Kasvuosakkeet

Teslan osake jyrkässä nousussa – tuoreet toimitusluvut herättävät toivoa

Teslan sähköautojen toimitusluvut ylittivät odotukset. Jokerina on energialiiketoiminnan raju kasvu.

Teslan osakekurssin kehitys 12 kuukauden ajalta. Kuva: Koyfin.

Teslan osake on tehnyt selkeän käänteen. Teslan osake kipusi tiistaina yli 10 prosenttia ja keskiviikkonakin vielä 6,5 prosenttia. Kuukaudessa osake on noussut jo 40 prosenttia.

Ennen viimeaikaista käännettä Tesla tarjoili pitkään sijoittajille lähinnä pettymyksiä. Osake vajosi huhtikuussa lähelle 140 dollaria, kun korkeimmillaan osake oli ollut yli 400 dollarissa marraskuussa 2021.

Yhtiö on edelleen Yhdysvaltain markkinoiden hallitseva sähköautojen valmistaja, mutta sen tulokseen on kohdistunut paineita useiden vuosineljännesten ajan.

Teslan autoteollisuuden myyntikatemarginaali – joka on keskeinen kannattavuuden mittari – oli 16,4 prosenttia ensimmäisellä neljänneksellä, mikä oli vähemmän kuin Wall Streetin odottama 17,6 prosenttia. Se on kaukana 30 prosentin huippukatteesta, jonka se ilmoitti vuoden 2022 alussa.

Viime päivien kurssinousu selittyy yhtiön myönteisillä uutisilla.

Teslan sähköautojen toimitukset nousivat huhti-kesäkuussa lähes 444 000 ajoneuvoon, kun analyytikot odottivat Factsetin mukaan Teslan toimitusten olevan 439 000. Toisen neljänneksen toimitusten kokonaismäärä laski 4,8 prosenttia vuoden takaisesta, mutta nousi 14,8 prosenttia kuluvan vuoden ensimmäisestä neljänneksestä.

Tesla on tarjonnut tänä vuonna erilaisia alennuksia ja muita kannustimia, joilla se yrittää vauhdittaa myyntiä.

Kiinassa yhtiö tarjoaa tällä hetkellä nollakorkoista lainaa kannustimena, jotta asiakkaat ostaisivat Model 3:n tai Model Y:n 31. heinäkuuta mennessä. Kiina on yhtiölle tärkeä markkina. Teslan vuoden 2023 vuosi-ilmoituksen mukaan Teslan kokonaistuloista noin 21,75 miljardia dollaria kertyi Kiinasta, mikä vastaa 22,5 prosenttia kokonaismyynnistä.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on halunnut korostaa, että yhtiö on on parhaillaan ”kahden suuren kasvuaallon välissä”, jossa seuraava kasvuaalto koostuisi muun muassa uuden sukupolven ajoneuvosta ja energian varastoinnista.

Analyytikoiden ristiriitaiset näkemykset

Muskin maalailut uudesta noususta eivät ole vakuuttaneet kaikkia yhtiötä seuraavia sijoitusammattilaisia. Esimerkiksi jättipankki Wells Fargon analyytikko Colin Langan julkaisi maanantaina raportin, jossa pankki näkee merkkejä alentuneesta kysynnästä ja hinnanalennusten vähentyneestä tuotosta. Langan antaa Teslan osakkeille myyntisuosituksen.

Toisenlaisiakin näkemyksiä on esitettyä.

CitiGroupin analyytikot arvioivat tiistain toimitustietojen perusteella, että Teslalla on mahdollisuuksia parantaa osakkeidensa ja laajemmin sähköautoliiketoiminnan tunnelmia verrattuna viimeisten kuuden kuukauden aikana nähtyyn negatiiviseen tunnelmaan.

Wedbush Securitiesin Dan Ives huomauttaa puolestaan, että yhtiön toimitukset merkitsivät ”merkittävää käännekohtaa Teslan osakkeen nousutarinassa”.

”Avain Teslan osakkeelle on se, että Wall Street tunnustaa Teslan olevan markkinoiden aliarvostetuin tekoäly-yhtiö”, Ives kirjoittaa. Hän nosti osakkeen hintatavoitettaan 300 dollariin 275 dollarista. Osake noteerataan tällä hetkellä 246 dollarin kurssiin.

Energialiiketoiminta on Teslan jokeri

Yksi Teslan tulevaisuuden mahdollisuus on sen energialiiketoiminta.

Morgan Stanleyn Adam Jonas muistuttaa julkaisussaan, että energiavarastointiliiketoiminta teki korkeimman neljännesvuosittaisen tuotannon tähän mennessä. Liiketoiminta, johon kuuluvat hyötykäyttöön tarkoitetut Megapackit, on kasvanut nopeammin kuin sähköautosegmentti, ja sen voittomarginaali on ollut ennätyksellinen.

Uusiutuvan energian tulevaisuuden pohjana on laajamittainen energian varastointi. Teslan Megapack on tehokas akku, jonka tarkoitus on toimia energiavarastona, tasapainottaa sähköverkon toimintaa ja estää sähkökatkoja.

Sähköverkkoon yhdistetty Megapack varastoi energiaa ja poistaa näin kaasulla toimivien huippuvoimalaitosten tarpeen ja ehkäisee sähkökatkoja. Kukin yksikkö voi varastoida energiaa yli 3,9 megawattituntia, joka riittää kattamaan keskimäärin 3 600 kodin energiantarpeen tunnin ajan.

Tesla ei ole enää vain autoyhtiö, Jones toteaa.

Tesla-sijoittaja Sawyer Merritt jakoi viestipalvelu X:ssä kuvaajan, joka havainnollistaa Teslan energialiiketoiminnan vahvaa kasvua toisella vuosineljänneksellä.

Kommentoi
Ylös
>