Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Lainojen vaikutus sijoitusstrategiaan – miten hyödyntää velkavipua?

Velkavivun käyttö sijoittamisessa on strateginen päätös, mutta milloin se on järkevää?
vipu velkavipu maila tennis vipu velkavipu maila tennis
vipu velkavipu maila tennis

Sijoittaminen on hyvä keino ansaita rahaa, mutta siinä on aina omat riskinsä. Sijoittamisessa kuitenkin tarvitaan alkupääomaa ja yleisesti ottaen, mitä enemmän sijoittaa, sitä suurempaan tuottoon on mahdollisuudet.

Jos esimerkiksi sijoittaa yhtiöön, luonnollisesti yhtiöstä saa ostettua itselleen suuremman osan suuremmalla rahalla tai jos sijoittaa valuuttaan, saa valuuttaa suuremman määrän suuremmalla rahalla. Luonnollisesti myös tappioiden mahdollisuus on suurempi, koska pahimmassa tapauksessa sijoittamisessa voi menettää koko sijoittamansa pääoman.

On kuitenkin olemassa paljon sijoituskohteita, joissa riski tappiolle jäämiseen on pieni ja sijoittamiensa varojen menettämiseen kokonaisuudessaan olematon. Tällaisia ovat esimerkiksi useat rahastot, vakavaraiset osakeyhtiöt sekä kiinteä omaisuus.

Alkupääoman puutteeseen tyssää monien sijoitushaaveet, sillä kympeillä tai satasilla ei kovin suuriin tuottoihin pääse ilman suuria ihmeitä. Esimerkiksi Nopealaina.fi voi olla hyödyllinen kun harkitset ottavasi lainaa sijoituskäyttöön ja haluat reilumman aloituspääoman.

Lainarahan käyttämistä sijoittamiseen kutsutaan velkavivun käyttämiseksi. Tällainen toiminta on tietyissä tilanteissa järkevä strateginen päätös, mutta sisältää lisäriskejä verrattuna sijoittamiseen omalla pääomalla. Tässä artikkelissa esittelemme velkavivun tuomia mahdollisuuksia ja käymme lävitse sen käyttämisen hyviä ja huonoja puolia.

Velkavipu sijoittamisen tukena: mahdollisuudet ja riskit

Kun sijoittaja harkitsee lainan ottamista esimerkiksi tämän -tyyppisestä palvelusta, täytyy suunnitteluvaihe tehdä aina erittäin huolellisesti, jotta varmistetaan, että lainan takaisin maksaminen ei aiheuta hankaluuksia taloudessa, eikä sillä ole vaikutuksia tavalliseen elämään. Esimerkiksi kun kyseessä on remonttilaina, tämä vaihe on varsin suoraviivainen, kun se perustuu suoraan remonttisuunnitelmaan.

Suunnitteleminen on kuitenkin erityisen tärkeää ja myös monitahoisempaa ja monimutkaisempaa silloin, kun luotto otetaan sijoitusmielessä, sillä lainan kulujen ja maksuaikataulun lisäksi pitää ottaa huomioon myös itse sijoitukseen liittyviä asioita, jotta varmistetaan lainaamisen kannattavuus.

Hyödyt tuottojen kasvattamisessa ovat selkeät, mitä enemmän sijoittaa, sitä paremmat tuotot on mahdollista saada. Jos on esimerkiksi varaa sijoittaa 1 000 euron sijaan 10 000 euroa, on tuotto sijoituksen arvon kasvaessa 10 kertaa suurempi. Esimerkiksi 10 prosentin tuotto on 1 000 euron panoksella 100 euroa, mutta 10 000 euron panoksella 1 000 euroa.

Riskit liittyvät lainaan. Laina on maksettava takaisin, vaikka sijoitus tuottaisikin ainoastaan tappiota.

Edellä mainitussa esimerkissä, jos sijoituksen arvo laskeekin vaikkapa 20 prosenttia, on lainavelka edelleen 10 000 euroa + korot, vaikka sijoituksesta luopumisella saisi enää takaisin vain 8 000 euroa. Näissä laskelmissa on tärkeää ottaa huomioon myös lainan kulut, sillä ne tulee vähentää sijoituksen tuomasta tuotosta, jotta nähdään, kannattaako velkavivun käyttäminen kokonaisuudessaan.

Suunnitelmaa tehdessä pitää valmistautua myös epäonnistuneeseen sijoitukseen, eli siihen, miten lainasta selviää, mikäli sijoitus ei tuotakaan riittävästi edes kulujen kattamiseen tai jos sijoitus tuottaa tappiota.

