Raaka-aineet

Taantumapelot nostavat voimakkaasti kultaan liittyviä Google-hakuja

Useat tekijät lisäävät sijoittajien kiinnostusta kultaa kohtaan.

kulta sijoitus jalometalli

Google-haut englannin kielisellä termillä ”buy gold” eli ”osta kultaa” ovat nousseet selvästi kasvaneiden taantuman pelkojen myötä, kertoo sijoitussivusto Finbold.

Kiinnostus kullan ostamiseen on sivuston mukaan noussut erityisesti Yhdysvalloissa elokuun alusta lähtien. Tarkasteltuaan hakutrendejä 90 päivän ajalta 6. toukokuuta ja 6. elokuuta välisenä aikana Finboldin tutkimus havaitsi, että hakutermin ”buy gold” kiinnostus nousi lähes 64 prosenttia heinäkuun lopusta lähtien.

Useat lähes yhtäaikaiset tapahtumat, kuten pettymyksiä tuottaneet työvoimatilastot Yhdysvalloissa, Lähi-Idän kriisin eskaloituminen sekä Japanin ja Taiwanin osakemarkkinoiden pahin laskupäivä vuosikymmeniin, kehittyi lähes taantumapaniikiksi maanantaina 5. elokuuta.

Finboldin tutkimus paljastaa myös, että sijoittajat ja treidaajat Havaijilla ja Alaskassa ovat olleet eniten kiinnostuneita varallisuutensa suojelemisesta siirtämällä sen perinteiseen turvasatamaan. Ehkä hieman yllättäen Kalifornia oli vasta kymmenes listalla kiinnostuksessa kullan ostamiseen elokuun 2024 alussa, vaikka siellä asuu eniten amerikkalaisia miljonäärejä ja miljardöörejä.

Monet tekijät tukevat kullan hintaa

Vaikka kultaa käytetään edelleen pääasiassa sijoituskohteena tai korujen ja muiden arvokkaiden esineiden keskeisenä komponenttina, sitä käytetään yhä enemmän puolijohdeteollisuudessa. Kullalla on ollut kriittinen rooli meneillään olevassa tekoälybuumissa.

Kuten tutkimuksen toinen kirjoittaja Andreja Stojanovic huomauttaa, tällainen muutos voi osoittautua kuitenkin kaksiteräiseksi miekaksi.

”Vaikka tällainen teollinen käyttö on auttanut ajamaan kullan nousua, se myös tuo riskin sen vakaudelle. Jos metallin valmistuskysyntä vähenisi kuplan puhkeamisen tai vaihtoehdon löytymisen vuoksi, hyödykkeen hinta voisi myös laskea”, Stojanovic varoittaa.

Kullan hinnan ollessa kaikkien aikojen huippulukemissa, onko odotettavissa uusi nousukausi jalometallille korkojen alkaessa laskea?

Monet kullan hintaan vaikuttavat rakenteelliset tekijät – kuten Yhdysvaltojen fiskaaliset alijäämähuolet, keskuspankkien varantojen hajauttaminen kultaan, inflaatiolta suojautuminen ja kiristyvä geopoliittinen tilanne – ovat nostaneet jalometallin uusiin ennätyslukemiin tänä vuonna vahvemmasta Yhdysvaltain dollarista ja korkeammista Yhdysvaltain koroista huolimatta.

Keskuspankeista on tullut yhä tärkeämpiä kultasijoittajia. Vuonna 2023 keskuspankit ostivat 1 037 tonnia kultaa, ja vuonna 2022 keskuspankit ostivat ennätykselliset 1 082 tonnia kultaa.

Vuoden 2024 keskuspankkien kultavarantojen kyselyn mukaan, joka tehtiin 19. helmikuuta ja 30. huhtikuuta 2024 välisenä aikana ja johon vastasi yhteensä 70 keskuspankkia, 29 prosenttia vastanneista keskuspankeista aikoo lisätä kultavarantojaan seuraavan kahdentoista kuukauden aikana. Määrä on korkeampi kuin kertaakaan vuodesta 2018 lähtien tehdyssä vuosittaisessa kyselyssä.

Pankki ennustaa kullan hinnannousulle jatkoa

Vahvan rakenteellisen nousutrendin säilyessä jättipankki J.P. Morgan on nostanut kullan hintatavoitteitaan tälle vuodelle ja vuodelle 2025.

Pankki ennustaa kullan hinnan nousevan 2 500 dollariin unssilta vuoden 2024 loppuun mennessä, kun tällä hetkellä jalometalli hinnoitellaan alle 2400 dollarin unssihintaan. Tähän ennusteeseen sisältyy oletus, että USA:n keskuspankki Fed aloittaa koronlaskut marraskuussa 2024, mikä nostaa kullan hinnan uusiin huippuihin.

”Noususuunta jatkuu edelleen tulevina kvartaaleina, ennustaen keskimääräiseksi hinnaksi 2 500 dollaria unssilta vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä ja 2 600 dollaria unssilta vuonna 2025, ja riskit ovat edelleen painottuneet aikaisemman ylilyönnin suuntaan”, J.P. Morganin perus- ja jalometallistrategian johtaja Gregory Shearer kertoo.

1 kommentti
  • Samppa sanoo:

    Osakkeiden hinnat laski niin myös kullan hinta tuli alaspäin

  • Ylös
    >