Arvo-osakkeet

Analyytikko: Neste tarjoaa ”merkittävää pidemmän aikavälin kilpailukykyä”

Nesteen uusiutuvien tuotteiden liiketoiminta on kasvavissa vaikeuksissa. Pitemmällä aikavälillä tilanne saattaa muuttua.

Nesteeltä osattiin odottaa heikkoa toisen vuosineljänneksen tulosraporttia sen jälkeen, kun yhtiö toukokuussa julkisti pörssin sulkeutumisen jälkeen tulosvaroituksen. Neste kertoi alentavansa reilusti vuoden 2024 vertailukelpoisen myyntimarginaalin ohjeistusta uusiutuvissa tuotteissa.

Uusiutuvien tuotteiden myyntihintanäkymään on vaikuttanut Nesteen mukaan dieselin markkinahinnan lasku sekä biotikettien ja biopolttoainetodenteiden hintojen laskun jatkuminen Yhdysvalloissa toisen neljänneksen aikana.

Nesteen toisen vuosineljänneksen liikevaihto laski vertailukauden 5,35 miljardista eurosta 4,64 miljardiin euroon.

Liikevaihto laski pienentyneistä myyntimäärien vuoksi 1,6 miljardia euroa vuoden 2023 toiseen neljännekseen verrattuna, mikä johtui pääasiassa Porvoon jalostamon suurseisokista. Myyntihinnoilla oli noin 0,5 miljardin euron positiivinen vaikutus. Öljytuotteet-segmentissä valuuttakurssit sekä suuremmat trading-volyymit ja korkeammat hinnat kasvattivat liikevaihtoa noin 0,3 miljardilla eurolla.

Vertailukelpoinen käyttökate romahti 240 miljoonaan euroon, kun se vielä vertailukaudella oli 784 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusennuste oli 315 miljoonaa euroa, joten tulosromahdus oli odotettuakin syvempi.

Neste uskoo toisen neljänneksen olevan Nesteelle vuoden heikoin neljännes tuloksen osalta ja odottaa rahavirran olevan selvästi positiivinen vuoden jälkipuoliskolla.

Markkinoilla odotetaan, miten Neste saa kasvatettua sille tulevaisuudessa tärkeää uusiutuvan lentopolttoaineen menekkiään. Yhtiö jatkoi uusiutuvan lentopolttoaineen liiketoiminnan kasvattamista, ja Neste odottaa tämän tuotteen myynnin kasvavan selvästi kolmannella ja neljännellä vuosineljänneksellä.

Neste oli OP:n henkilöasiakkaiden kesä-heinäkuun ylivoimaisesti netto-ostetuin osake.

OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen kertoo, että Nesteen osakkeen arvostus on ollut alkuvuoden laskussa ja moni sijoittaja on voinut nähdä tilanteen kiinnostavana ostonpaikkana.

Vara Researchin kokoamien analyytikoiden konsensusennusteiden mukaan yhtiön vertailukelpoisen osakekohtaisen tuloksen mediaani on 1,23 euroa, kun toteuma viime vuonna oli 0,42 euroa. Ensi vuoden konsensusennusteen mediaani on 1,69 euroa.

Ennusteilla laskettu P/E-kerroin tälle vuodelle on 14x ja ensi vuodelle 10x.

”Nesteelle haasteita on aiheuttanut se, että uusiutuvien tuotteiden markkinoille on tullut merkittävästi uutta tarjontaa, ja samaan aikaan esimerkiksi Ruotsin ja Suomen hallitusten poliittiset päätökset ovat heikentäneet kysyntää”, Parkkinen kertoo.

Neste tavoittelee kuluvan vuoden jälkimmäiseltä vuosipuoliskolta alkaen merkittävää kasvua uusiutuvassa lentopolttoaineessa.

”Vallitsevien ennusteiden ja arvioiden puitteissa tämän pitäisi vahvistaa myyntikatteita. Nesteellä on arviomme mukaan yhä merkittävää pidemmän aikavälin kilpailukykyä kasvavassa ja monipuolistuvassa uusiutuvien tuotteiden markkinassa”, lisää Parkkinen.

Kommentoi
Ylös
>