Milloin velkavipu toimii parhaiten?

Yleisesti ottaen velkavipu toimii parhaiten osana sijoitusta niin, että suurin osa on kuitenkin sijoittajan omaa pääomaa. Tällöin esimerkiksi Pikalaina.io – palvelun kautta saatavan sijoitukseen käytettävän lainan merkitys on pienempi, ja mikäli sijoitus epäonnistuu, on kulut helpompi kattaa.

Jos esimerkiksi 15 000 euron sijoituksesta kolmasosa, eli 5 000 euroa, on lainarahaa ja sijoittaja päättää todeta sijoituksen kannattamattomaksi ja hyväksyä tappiot, kun sijoitus on kutistunut 13 000 euroon, on hänellä edelleen riittävästi rahaa kattaa lainattu summa ja korko. Tilanne olisi täysin toinen, jos lainan osuus olisi ollut esimerkiksi 10 000 euroa, jolloin jäljelle jääneet rahat riittäisivät vain vaivoin kattamaan edes kulut, saati sitten, jos koko sijoitus olisi tehty lainarahalla.

Velkavivun hyödyntämiselle paras ajankohta on luonnollisesti silloin, kun lainojen korkotilanne on alhainen. Velkavivun käyttämistä harkitsevan sijoittajan kannattaakin tarkkailla korkotilannetta ja ottaa vipua lainalla silloin, kun se on saatavilla matalalla korolla

Toinen velkavivun toimivuuden kannalta erittäin tärkeä päätös on sijoituskohde. Koska sijoituksesta osa on velkarahaa, on hyvin tärkeää pitää riskit mahdollisimman pieninä, eli sijoituskohteen pitäisi olla sellainen, jossa suurien tappioiden mahdollisuudet ovat mahdollisimman pieniä. Tällaisia sijoituskohteita ovat kiinteistöt, vakavaraisten yritysten osakkeet, sekä ETF:t, eli sijoitusrahastot, joissa riskit voivat olla tietyissä tilanteissa pieniä.

Oikean sijoituskohteen valitsemalla tappioiden mahdollisuus pienenee ja riskit ovat lähinnä siinä, että lainakulut ylittävät sijoituksen tuotot. Tällöin kuitenkin myös tappio on suhteellisen pieni ja hallittavissa, jos ja kun koko sijoitusta ei ole tehty lainarahalla. 

Lainojen käyttö hajauttamisstrategian tukena

Kaikissa sijoittamisoppaissa teroitetaan hajauttamisen tärkeyttä. Innostunut sijoittaja voi ajatella hajauttamisen olevan turhaa ja vähentävän voittoja, mutta se mikä potentiaalisissa voitoissa hajauttamisen myötä menetetään, se voitetaan riskien pienenemisessä.

Järkevällä hajautuksella on täysin mahdollista pienentää sijoituksessa tappiolle jäämisen riski erittäin pieneksi. Tällöin tosin myös todennäköinen voitto asettuu tietylle alueelle, sillä yksittäisen sijoituksen menestymisellä tai menestymättömyydellä ei ole suurta merkitystä sijoituksen kokonaistuloksen kannalta.

Lainaa sijoituksessa käyttäessä hajautus onkin tärkeässä roolissa riskien hallitsemisen kannalta. Lainaaminen mahdollistaa kuitenkin myös päinvastoin hajauttamisstrategian täyden potentiaalisen saamisen käyttöön. Jos sinulla on esimerkiksi 5 000 euroa käytettävissä sijoittamiseen, niin lainaamalla 2 000 tai 3 000 euroa, voit tehdä kattavamman hajautuksen ja sillä tavalla vähentää sijoittamisen riskiä ilman, että sinun tarvitsee tinkiä alkuperäiseen sijoitukseen tarkoittamistasi varoista.

Lainatuotteista sijoittajat voivat hyödyntää hajauttamisstrategiassa erityisiä sijoituslainoja, jotka on nimenomaan räätälöity sijoittajien tarpeisiin sopivaksi. Tällaisissa lainoissa on suhteellisen halpa korko, mutta yleensä myös lainasummat ovat niin suuria, että niihin tarvitaan vakuus, joka voi olla esimerkiksi sijoitusasunto tai arvopapereita.

Piensijoittaja voi puolestaan käyttää ihan tavallista joustoluotto.io tai tämän sivun kaltaista palvelua, jonka kokonaiskuluja voi hallita yhdistämällä lainat mahdollisiin olemassa oleviin lainoihin, esimerkiksi yhdistelylaina.net sivustolla. Tällöin käsittelykuluja ei tarvitse maksaa kuin yhdestä lainasta.

