Käänneyhtiöt

Analyytikko: Stora Enson osakkeessa paljon nousupotentiaalia

Stora Enso käy läpi mittavaa tehostamisohjelmaa ja odottaa markkinoiden elpyvän.

Stora Enso

Metsäyhtiön osake ei ole saanut nostetta viime vuosina. Viiden vuoden aikana osake on noussut vain noin neljä prosenttia, ja viimeisen vuoden aikana osake on laskenut hieman alle neljä prosenttia.

Metsäteollisuus on suhdanneherkkänä alana ottanut osumia suhdannetilanteessa, jossa kohonneet korot ja geopoliittinen tilanne luovat epävarmuutta näkymiin. Myös lakot ja raaka-ainekustannusten nousut ovat olleet yhtiön riesana.

Viimeisin vuosineljännes näyttää kuitenkin valoa ikkunassa.

Toisella vuosineljänneksellä metsäkonsernin liikevaihto laski kolme prosenttia edellisvuodesta ja oli 2,3 miljardia euroa rakennemuutosten seurauksena, mutta jatkuvien toimintojen liikevaihto nousi kuitenkin prosentilla viime vuodesta.

Volyymien kasvu kaikissa divisioonissa sekä Biomaterials- ja Forest-divisioonien suotuisa hintakehitys vaikuttivat myönteisesti liikevaihtoon.

Iso tuloskäänne toisella vuosineljänneksellä

Stora Enso oikaistu liiketulos nousi merkittävästi huhti-kesäkuussa – 161 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 37 miljoonasta eurosta, ja oikaistu liiketulosprosentti parani 1,6 prosentista 7,0 prosenttiin.

”Tulosta tukivat suuremmat volyymit ja pienemmät kiinteät ja kemikaalikustannukset huolimatta haasteista, kuten puukustannusten noususta ja poliittisista lakoista Suomessa”, Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström kertoi tulosraportin yhteydessä.

Yhtiön mukaan hankintoihin sekä operatiiviseen ja kaupalliseen tehokkuuteen keskittyvät arvonluontiohjelmat edistyvät hyvin kaikissa divisioonissa.

Lisäksi ensimmäisellä vuosineljänneksellä aloitettu kiinteisiin kustannuksiin keskittyvä kannattavuuden parantamisohjelma on edistynyt. Yhtiön tavoitteena on saada 120 miljoonan euron vuotuinen tulosparannus.

Metsä yhtiö nosti tulosohjeistustaan viime toukokuussa onnistuneiden kannattavuuden parantamistoimien ja suotuisamman markkinatilanteen vuoksi. Yhtiö odottaa vuoden 2024 oikaistun liiketuloksen olevan merkittävästi korkeampi kuin vuoden 2023 oikaistun liiketuloksen, jolloin se oli 342 miljoonaa euroa.

Stora Enso odottaa markkinoiden elpyvän vähitellen vuonna 2024. Optimistista ennustetta tukevat onnistuneet kannattavuuden parantamishankkeet, jotka ovat edistäneet tuloskehitystä kolmen viime vuosineljänneksen aikana ja auttaneet pienentämään konsernin nettovelan ja käyttökatteen suhdetta.

Tästä huolimatta korkeat puukustannukset aiheuttavat edelleen katepaineita. Markkinoiden epävarmuuden, kuten korkean inflaation, mahdollisten lakkojen sekä kysyntä- ja hintavaihtelujen, yhtiö odottaa jatkuvan läpi vuoden.

Korkeammat sellun hinnat tukevat tuloskehitystä kolmannella vuosineljänneksellä

Handelsbankenin analyytikko Christian Kopfer kertoo pankin aamukatsauksessa, että merkittäviä muutoksia talousmetsien hintanäkymiin ennen kolmannen vuosineljänneksen tuloskautta ei ole tehty.

Pankki ennustaa Stora Enson jatkavan silti reipasta tulosparannustaan.

Stora Enson osakekurssin kehitys viiden vuoden ajalta. Kuva: Koyfin.

”Ennustamme Q3:n operatiivisen liikevoiton yltävän 234 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa 45 prosentin kasvua vertailukaudesta”, Kopler kertoo.

Vaikka raaka-ainepuun kustannusten noususta tulee yhtiölle vastatuulta, Handelsbanken odottaa korkeampien hintojen sellussa ja pakkausmateriaaleissa kumoavan nämä vaikutukset.

Markkinasellun hinta romahti vuoden 2023 kesän ja syksyn aikana, ja sellua tuottavien metsäyhtiöiden sellun tulokset romahtivat pahimmillaan miinusmerkkisiksi. Vuoden 2023 lopulla sellun hinnat kuitenkin kääntyivät voimakkaaseen nousuun Kiinan talouden elpymisen myötä.

Pankki pitää Stora Enson pitkän aikavälin positiivisen suosituksen ennallaan. Koplerin mukaan osakkeessa on huomattavasti nousuvaraa.

”Myös lyhyen tähtäimen suositus pysyy myönteisenä, sillä uskomme vahvaan hintatrendiin pakkausmateriaaleissa”, hän ennustaa.

Handelsbanken antaa ostosuosituksen Stora Enson osakkeelle kolmen kuukauden aikaperiodilla. Kolmen vuoden ajanjaksolla osakkeen tavoitehinta on 19 euroa, kun tämän hetken kurssinoteeraus on 11,4 euroa.

1 kommentti
  • Rami Routa sanoo:

    jaha, pitää sit pistää ostoon maanantaina

  • Ylös
    >