Kun osakemarkkinoiden härkä- eli noususuuntaus on jatkunut pitkään ja osakemarkkinat ovat kerta toisensa jälkeen puhkoneet entisiä ennätyksiään, tulevat aina aika ajoin myös pahanilmanlinnut varoittamaan tulevasta romahduksesta.
Esimerkiksi ekonomisti John Hussman on useita kertoja varoittanut, että osakemarkkinoiden pitkä nousukausi on päättymässä, koska ylioptimistiset sijoittajat ovat ajaneet osakkeiden arvostukset äärimmäisyyksiin.
Yksi kurssiromahduksen varoittaja on kanadalaisen sijoitustutkimusyhtiö BCA Researchin päästrategi Peter Brezin, joka kertoi markkinanäkemyksistään tuoreessa muistiossaan.
Wall Streetin yhden pessimistisimmän sijoitusstrategin mukaan osakemarkkinat romahtavat 33 prosenttia vuonna 2025, kun Yhdysvaltain keskuspankki ei onnistu estämään taantumaa.
Juuri talouden taantuma on päästrategin mukaan se syy, joka ajaa myös osakemarkkinat laskuun. Brezinin mukaan taantuma iskee Yhdysvaltojen talouteen myöhemmin tänä vuonna tai vuoden 2025 alussa, ja laskusuhdanne saa S&P 500:n putoamaan 3 750 pisteeseen. Se merkitsisi 33 prosentin kurssilaskua indeksi nykytasoon verrattuna.
”Konsensuksen pehmeän laskun narratiivi on väärä. Yhdysvallat ajautuu taantumaan vuoden 2024 lopulla tai vuoden 2025 alussa. Myös muun maailman kasvu hidastuu jyrkästi”, Berezin varoittaa.
Keskuspankki toimii liian myöhään
Päästrategi perustelee synkkää näkemystään kahdella syyllä: keskuspankin ”viivyttelyllä” ja työmarkkinatilanteen synkkenemisellä.
Yhdysvaltojen keskuspankki Fed viivyttelee korkojen laskemisessa, ja keskuspankki löysää rahoitusehtoja merkittävästi vasta, kun taantuma on ilmeinen, Brezin epäilee.
Lisäksi työmarkkinat hidastuvat huomattavasti tulevina kuukausina, mikä vaikuttaa voimakkaasti kulutusmenoihin – USA:n talouskasvun tärkeimpään vauhdittajaan.
Työmarkkinat heikkenevät, kun avoimet työpaikat vähenevät merkittävästi pandemian jälkeisestä huipputasosta, Brezin uskoo. Työmarkkinoiden hidastumiseen viittaavat myös irtisanoutumisasteen ja palkkaamisasteen jatkuva lasku sekä huhti- ja toukokuun työpaikkaraporttien viimeaikaiset tarkistukset alaspäin.
”Kaksi vuotta sitten työpaikkansa menettäneet työntekijät saattoivat yksinkertaisesti kävellä kadun toiselle puolelle löytääkseen uutta työtä. Siitä on tullut yhä vaikeampaa”, Berezin kuvailee.
Työttömyysaste jatkaa nousuaan
Toden totta, Yhdysvaltojen työllisyystilanne on jatkanut heikkenemistään, tosin ainakin vielä toistaiseksi melko maltillisesti.
Viime perjantaina julkaistiin Yhdysvaltojen kesäkuun maatalouden ulkopuoliset työpaikkaluvut, jotka osoittivat uusia työpaikkoja syntyneen kesäkuussa 206 000 kappaletta. Markkinat odottivat vain 191 000 työpaikan lisäystä. Työttömyysprosentti kuitenkin nousi 4,1 prosenttiin toukokuun 4,0 prosentista.
Viimeksi työttömyysprosentti oli yhtä korkealla lokakuussa 2021.
