Kasvuosakkeet

Nokia saa uutta puhtia mobiiliverkkojen liiketoimintaansa Intiassa

Nokia nappasi tärkeän sopimuksen Intiasta.

Nokia ilmoitti perjantaina saaneensa kolmen vuoden sopimuksen Vodafone Idean kanssa 4G- ja 5G-laitteiden toimittamisesta. Fodafone Idea on yksi Intian suurimmista matkapuhelinoperaattoreista.

Sopimus sisältää Vodafone Idean 4G-verkon modernisoinnin ja laajentamisen, jossa Nokia on jo merkittävä toimittaja.

Nokia on ollut Vodafone Idean pitkäaikainen kumppani ja on tukenut heitä 2G-, 3G-, 4G- ja nyt 5G-verkkojen toteutuksessa. Uusi sopimus kuitenkin korvaa aiemman toimittajan Chennain ja Andhra Pradeshin alueilla Intiassa.

Toteutus tuo premium-yhteydet yli 200 miljoonalle Vodafonen asiakkaalle. Nokia lisää markkinaosuuttaan Intiassa tehden siitä suurimman toimittajan alueilla, jotka kattavat yli 50 prosenttia Vodafonen liikevaihdosta. Toteutus alkaa välittömästi.

Sopimuksessa Nokia toimittaa laitteita kattavasta 5G AirScale -portfoliostaan. Nokia kertoo tiedotteessaan, että se modernisoi myös Vodafonen olemassa olevaa 4G-verkkoa monikaistaisilla radioilla ja baseband-laitteilla, jotka tukevat myös 5G:tä.

Nokian 5G AirScale -portfolio on kattava valikoima innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja, jotka on suunniteltu parantamaan mobiiliverkkojen suorituskykyä ja kapasiteettia. Tämä portfolio kattaa useita keskeisiä komponentteja.

5G AirScale -portfolio on siten keskeinen osa yrityksen strategiaa tarjota huipputeknologisia ratkaisuja, jotka tukevat siirtymistä 5G-verkkoihin ja parantavat mobiiliverkkojen suorituskykyä globaalisti.

Vodafone Idea hyötyy Nokian optimointialustasta

Vodafone Idea hyötyy myös Nokian alan johtavasta verkon optimointi- ja automaatioalustasta, MantaRay SON:sta.

Nokian mukaan alusta käyttää itsekonfiguroituvia moduuleja verkon suorituskyvyn ja tehokkuuden parantamiseksi, ja se voidaan räätälöidä ja ottaa käyttöön erityisten ohjelmistosovellusten optimointiin ainutlaatuisten operatiivisten haasteiden ratkaisemiseksi. Nokia tarjoaa myös suunnittelu-, käyttöönotto-, integraatio- ja verkon optimointipalveluja.

”Olemme sitoutuneet tarjoamaan asiakkaillemme huipputason 4G- ja 5G-kokemuksen, ja tämä uusi sopimus Nokian kanssa, joka on ollut kumppanimme alusta lähtien, auttaa meitä saavuttamaan tämän. 5G tuo saumattoman nopean yhteyden ja lisää kapasiteettia tukien sekä kansalaisia että yrityksiä. Tämä mahdollistaa myös ennennäkemättömät innovaatiot ja tehokkuuden eri sektoreilla, voimaannuttaen organisaatioita menestymään nykypäivän nopeassa digitaalisessa ympäristössä”, Vodafone Idea Limitedin toimitusjohtaja Akshaya Moondra kertoo.

Nokian mobiiliverkkojen presidentti Tommi Uitto kertoo, että sopimus on jatkoa pitkäaikaiselle kumppanuudelle Vodafone Idean kanssa, joka on kestänyt yli kolme vuosikymmentä.

”He hyötyvät alan uusimmista tuotteista ja innovaatioista energiatehokkaasta AirScale-portfoliostamme, joka tuo premium-laatuisen kapasiteetin ja yhteydet heidän asiakkailleen. Odotamme innolla yhteistyötä Vodafone Idean kanssa tässä jännittävässä toteutuksessa”, Uitto kertoo.

Matkapuhelinbisnes on ollut vaikeuksissa

Nokian mobiiliverkkoliiketoiminta keskittyy tarjoamaan ratkaisuja, joita teleoperaattorit tarvitsevat langattomien viestintäverkkojen, kuten 4G- ja 5G-verkkojen, rakentamiseen ja ylläpitoon. Nokia valmistaa laitteita kuten tukiasemia ja antenneja, jotka muodostavat verkkojen selkärangan.

Lisäksi yhtiö kehittää verkonhallintajärjestelmiä, jotka auttavat operaattoreita pitämään verkot toiminnassa ja optimoimaan niiden suorituskykyä.

Yksi Nokian kasvusuunnista on panostus 5G-teknologiaan, joka tarjoaa nopeamman ja luotettavamman datansiirron sekä laajemman kapasiteetin. Tämä on erityisen tärkeää tulevaisuuden sovelluksissa, kuten älykaupungeissa ja teollisuuden automaatiossa.

Nokia hyödyntää myös pilvipohjaisia ratkaisuja, jotka tekevät verkoista joustavampia ja mahdollistavat niiden skaalautumisen tarpeen mukaan. Lisäksi he hyödyntävät tekoälyä ja koneoppimista verkkojen automatisoinnissa, mikä parantaa verkkojen tehokkuutta ja vähentää manuaalisen työn tarvetta.

Nokialla on ollut kuitenkin vaikeuksia matkapuhelinverkoissa. Yhtiö esimerkiksi menetti ison asiakkuuden ruotsalaiselle Ericssonille, kun maan suurin teleoperaattori AT&T luopui yhteistyöstä Nokian kanssa.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark on yrittänyt kääntää Nokian suuntaa siitä lähtien, kun hän otti ohjat käsiinsä neljä vuotta sitten. Vaikka 5G:n käyttöönotto alkoi vahvasti, teleoperaattoreiden kysyntä on alkanut vähentyä. Yhtiö etsii uusia liiketoimintoja, jotka eivät ole yhtä riippuvaisia operaattoreiden verkkojen rakentamisesta.

Kommentoi
Ylös
>