Takaisinmaksusuunnitelman merkitys sijoitusstrategiassa

Lainan suunnittelussa ehkä tärkein osa-alue on lainan takaisinmaksun realistinen ja kaunistelematon suunnittelu. Tässä pitää ottaa huomioon se, että lainan maksuerät eivät saa vaikuttaa tavalliseen talouteen kohtuuttoman negatiivisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että maksuerien pitää olla riittävän pieniä ja näin ollen myös maksuajan riittävän pitkä.

Sijoittamisen ollessa kyseessä, saattaa olla järkevintä pyrkiä tekemään takapainoinen suunnitelma, jossa maksuerät ovat aluksi pienempiä tai jopa niin, että alkuun on lyhennysvapaita kuukausia, joiden aikana maksetaan vain korot. Vaihtoehtoisesti laina-ajasta voidaan tehdä erityisen pitkä, jotta sijoitusta ei tarvitsisi varmuudella syödä lainan maksueriin.

Lainan hallitsemisessa on tärkeää seurata kassaa tarkasti ja tarvittaessa olla valmis myös myymään osakkeita tai muuta kiinteää omaisuutta, johon on alun perin sijoitettu. Tätä voi pitää varasuunnitelmana, koska ihannetilanteessa tietysti sijoitusomaisuuteen ei tarvitse koskea.

Mikäli korko on sidottu esimerkiksi Euriboriin kuten lainaa heti -palvelussa, on erittäin tärkeää pitää silmällä korkotilannetta, sillä korkojen nousun vaikutus takaisinmaksukustannuksiin saattaa olla äärimmäisen merkittävä, kun puhutaan tuhansien eurojen lainasummista.

Koron mahdolliseen nousemiseen pitää varautua jo suunnitteluvaiheessa, esimerkiksi jo ennakkoon laskemalla, että sijoitetusta omaisuudesta voi pienen osan myydä nousevien korkojen kattamiseen tai sitten muulla tavalla varautua siihen, että maksuerät suurenevat. Ongelmaa ei tietysti ole, jos jo suunnitteluvaiheessa sijoittaja on jättänyt riittävästi pelivaraa, jolloin korotus ei edelleenkään aiheuta taloudellisia ongelmia.

Yhteenveto

Kuten tästä artikkelista selviää, velkavipu voi olla erinomainen työkalu sijoittamiseen ja tuoda jopa merkittäviä voittoja ja odotusarvoltaan on todennäköisesti parempi sijoitus kuin vaikkapa autolaina.org. Edullisen lainan ottaminen onnistuu esimerkiksi pikavippi.ai:n kautta ja se on nykyään helppoa ja lainavertailun avulla löytää parhaat ehdot vaivattomasti.

Mikään taikakalu lainarahalla sijoittaminen ei kuitenkaan ole, vaan sisältää suuria riskejä, joihin varomaton lankeaa helposti.

Riskit pitää ymmärtää kristallin kirkkaasti, ennen kuin edes harkitsee sijoittamista velkavipua apuna käyttäen. Kun riskit on tiedostettu, on suunniteltava tarkasti, kuinka kyseiset riskit voidaan minimoida ja kuinka niitä voidaan hallita.

Riskien hallinnassa tärkeää on lainasumman realistinen koko, parhaassa tapauksessa lainattava summa on prosentuaalisesti vain pienehkö osa kokonaissijoituksesta. Riskejä voidaan hallita myös valitsemalla parhaat mahdolliset lainatyypit ja sijoittamalla pienimpiä riskejä sisältäviin sijoituskohteisiin. Tällöin potentiaaliset voitot ovat pienempiä, mutta riskit suuriin tappioihin saadaan myös pieniksi. 

Tämän lisäksi pitää silti jo etukäteen osata varautua ikäviin yllätyksiin, kuten korkojen nousuun tai sijoitusten arvon alenemiseen. Mikään sijoitus ei nimittäin ole täysin riskitön. Suunnitteluvaiheessa pitää olla suunnitelma valmiina myös siihen, jos sijoitettu omaisuus ei enää riitäkään lainan kattamiseen kuluineen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
LapWall puuelementit talot

LapWall porskuttaa yhä vastavirtaan - vahva tulosraportti rakentamisen ahdingosta huolimatta

Seuraava artikkeli
Finnair

Finnairilta selvä tulospettymys – tässä syyt