Työttömyyden kasvu voi lopulta johtaa siihen, että kuluttajat vähentävät menojaan kerätäkseen säästöjä pahan päivän varalle, Berezin ennustaa. Tämä tapahtuu tilanteessa jossa kuluttajien mahdollisuudet lainata rahaa kaventuvat maksuhäiriöiden nousun vuoksi. Kasvava työttömyys ja luotonsaannin rajoitukset hillitsevät kuluttajien kulutusta, mikä pahentaa taantumaa.
Lopulta USA:n taloudessa laajemmin syntyy negatiivinen takaisinkytkentä, joka saa osakemarkkinat romahtamaan.
”Kun säästöt ovat vähissä ja luotonsaanti vaikeutuu, monilla kotitalouksilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hillitä menojaan. Menojen väheneminen johtaa siihen, että palkkaaminen vähenee. Työttömyyden kasvu hillitsee tulojen kasvua, mikä johtaa kulutuksen vähenemiseen ja vielä suurempaan työttömyyteen”, Berezin selitti.
Ennakoiva suhdanneindeksi kertoo palvelusektorin kasvavista haasteista
Heikkenevän työttömyysasteen lisäksi myös ennakoiva suhdanneindeksi kertoo Yhdysvaltojen talouskasvun hiipumisesta.
Viime viikolla Yhdysvalloissa julkistettiin luotettavana pidetyn Yhdysvaltojen teollisuuden ja palveluiden ISM-ostopäällikköindeksi kesäkuun luvut. Teollisuuden kesäkuun lukema laski hieman 48,5 pisteeseen, kun toukokuussa se oli 48,7. Alle 50 pisteen lukema tarkoittaa talouden supistumista. Markkinat odottivat kesäkuun lukeman olleen 49,2.
Kesäkuun teollisuuden ostopäällikköindeksi oli 19. laskeva lukema kahdenkymmenen kuukauden aikana, huomauttaa varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo tuoreessa sijoittajakirjeessään.
Ehkä vieläkin huolestuttavampaa on, että palveluiden ostopäällikköindeksi jäi selvästi alle odotusten. Lukema laski 48,8 pisteeseen, kun markkinat odottivat sen olevan 52,8 pistettä. Kesäkuun palveluindeksin lukema oli alin mitattu sitten huhtikuun 2022.
Voi olla että korjausliike tulee jo tämän vuoden puolella.
En kuitenkaan pitäisi FEDä ihan ”kädettömänä.”
Maailman suurimman kansantalouden keskuspankin mandaattiin kuuluu myös talouskasvusta huolehtiminen ja sillä on tehokkaat keinot, edellyttäen tietenkin että toimitaan ajoissa.
Edelleen on hyvä muistaa, että ei edes Yhdysvalloissa pörssikurssit ole yksi yhteen kansantalouden tilan kanssa.
Väestön ikärakenne pysyy Eurooppaan verrattuna edullisempana.
Uuden teknologian vahvoilla yrityksillä on hyvä taloudellinen asema, ja korjausliikkeen jälkeen pääomat vähitellen palaavat osakemarkkinoille
Varmastikaan kaikki ei palaa ennalleen, mutta vahvimpien yritysten asema voi jopa parantua, kun sijoittajien parissa ”muotiin palaa” yritysten liiketoiminnan arvioiminen kurssikäyrän tuijottelun sijaan.
Sinänsä talouteen kuuluu aaltoliike ja pitkän tähtäimen sijoittajalle romahdukset ovat alennusmyyntejä.
no jopa otti ohraleipä… sitä odotellessa.
Ei romahda jos Ukrainan sota loppuu ja pakotteet puretaan. Siitä alkaa ennen näkemätön nousu.
Jos Amerikka romahtaa niin romahtaa perässä myös Eurooppa ja myös Suomi vaikka suomen osakkeet ei edes ole ollut nousussa mukana. Niin vahvasti Eurooppa on kytketty USA blokkiin..
Hyvä näin. Sitä saa mitä tilaa,mutta onhan se hyvä että venäjä on voitettu sodassa ,kuten entinen hallituksen pääministeri sanna on todennut niin monta kertaa????????????????