Vuonna 2015 talouslehti Forbes listasi Suomen sijalle kuudenneksi parhaaksi maaksi yrittää. Paljon on muuttunut alle vuosikymmenessä.
Vuonna 2019 Suomen yrittäjät ry ilmoitti tavoitteen: “Suomesta maailman paras maa yrittää”. Tavoite oli hyvä. Korjaan: loistava. Tarkoituksena oli nostaa Suomi silloiselta sijalta kaksitoista ensimmäiseksi.
Yrittäjäystävällinen toimintaympäristö nostaisi työllisyysasteen lisäksi kansainvälisen kilpailukyvyn ja vaikuttaisi suotuisasti kotimarkkinoihin.
Kuvaavaa on, että hankkeen kotisivut www.kasvasuomi.fi ovat olleet jo pidempään alhaalla.
Yrittäjien toimintaa vaikeuttavat vuonna 2024 lukuisat eri asiat kuten pankki- ja viranomaisasiointi.
Pankkitilien vaikeutettu avaaminen on oma lukunsa, mutta pahempaa on mahdollisuus, että pankkitili suljetaan tai “jäädytetään” käytännössä mielivaltaisesti. Joskus jopa automatiikan virheen vuoksi.
Viranomaissääntely, -seuranta ja -valvonta ovat menneet aikaa sitten yli kaiken mitä voi normaalilla järjellä hyväksyä. Monet puhuvat viranomaisten mielivallasta. Myös kokemukset turvattomuudesta ovat lisääntyneet viranomaisasioinnissa.
Idea yrittäjyydestä kuitenkin elää yhä. Vahvana, mutta heikkenevänä. Lainsäädäntö ei juurikaan pyri helpottamaan yrittäjän asemaa ja lisääntyneestä yrittäjyyskasvatuksesta on lähinnä jäänyt “käteen” kevytyrittäjyys työn vaihtoehtona.
Me tarvitsemme puoluerajat ylittävän teoiksi muuttuvan ymmärryksen yrittäjyyden merkityksellisyydestä ennen, nyt ja tulevaisuudessa yhteiskunnalle.
“Per aspera ad astra” – vaikeuksien kautta voittoon (tähtiin) on jo antiikin ajoista asti ohjannut ihmisiä niin yleviin suorituksiin kuin arjen puurtamiseenkin.
Onneksi on ihmisiä, jotka puskevat yrittäjinä kohti näkemiään mahdollisuuksia.
Omasalkku:
Osakkeet: alas
Rahastot: ylös
Kryptot: alas
Käteinen: vakaa