Kasvuosakkeet

Analyysi: Wetterin tulos jäi ennusteista – loppuvuoden näkymät kirkkaammat

Vuoden toisella neljänneksellä Wetterin liikevaihto jatkoi kasvua, mutta kannattavuus kärsi heikosta uusien autojen markkinatilanteesta.

Wetteri kuorma-autot

Wetterin liikevaihto oli 131 miljoonaa euroa, kun ennuste oli 156 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto oli 0,7 miljoonaa euroa, ennusteen ollessa 2,8 miljoonaa euroa. Vuoden toisella neljänneksellä Wetterin liikevaihto kasvoi 23 prosenttia vertailukaudesta.

Yhtiön oikaistu käyttökate oli 4,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 5,2 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto laski siten 68 prosenttia. Katsauskauden liikevaihtoa ja -tulosta heikensi historiallisen heikko ja odotuksia vaikeammaksi osoittautunut uusien autojen markkinatilanne.

Liiketoimintasegmenteistä Henkilöautoissa liikevaihto kasvoi 25 prosenttia vertailukaudesta, mutta liiketulos painui reippaasti tappiolliseksi. Raskaassa kalustossa Wetterin liikevaihto puolestaan nousi toisella neljänneksellä 14 prosenttia, ja liiketulos laski 52 prosenttia.

Huoltopalvelut oli yhtiön ainoa segmentti, jossa myös kannattavuus parani. Huoltopalveluiden liikevaihto kasvoi 25 prosenttia ja oikaistu liiketulos nousi jopa 62 prosenttia.

Wetteri on kuluvan vuoden aikana vahvistanut merkkiedustuksiaan valtakunnallisesti, minkä arvioidaan tukevan orgaanista kasvua loppuvuoden aikana. Vaihtoautokaupan odotetaan jatkavan kasvuaan ja huoltoliiketoiminnan odotetaan jatkavan vahvana. Myös asiakastilauksiin odotetaan kasvua vuoden toisella puoliskolla.

Wetteri on käynnistänyt ohjelman toiminnan kannattavuuden parantamiseksi ja säästöjen aikaansaamiseksi. Ohjelmaan kuuluu henkilöstövaikutteisia toimenpiteitä, toimintamallien tehostamista ja tilojen käytön tehostamista.

Wetteri osake: Wetterln liiketoiminnan kehitys ensimmäisellä vuosipuoliskolla
Wetterin liiketoiminnan kehitys katsauskaudella. Kuva: Wetteri puolivuosikatsaus

Tulosvaroitus ja uusi ohjeistus

Wetteri antoi 23.8.2024 negatiivisen tulosvaroituksen ja laski taloudellista ohjaustaan vuodelle 2024. Aikaisempi ohjeistus sisälsi yritysjärjestelyjä ja niiden tuomia tulos- ja liikevaihtovaikutuksia, joiden realisoituminen on Wetterin mukaan siirtynyt ajallisesti.

Uuden arvion mukaan yhtiön liikevaihto jää 520-640 miljoonaan euroon, kun aiemmin ennuste oli 660-800 miljoonaa euroa. Oikaistun liikevoiton ennuste on 12,8-15,6 miljoonaa euroa euroa, aiemman ennusteen oltua 19-23 miljoonaa euroa.

Kuluvan vuoden ensimmäinen puolisko ollut Wetterin kannattavuuskehityksen osalta haastava. Tämä on näkynyt myös yhtiön osakkeen alavireisessä kurssissa.

Heinäkuun lopulla Wetterin osakekurssi keräsi hieman positiivista nostetta PM Ruukki Oy:n osakehankintojen myötä, mutta elokuun vaihteessa markkinoiden korjausliike veti kurssin takaisin laskuun. Lasku syveni elokuun lopussa annetun tulosvaroituksen myötä.

Tulosvaroituksen jälkimainingeissa markkinoiden reaktio toisen neljänneksen tulokseen oli maltillinen. Puolivuosikatsauksen jälkeen Wetterin osake lähti parin prosentin laskuun.

Wetteri osakekurssi
Wetterin osakekurssin kehitys vuoden ajalta. Kuva: Koyfin.

Sijoittajan näkökulma

Vaikea markkinatilanne, talouden yleinen epävarmuus sekä heikko kuluttajaluottamus painoivat Wetterin toisen neljänneksen liikevaihtoa ja -tulosta, jotka alittivat analyytikoiden odotukset. Huomattavan, mutta kertaluontoisen loven Henkilöautojen tulokseen aiheutti sähköautovalmistajien tekemät uudelleenhinnoittelut, jotka johtuivat valmistajien paremmasta komponenttisaatavuudesta.

