanlaajuisesti.

Livemint.comin mukaan Burry korostaa neljää yksinkertaista sijoitusstrategiaa, joiden hyödyntäminen on helppoa myös aloitteleville sijoittajille.

Turvamarginaalilla sijoittaminen

Arvosijoittamisen perusperiaate on se, että aliarvostettuja osakkeita ostetaan ja niillä käydään kauppaa alle niiden todellisen arvon. Tämän lähestymistavan tavoitteena on löytää sellaisia yrityksiä, joita markkinat ovat aliarvioineet, mikä mahdollistaa niiden osakkeiden hankkimisen alennettuun hintaan. 

Turvamarginaali eli ero osakkeen todellisen arvon ja sen markkinahinnan välillä, toimii suojaavana puskurina mahdollisia tappioita vastaan.

On olemassa useita tekniikoita osakkeen todellisen arvon arvioimiseksi. Tyypillisesti nämä menetelmät sisältävät yrityksen tilinpäätösten tutkimisen, sen kilpailuaseman arvioinnin ja tulevaisuuden kasvunäkymien arvioinnin.

Arvosijoittajat uskovat, että keskittymällä todelliseen arvoon he voivat välttää maksamasta ylihintaa osakkeista ja parantaen siten pitkän aikavälin sijoitusmenestyksen mahdollisuuksia.

Vastavirtaan kulkeminen: Michael Burry kehottaa ajattelemaan eri tavalla kuin muut

Yleiseen ajattelutapaan lankeaminen on tavallinen sudenkuoppa etenkin silloin, kun näyttää siltä, että kaikki tekevät voittoa. Usein lupaavimmat mahdollisuudet kuitenkin syntyvät, kun markkinat ovat väärässä. 

Se johtuu siitä, että kun osakkeeseen tai sektoriin kohdistuu laajalle levinnyttä optimismia, hinta on todennäköisesti jo korkea. Toisaalta laajalle levinneen pessimismin aikoina hinta saattaa olla keinotekoisesti alentunut. Tämä tilanne avaa ovia vastavirtaan kulkeville sijoittajille hankkia aliarvostettuja omaisuuseriä ja myydä yliarvostettuja.

Tietenkään ei ole takeita siitä, että markkinat olisivat jatkuvasti väärässä. Historiaan perustuen kuitenkin vastavirtaan kulkevat sijoittajat ovat osoittaneet kykynsä ylittää markkinoiden tuoton noudattaessaan tätä strategiaa pitkällä aikavälillä.

Rahojen kohdistaminen tuttuihin sijoituksiin

Rahan ansaitsemismahdollisuuksia on runsaasti, vaikka kaikkien niiden ei tarvitse houkutella sijoittamaan niihin omia varoja. Ennen kuin mihinkään sijoitukseen sitoudutaan rahallisesti, on elintärkeää ymmärtää sekä siihen liittyvät riskit että mahdolliset tuotot. Jos ei ole selkeää ymmärrystä siitä, miten sijoitus toimii, virheiden todennäköisyys kasvaa.

On olemassa useita selkeitä syitä välttää sijoituksia, joita sijoittaja ei itse ymmärrä. Ensinnäkin se estää tekemästä tietoon perustuvia päätöksiä: jos sijoittaja ei tunne sijoituksen riskejä ja mahdollisia tuottoja, hänellä ei ole tarvittavia tietoja tehdä järkeviä päätöksiä siitä, kannattaako siihen sijoittaa vai ei.

Tällaisessa tilanteessa etenkin aloittelevat sijoittajat saattavat myös langeta helpommin huijauksen uhriksi. Nämä huijarit saattavat käyttää monimutkaista terminologiaa tai tarjota epäuskottavia takuita huijatakseen aloittelevaa sijoittajaa sijoittamaan johonkin, jolla on vain vähän tai ei lainkaan arvoa.

Lisäksi on olemassa taloudellisen menetyksen riski. Kun sijoitetaan kohteeseen, joita ei ymmärrä, virheiden todennäköisyys kasvaa  ja se voi johtaa taloudelliseen takapakkiin. 

Ennen minkään sijoituksen tekemistä on suositeltavaa käyttää aikaa sen oppimiseen. Tähän sisältyy muun muassa taloudellisten raporttien lukeminen, asiantuntijoiden näkemysten etsiminen ja aiheeseen liittyvien kysymysten esittäminen. Jos epävarmuus jatkuu, on usein viisaampaa olla varovainen ja välttää sijoitusta.

Kärsivällisyys on avain sijoittamisen menestykseen

Sijoittamista tulisi ajatella maratonina, ei pikajuoksuna. Varallisuuden kerryttäminen sijoitusten kautta vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja kurinalaisuutta. Ei ole olemassa pikakorjauksia tai järjestelmiä, jotka lupaavat varmoja ja kestäviä tuottoja.

Nopean rikastumisen houkutus johtaa usein hätäisiin ja huonosti harkittuihin sijoituspäätöksiin, jotka voivat johtaa huomattaviin tappioihin. Sen sijaan, että tavoittelisi epärealistisia voittoja, on tärkeää keskittyä pitkän aikavälin varallisuuden luomiseen.

Lyhyen aikavälin turbulenssi on väistämätöntä

Ennen sijoitusmatkan aloittamista on olennaista asettaa itselle taloudelliset tavoitteet. Sijoitustavoitteet tulee ilmaista selkeästi, olivatpa ne sitten eläkkeelle jäämisen suunnittelua, säästämistä lapsen koulutusta varten tai taloudellisen puskurin rakentamista tulevia menoja varten.

Kannattaa myös omaksua myös pitkän aikavälin näkökulma ja pidättäytyä tunnepohjaisista reaktioista markkinoiden heilahteluihin. Lyhyen aikavälin turbulenssi on väistämätöntä, mutta historiallisesti osakemarkkinat ovat osoittaneet nousevaa trendiä pitkällä aikavälillä.

Markkinoiden irrationaalisuus voi kestää pidempään kuin taloudellinen vakaus. Tämä tarkoittaa, että markkinat voivat olla väärässä pitkän aikaa, mikä voi johtaa merkittäviin tappioihin, jos siihen ei valmistauduta. Tämä korostaa varovaisten sijoitusvalintojen tärkeyttä. 

Etenkin aloittelevien sijoittajien kannattaa harkita menestyneiden ja kokeneiden sijoittajien, kuten Michael Burryn, käyttäytymisen ja sijoitusten jäljittelemistä.

Lue myös tämä: Michael ”Big Short” Burryn osakesalkusta löytyvät nämä 10 yhtiötä

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Sosiaaliturva­ministeri Sanni Grahn-Laasonen

Tällaisia muutoksia hallitus kaavailee Kela-korvauksiin

Seuraava artikkeli
eläkelainen eläkkeet eläke talous

Tutkimus: Suomen eläkejärjestelmä maailman huippua - yksi seikka herättää kuitenkin huolta