Yrittäjän jättimäinen virhearvio – Ronald Wayne myi Applen osakkeet vain 800 dollarin pilkkahintaan

Ronald Wayne voisi olla nyt satumaisen rikas. Epäonnistuneiden osakemyyntien vuoksi hän elää nykyään vaatimattomasti.
Ronald Wayne Ronald Wayne
Ronald Wayne
Applen yksi perustajista, Ronald Wayne.

Sijoitusmaailmaan mahtuu paitsi huikeita menestystarinoita myös karmaisevia mokia. Osakkeiden ja muiden sijoituskohteiden hinnat peilaavat tulevaisuuden odotuksia ja siksi hintoihin liittyy aimo annos epävarmuutta.

Siispä jälkiviisaasti on helppo todeta onnistumiset ja epäonnistumiset. Jotkut epäonnistumiset ovat suuruusluokassaan henkeäsalpaavia.

Tällainen on esimerkiksi Ronald Waynen tarina. Nykyään maailman arvokkain yhtiö aloitti kahden miehen voimin autotallissa, mutta kuvioissa oli myös Wayne.

Ronald Wayne on amerikkalainen eläkkeellä oleva elektroniikkateollisuuden asiantuntija, joka tunnetaan parhaiten Applen, alun perin Apple Computer Companyn, perustajana yhdessä Steve Jobsin ja Steve Wozniakin kanssa. Wayne toimi yhtiössä hallinnollisena valvojana ja dokumentoinnin asiantuntijana, ja hän laati yhtiön alkuperäisen kumppanuussopimuksen sekä kirjoitti Apple I -tietokoneen käyttöohjeen.

Kohtalokas osakekauppa

Wayne syntyi Ohion Clevelandissa vuonna 1934, ja hän kouluttautui tekniseksi luonnospiirtäjäksi.

Vuonna 1956 hän muutti 22-vuotiaana Kaliforniaan. Vuonna 1971 Wayne perusti ensimmäisen yrityksensä, joka myi peliautomaatteja. Yritys epäonnistui, ja Wayne totesi vuonna 2014: ”Huomasin hyvin nopeasti, ettei minulla ollut mitään asiaa liiketoimintaan. Olin paljon parempi insinöörityössä.”

Hän työskenteli myöhemmin Atarilla, missä hän tapasi Jobsin ja Wozniakin. Applen perustamisen jälkeen Wayne jatkoi uraa elektroniikkateollisuudessa ja työskenteli muun muassa Lawrence Livermore National Laboratoryssa.

Wayne teki merkittävän virheen myydessään osakkeensa vain 12 päivää Applen perustamisen jälkeen.

Hän omisti alun perin 10 prosenttia Applen osakkeista, mutta päätti myydä ne vaivaisella 800 dollarilla takaisin Steve Jobsille ja Steve Wozniakille. Syy osakkeiden pilkkahintamyyntiin oli se, että Wayne pelkäsi yhtiön taloudellista riskiä ja halusi välttää mahdolliset tappiot.

Vuotta myöhemmin, vuonna 1977, Wayne sai 1500 dollarin lisämaksun, jolla hän luopui osuudestaan vastaperustetussa Apple Computer Inc:ssä. Wayne vastusti Jobsin yrityksiä saada hänet palaamaan yritykseen.

1990-luvun alussa Wayne myi 500 dollarilla alkuperäisen Applen yhteistyösopimuspaperin, jonka Jobs, Wozniak ja hän itse olivat allekirjoittaneet vuonna 1976. Vuonna 2011 kyseinen asiakirja myytiin huutokaupassa 1,6 miljoonalla dollarilla.

Wayne myi Applen osakkeet pakkoraossa

Waynen erikoinen päätös Applen osakkeiden myynnistä on sittemmin saanut laajaa huomiota, ja monet pitävät sitä yhtenä historian huonoimmista sijoituspäätöksistä. Osakekaupassa Wayne nimittäin menetti mahdollisuuden satumaisiin tuottoihin.

Waynen myytyä osakkeensa Apple kasvoi maailman arvokkaimmaksi yritykseksi. Nykyään tuon Applen osakeosuuden arvo olisi yli 300 miljardia dollaria. Kasvu on 37 500 000 000 prosenttia.

Miksi sitten Wayne myi Applen osakkeet käytännöllisesti katsoen pilkkahintaan?

Waynellä oli aiempaa liiketoimintakokemusta, mutta hänen oma yrityksensä oli ajautunut konkurssiin. Tämän vuoksi hän pelkäsi, että mahdollinen epäonnistuminen Applen kanssa voisi johtaa hänet taloudellisiin vaikeuksiin. Kertomansa mukaan Wayne ei osannut ennustaa, miten merkittävä yhtiö Apple tulisi olemaan.

Steve Jobs ja Steve Wozniak eivät olleet tuolloin vielä erityisen rikkaita, joten Wayne ei halunnut joutua maksamaan koko summaa, jos Apple menisi konkurssiin. Wayne koki myös seisovansa ”kahden henkisen jättiläisen varjossa”.

Hän on myöhemmin todennut, että päätös oli tuolloin käytännöllinen ja järkevä hänen näkökulmastaan.

Wayne elää nykyään vaatimattomasti

Applen osakkeidensa myynnin jälkeen Wayne palasi Atarille, jossa hän toimi suunnittelijana ja työskenteli videopelien parissa. Myöhemmin hän työskenteli LDF-nimisessä yrityksessä. Yhtiö kehitti sirua, jonka avulla esineitä voitiin manipuloida kosketusnäytön kautta. Tämä työ liittyi teknologian kehittämiseen, joka oli oleellista myös Applen tuleville tuotteille.

1970-luvun lopulla Wayne piti lyhyen aikaa postimerkkikauppaa Milpitasissa, Kaliforniassa. Useiden murtojen jälkeen hän siirsi postimerkkitoimintansa kotiinsa.

Wayne piti yhteyttä Appleen ja sen perustajiin vuosien varrella. Hän osallistui joihinkin Applen tapahtumiin ja muisteli yhtiön alkuvaiheita lämmöllä. 

Wayne on kertonut, että hänen elämänsä on ollut täynnä vastoinkäymisiä. Esimerkiksi 70-vuotiaana häneltä ryöstettiin kaikki säästöt, mikä johti hänen talonsa myymiseen ja muuttoon pienempään asuntoon. 

Nykyisin Wayne asuu Nevadan Pahrumpissa ja elää vaatimattomasti kirjailijana sekä myymällä harvinaisia postimerkkejä ja kolikoita. Hän on 85-vuotias ja on edelleen kiinnostunut teknologiasta ja liiketoiminnasta. Ensimmäinen Apple-tuote, jonka hän koskaan omisti, oli iPad 2, joka annettiin hänelle konferenssissa vuonna 2011.

Wayne on sentään saanut elää pitkän elämän – toisin kuin Steve Jobs. Jobs kuoli vuonna 2011 vain 56-vuotiaana haimasyöpään.

  • joo ja huomenna lissee ettei jiä vuan vajjaaksi tämäkin tarina.

  • Previous Post
    Nvidia siruvalmistaja teknojätti

    Analyytikko: Nvidian osakkeen kurssiralli jatkuu

    Next Post
    Kesko K-kauppa talous

    Keskon orgaaninen myynti selvässä laskussa - odottaa käännettä ensi vuonna

    >