Yhdysvaltojen toiseksi suurin teleoperaattori T-Mobile on ilmoittanut aloittavansa yhteistyön sirujätti Nvidian, ruotsalaisen Ericssonin ja Nokian kanssa tekoälyn hyödyntämisessä matkapuhelinverkkojen radioliityntäverkoissa eli RAN:ssa.
Yhtiöt muodostavat AI-RAN-nimisen liittouman ja AI-RAN-innovaatiokeskuksen Bellevuen kaupunkiin Yhdysvaltojen Washingtonin osavaltiossa. Tekoälyratkaisut rakennetaan avoimen Open RAN -verkkoarkkitehtuurin päälle.
RAN eli radioliityntäverkko on matkapuhelinverkon osa, joka mahdollistaa langattoman yhteyden matkapuhelimien ja operaattoreiden runkoverkon välillä. Käytännössä se yhdistää käyttäjän laitteet, kuten älypuhelimet ja tabletit, operaattorin verkkoon langattomasti.
RAN koostuu pääasiassa kahdesta osasta. Tukiasemat ovat mastoja ja muita laitteita, jotka vastaanottavat ja lähettävät radiosignaaleja matkapuhelimiin. Tukiasemat hoitavat datan ja puhelinkeskustelujen välittämisen mobiililaitteiden ja verkon välillä. Ne varmistavat, että käyttäjät saavat yhteyden verkkoon ja että yhteys pysyy vakaana myös liikkeessä, esimerkiksi autolla ajaessa.
RAN:n radioliityntä puolestaan on radiosignaalien avulla muodostuva yhteys käyttäjän laitteen ja tukiaseman välillä. Se toimii langattomana siltana, joka mahdollistaa tiedonsiirron matkapuhelimen ja tukiaseman välillä. Radioliityntä sisältää myös protokollat ja menetelmät, joita käytetään datan lähettämiseen ja vastaanottamiseen.
Tekoälyllä optimoidaan mobiiliverkkoa
AI RANin päätavoitteena kehityksen alkuvaiheessa on parantaa verkon tehokkuutta käyttämällä tekoälyä RAN-verkon kapasiteetin jakamiseen tarpeen mukaan. Tämä mahdollistaa 5G-verkon tarjoamien palveluiden täyden hyödyntämisen, ja tuo esimerkiksi robotiikan tulevaisuuden mahdollisuudet entistä paremmin asiakkaiden ulottuville.
T-Mobile uskoo, että AI-RAN tulee parantamaan merkittävästi asiakaskokemusta nopeampien yhteyksien, pienemmän viiveen ja paremman luotettavuuden ansiosta. Tekoälyä käytetään optimoimaan verkkoa analysoimalla valtavia määriä dataa, jolloin esimerkiksi kapasiteetin tarve voidaan ennakoida entistä paremmin.
”T-Mobilen, Nvidian, Nokian ja Ericssonin yhteistyö määrittää sen, mitä matkapuhelinverkoissa tapahtuu 5G:n seuraavalla aikakaudella ja sen jälkeen”, sanoi T-Mobilen toimitusjohtaja Mike Sievert yhtiön tiedotteessa.
Tekoäly tulee ”mullistamaan langattomat verkot täysin”
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo, että tekoälyllä tulee olemaan merkittävä rooli kaikilla toimialoilla, mutta erityisesti tietoliikenteessä.
”Nokian Yhdysvaltoihin keskittyvä Bell Labs -tutkimuskeskus johtaa yhtiön tekoälytutkimusta, joten yhteistyö T-Mobilen kanssa Washingtonissa on meille luontevaa. Odotamme innolla yhteistyötä AI-RAN:issa, jotta voimme mullistaa verkkojen turvallisuuden, suorituskyvyn ja tehokkuuden”, Lundmark toteaa.
Lundmarkin mukaan yhteistyön tavoitteena on saada säästöjä verkkojen operoimisessa ja lisätä operaattorien ansaintamahdollisuuksia.
Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang arvioi, että tekoäly tulee mullistamaan langattomat verkot täysin, tuomalla mukaan generatiivisen tekoälyn ja robotiikan nykyisten ääni-, data- ja videosovellusten lisäksi. Hänen mukaansa Nvidian AI Aerial -alusta yhdistää tiedonsiirron, laskennan ja tekoälyn, ja tekoäly tulee uudistamaan koko langattoman viestinnän.
AI-RAN-liittouma pyrkii parantamaan 5G-verkkojen suorituskykyä ja valmistautumaan tulevaisuuden kehitykseen, jossa tekoälyllä on keskeinen rooli matkapuhelinverkkojen optimoinnissa ja laajentamisessa.
OP arvioi aamukatsauksessaan, että Nokian kannalta yhteistyö T-Mobilen kanssa on elinehto liiketoiminnan kannattavuuden tervehdyttämisessä matkapuhelinverkko -liiketoiminnassa.
”Nokia on T-Mobilen keskeinen asiakas Pohjois-Amerikassa sen jälkeen, kun yhtiö menetti Verizonin ja AT&T:n tilit kilpailijoille. T-Mobilen on ollut usean vuoden ajan selkeä voittaja Pohjois-Amerikan matkaviestinmarkkinoilla ja sen tilaajamäärät ovat kasvaneet selvästi kilpailijoita nopeammin”, pankki toteaa.
Mobiiliverkkoliiketoiminta on ollut vaikeuksissa
Nokian mobiiliverkkoliiketoiminta keskittyy tarjoamaan ratkaisuja, joita teleoperaattorit tarvitsevat langattomien viestintäverkkojen, kuten 4G- ja 5G-verkkojen, rakentamiseen ja ylläpitoon. Nokia valmistaa laitteita kuten tukiasemia ja antenneja, jotka muodostavat verkkojen selkärangan.
Lisäksi yhtiö kehittää verkonhallintajärjestelmiä, jotka auttavat operaattoreita pitämään verkot toiminnassa ja optimoimaan niiden suorituskykyä.
Yksi Nokian kasvusuunnista on panostus 5G-teknologiaan, joka tarjoaa nopeamman ja luotettavamman datansiirron sekä laajemman kapasiteetin. Tämä on erityisen tärkeää tulevaisuuden sovelluksissa, kuten älykaupungeissa ja teollisuuden automaatiossa.
Nokia hyödyntää myös pilvipohjaisia ratkaisuja, jotka tekevät verkoista joustavampia ja mahdollistavat niiden skaalautumisen tarpeen mukaan. Lisäksi he hyödyntävät tekoälyä ja koneoppimista verkkojen automatisoinnissa, mikä parantaa verkkojen tehokkuutta ja vähentää manuaalisen työn tarvetta.
Nokialla on ollut kuitenkin vaikeuksia matkapuhelinverkoissa. Yhtiö esimerkiksi menetti ison asiakkuuden ruotsalaiselle Ericssonille, kun maan suurin teleoperaattori AT&T luopui yhteistyöstä Nokian kanssa.
Toimitusjohtaja Pekka Lundmark on yrittänyt kääntää Nokian suuntaa siitä lähtien, kun hän otti ohjat käsiinsä neljä vuotta sitten. Vaikka 5G:n käyttöönotto alkoi vahvasti, teleoperaattoreiden kysyntä on alkanut vähentyä. Yhtiö etsii uusia liiketoimintoja, jotka eivät ole yhtä riippuvaisia operaattoreiden verkkojen rakentamisesta.