Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokaupan alakulo vähitellen hellittämässä – ”Korkojen lasku saattaa helpottaa tilannetta”

Asuntokauppa on kasvussa, mutta pääkaupunkiseudulla hintojen jyrkkä lasku jatkuu.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa koko maassa 2,6 prosenttia edellisestä vuodesta, mutta pysyivät ennallaan edelliseen kuukauteen verrattuna.

Hintojen lasku oli suurinta Tampereella, -4,7 prosenttia ja Helsingissä, -4,5 prosenttia. Suurista kaupungeista hinnat nousivat ainoastaan Espoossa, 0,3 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa 2024 kuudessa suurimmassa kaupungissa 3,6 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat 0,9 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 3,3 prosenttia vuoden takaisesta ja 0,4 prosenttia edelliskuusta.

Asuntokauppa on selkeästi virkoamassa. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin heinäkuussa 29 prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

Pellervon taloustutkimuksen vanhempi ekonomisti Veera Holappa arvioi pikakommentissaan, että asuntomarkkinoiden pohja saattaa olla koko maan tasolla nähty, mutta pääkaupunkiseudun tilanne on iso pettymys.

”Erityisesti pettymys on pääkaupunkiseutu ja varsinkin Helsinki. Helsingissä hinnat ovat tulleet nyt jo kahtena kuukautena alaspäin, eli jos jotain orastavaa toiveikkuutta noususta aiemmin olikin, se on sulanut pois. Mistään romahduksesta ei ole kysymys, mutta uutiset ovat selvästi negatiivisia”, Holappa sanoo.

Vaikka asuntokauppa on vilkastunut, ovat kotitalouksien asunnonostoaikeet ovat edelleen matalalla. Holapan mukaan tätä voi selittää kuluttajien heikko luottamus talouteen ja työttömyyden uhka.

Korkojen lasku saattaa helpottaa tilannetta, mutta ainakaan vielä se ei ole saanut markkinoita virkoamaan, ekonomisti arvioi.

Hypon pääekonomisti Juho Keskinen puolestaan muistuttaa, että asuntokauppa kasvoi heinäkuussa jo hyvin selkeästi, ja touko–heinäkuun kauppaluvut kertovat kokonaisuudessaan varovaisesta piristymisestä.

”Kauppa kyntää kuitenkin yhä noin viidenneksen alempana, kuin ennen koronakriisiä. Osakeasuntojen ja omakotitalojen alkuvuoden kaupasta jäi toteutumatta yli 10 000 kauppaa vuoden 2019 vastaavaan verrattuna. Myyntiajat ovat yhä pitkiä, vaikka tuoreet kauppaluvut kertovat jo selvästä kasvusta”, Keskinen laskee.

Holapan tavoin Keskinen kiinnittää huomiota kuluttajien luottamuslukuihin.

”Kuluttajat tuntuvat olevan hyvin kriittisiä niin Suomen kuin oman talouden kehityksestä ja tuleva inflaatiouhka arvioidaan silmiinpistävän korkeaksi todelliseen inflaatioon verrattuna. Kysyntä kääntyykin kunnolla vasta päiden kääntyessä, kunhan korontarkistukset koittavat ja asumismenojen lasku konkretisoituu kodeissa.”

Keskisen mukaan markkinapsykologia maltillistaa vielä menoa, mutta kaupan kangertelulle ei ole enää yhtä selkeitä perusteita, varsinkaan ensi vuoteen mentäessä.

”Ensiasunnon ostoa harkitsevien kannattaa seurata ASP-uudistuksen lisäksi asuntojen hintakehitystä ja tarjontaa – ostajalle otollinen markkinatilanne kun ei jatku ikuisesti uudisrakentamisen romahduksen ja korkojen laskun vuoksi”, Keskinen kehottaa.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    Alv nosto vähentää ostovoimaa. Sähkön siirtohinnat nousussa, kiinteistövero nousee.

    Hintojen pitää tulla alas -50% normitasolle, ennen sitä aika hiljaista on.

    Kiitos pankeille lamasta, taas…

  • Ylös
    >