Negatiivisen kannattavuuskehityksen takia Wetteri kertoo kuitenkin aloittaneensa noin neljän miljoonan euron vuosittaista kustannussäästöä tavoittelevat toimenpiteet.

Autoalalla on käynnissä historiallisen suuri murros, joka suosii suuria jälleenmyyjiä. Heikkoon markkinatilanteeseen yhdistettynä tämä luo kilpailutilanteen, jota Wetterin toimitusjohtaja Aarne Simula kuvaa puolivuosikatsauksessa osuvasti pudotuspelinä.

Nykyisessä toimintaympäristössä selviäminen vaatii todella vahvaa markkina-asemaa, mitä Wetteri on pyrkinyt luomaan nopealla kasvulla yritysostoin sekä orgaanisesti monimerkkiedustuksen tukemana. Tästä syystä sijoittajan kannalta tärkeää on pitää silmällä liikevaihdon kehitystä.

Haasteellisesta kannattavuuskehityksestä sekä laskevasta markkinatilanteesta huolimatta Wetteri on piti kiinni kasvustaan myös toisella neljänneksellä. Yhtiön liikevaihto kasvoi jälleen ja kasvua nähtiin kaikissa Wetterin pääliiketoimintasegmenteissä. Erityisesti yhtiön vaihtoautojen ja vaihtokuorma-autojen myyntivolyymit kasvoivat merkittävästi.

Analyytikoille ja sijoittajille järjestetyssä tulosjulkistustilaisuudessa toimitusjohtaja Simula kertoi merkittävimmän tekijän kasvun taustalla olevan yhtiön onnistuneet kasvustrategian mukaiset yritysjärjestelyt.

Näitä järjestelyitä tuli lisää katsauskaudella ja sen jälkeen. Heinäkuun alussa Wetteri tiedotti ostavansa Sports Car Centerin Lempäälän toimipaikan liiketoiminnan ja vain pari tuntia puolivuosikatsauksen jälkeen yhtiö ilmoitti sen syventävän yhteistyötään Astara Finlandin kanssa. Käytännössä jälkimmäinen tarkoittaa Wetterin Kia- ja Mitsubishi-edustusten laajenemista viidelle uudelle paikkakunnalle.

Toinen vuosipuolisko näyttää kirkkaammalta

Mitä tulee tulosvaroitukseen ja laskeneeseen ohjeistukseen, kertoi Simula tulosjulkistustapahtumassa sen olleen harkittu liike, jolla yhtiö kaivatusti parantaa tämänhetkisen liiketoimintatilanteensa läpinäkyvyyttä.

Vaikka yhtiöllä on vielä kirittävää nykyisenkin ohjeistuksen saavuttamiseksi, uskoo Wetterin johto vankasti yhtiön pystyvän siihen. Toisen vuosipuoliskon tuloskehitystä tukevat kustannussäästötoimenpiteet sekä vaihtoautomarkkinan hiipuva tarjonta, jonka odotetaan nostavan vaihtoautojen myyntikatteita.

Hiljalleen yhtiön kannattavuutta alkaa myös nostamaan Wetterin kasvu.

Yleisellä tasolla Wetteri kertoi puolivuosikatsauksessa uusien autojen rekisteröinnin lähteneen kevyeen nousuun Euroopassa. Automarkkinaan on kertynyt lähivuosina purkautuvaa, patoutunutta kysyntää, mitä uusien autojen parantunut saatavuus vain nostattaa.

Autoalalla arvioidaankin, että uusien autojen tilausmäärät lähtevä elpymään jo vuoden 2024 toisella puoliskolla. Vuodelle 2025 autoala ennustaa Wetterin mukaan noin 10 prosentin kasvua uusien autojen kaupassa.

Myös analyytikot odottavat Wetterin liiketoimintaympäristön parantuvan ensi vuonna ja tämän ennustetaan näkyvän tulosparannuksena. Vuoden 2025 tulosennusteella ja 27.8. päätöskurssilla laskettuna Wetterin P/E-luku on houkutteleva 11,3x.


IR-ikkuna on SalkunRakentajan ja Sijoittaja.fi:n yrityskumppaneiden kanava taustoittaville ja analyyttisille artikkeleille sekä muulle mielenkiintoiselle sijoittajatiedolle. Artikkeli on osa kaupallista yhteistyötä yhtiön kanssa. Artikkeli ei sisällä sijoitussuosituksia.

Kommentoi
Ylös
>