Raaka-aineet

Kulta on historiallisen arvokasta – ja saattaa olla pian vielä arvokkaampaa

Kultaharkko on nyt yli miljoonan dollarin arvoinen. Jalometallin hinta saattaa nousta lisää.

Kullan hintakehitys kolmen vuoden ajalta. Kuva: Koyfin.

Kullan spot-hinta on jatkanut nousuaan, ja hinta on ylittänyt jo 2500 dollaria unssilta. Jalometallin hinta on nyt historiallisen korkea. Vuodessa hinta on kivunnut jo lähes kolmanneksen, 32 prosenttia.

Kultaharkot painavat yleensä 400 troy-unssia eli noin 12,4 kilogrammaa, joten tavallinen kultaharkko on nyt yli miljoonan dollarin arvoinen.

Finanssitalo XS.comin markkina-analyytikko Samer Hasn arvioi, että kullan viime aikainen nousu johtuu siitä, että markkinat odottavat USA:n keskuspankin antavan lisää viitteitä koronleikkauksista.

Markkinat odottavat Fedin laskevan tavoitekorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä 5-5,25 prosenttiin. Sijoittajat tulevat kuuntelemaan tarkasti Fedin puheenjohtajan Jerome Powellin perjantaina Yhdysvaltojen Wyomingin osavaltiossa sijaitsevassa Jackson Holen lomakeskuksessa pitämää puhetta. Sijoittajat yrittävät löytää varmistusta siitä, että keskuspankki olisi todellakin laskemassa ohjauskorkoja seuraavassa kokouksessaan 18. syyskuuta.

Kulta on vaihtoehto valtiolainoille

Mikäli keskuspankki Fed laskisi ohjauskorkoja, loisi se lisää laskupaineita esimerkiksi USA:n valtiolainojen korkoihin. Kun valtiolainojen korot laskevat, laskee niiden houkuttelevuus verrattuna kultaan.

”Markkinat odottavat, että Fedin virkamiehet Powellin johdolla puhuvat tällä viikolla siitä, että he ovat tyytyväisiä korkojen laskun aloittamiseen erityisesti syyskuussa, mikä pitää joukkovelkakirjojen tuotot ja dollarin laskupaineessa. Se ajaa kultaa kohti uusia huippuja”, Hasn toteaa.

Valtionlainojen tuotto on lähellä vuoden alhaisimpia tasoja, kun USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on laskenut alle 3,8 prosentin.

Keskuspankkien kullanostot, jotka olivat ennätykselliset vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä, ovat myös nostaneet hintoja tänä vuonna.

Kullan hinta saattaa jatkaa nousuaan, jos keskuspankit jatkavat ostojaan.

”Näemme kullan hinnan nousevan 2 600 dollariin unssilta vuoden 2024 loppuun mennessä keskuspankkien vahvan kysynnän ja pörssinoteerattujen rahastojen aktiivisuuden todennäköisen kasvun myötä”, sanoo Solita Marcelli, UBS Global Wealth Managementin Amerikan alueen sijoitusjohtaja Yahoo Finance -uutispalvelulle.

Geopolitiikka nostaa kultaa

Myös geopolitiikka saattaa edelleen tukea kultaa. Kultasatamasijoituksena tunnettu kulta on sijoittajien suosiossa usein silloin, kun markkinoilla vallitsee poikkeuksellisen epävarmat ajat.

Gazassa toiveet tulitauosta ovat haihtuneet, mikä voi pitää alueellisen sodan uhan ilmassa ja säilyttää kullan nousuvauhdin, Hasn arvio.

”Lähi-idässä keskitytään Kairon neuvottelujen päättymiseen Gazan tulitauon aikaansaamiseksi. Huolimatta Yhdysvaltain hallinnon korkeiden virkamiesten jatkuvasti antamista lausunnoista, eri osapuolet ja tämän hankalan asian tuntevat henkilöt suhtautuvat niihin yhä epäilevämmin”, Hasn toteaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on puhunut ”rakentavista neuvotteluista” Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun kanssa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan lupailee, että osapuolet ovat lähempänä kuin koskaan sopimuksen saavuttamista.

Virallisten lausuntojen optimismista huolimatta israelilaiset virkamiehet ovat kuitenkin itse ilmaisseet epäilyksensä läpimurron saavuttamisesta Yhdysvaltojen viime perjantaina esittämän uuden ehdotuksen avulla. Hamas syyttää Yhdysvaltoja siitä, että se on esittänyt ehdotuksen, joka täyttää vain Israelin vaatimukset.

Suurimmat kiistakysymykset – pysyvä tulitauko, Israelin vetäytyminen ja rajanylityspaikkojen valvonta – ovat edelleen ratkaisematta.

Lue myös tämä: Taantumapelot nostavat voimakkaasti kultaan liittyviä Google-hakuja

4 kommenttia
  • Johan K sanoo:

    Jorma, onkohan se niin kuin kirjoitat vai onko USD:n arvo laskenut suhteessa kultaan joka aina pitää arvonsa. Taloustieteen perusjuttuja.

    • Kyllä kullan hinta on noussut myös suhteessa muihin valuuttoihin, esim. euroon.

      Asian voi tarkistaa täältä.

      https://www.veracash.com/gold-price-and-chart

      Jos kullan vaihtosuhde suhteessa fiat-rahaan nousee, on makuasia, halutaanko se nähdä kullan vahvuutena vai fiat-rahan heikkoutena. Kulta kun on suoja inflaatiota (eli fiat-rahan ostovoiman heikentymistä) vastaan.

  • Samppa sanoo:

    Moni Brics maa vähentää us taaloja valuuttavarannoistaan ja siirtyvät kultaan, lisäksi mahdollisen konfliktin sattuessa esim Kiina vs USA voi tilien jäädyttäminen tulla kyseeseen joten hyvissä ajoin kannattaa siirtyä fyysiseen kultaan koska valuutat ovat epävarmoja kulta on kansainvälinen valuutta.
    Intian ja Kiinan keskiluokka kasvaa huimaa vauhtia ja myös korujen kysyntä ja sijoittaminen kultaan yksityishenkilöiden toimesta tullee kasvamaan.

  • Samppa sanoo:

    Lisäksi moni US taaloja valuuttavarntoinaan pitävät ovat huolissaan dollarin vahvuudesta tulevaisuudessa mm USA:n velkaantumisen takia jolloin taaloja painetaan enemmän kiertoon mikä taas heikentää dollaria, moninapainen maailma on nyt tapetilla ja Brics maat kehittävät omaa SWIFT maksujärjestelmää.
    Melkoisen moni seikka puoltaa kullan nousua ja vaikka kulta ei maksa osinkoa on sitä hyvä olla edes hiukan salkussa ja mieluummin fyysisessä muodossa koska kultajohdannaisissa (kulta paperilla) on vastapuoliriski.

  • Ylös
    >