Kasvuosakkeet

Orion reivaa näkymiään ylöspäin – syynä lisenssisopimus

Orionin ja amerikkalaisen lääkejätin välisen yhteistyön muuttaminen lisenssisopimukseksi vapauttaa Orionin resursseja muihin kehityshankkeisiin.

Orionin toimitusjohtaja Liisa Hurme.

Lääkeyhtiö Orion julkisti maanantaina positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö nostaa sekä liikevaihdon että liikevoiton vuodelle 2024 annettua näkymäarviota aiemmasta.

Orion ja amerikkalainen MSD ovat käyttäneet MSD:n kanssa tehdyn opevesostaattia ja muita CYP11A1-entsyymin toimintaa estäviä lääkkeitä koskevan yhteiskehittämis- ja yhteiskaupallistamissopimuksen option muuttaa sopimus maailmanlaajuiseksi yksinoikeudelliseksi lisenssisopimukseksi MSD:lle.

Orionin osake nousi 4,0 prosenttia positiivisen tulosvaroituksen ansiosta.

Opevesostaatti on Orionin keksimä ja kehittämä, suun kautta otettava, steroideihin kuulumaton selektiivinen CYP11A1-entsyymin estäjä, jota tutkitaan hormoniriippuvaisten syöpien, kuten eturauhassyövän, hoitoon.

Tämän seurauksena Orion vapauttaa taseestaan 60 miljoonan euron erän, joka oli varattu kattamaan Orionin osuutta yhteiskehitykseen liittyvistä kertyneistä kehityskuluista.

Myynti- ja tulosnäkymiä ylöspäin

Kyseisellä erällä on positiivinen vaikutus Orionin vuoden 2024 kolmannen neljänneksen liikevaihtoon ja liikevoittoon. Tästä syystä Orion parantaa näkymäarviotaan vuodelle 2024.

Lisäksi lääkeyhtiön kaikki liiketoiminnat ovat kehittyneet vuoden ensimmäisen puoliskon aikana positiivisesti.

Uudessa arviossaan Orion odottaa vuoden 2024 liikevaihdon nousevan 1 440–1 480 miljoonaan euroon. Liikevoiton yhtiö odottaa olevan 350–380 miljoonaa euroa. Aiemmassa huhtikuun lopussa täsmennetyssä näkymässä Orion oli odottanut liikevaihdon olevan 1 340–1 410 miljoonaa euroa ja liikevoiton 280–310 miljoonaa euroa.

Viime vuonna lääkeyhtiön liikevaihto oli 1 190 miljoonaa euroa ja liikevoitto 275 miljoonaa euroa.

Orionb toimitusjohtaja Liisa Hurme kertoo, että yhteistyön muuttaminen lisenssisopimukseksi MSD:n kanssa antaa Orionille mahdollisuuden kohdentaa resurssejaan muiden lupaavien kehityshankkeidemme edistämiseen.

”Samalla pystymme edelleen hyötymään opevesostaatin kehittämisestä ja mahdollisesta kaupallistamisesta sekä huolehtimaan taloudellisten tavoitteidemme saavuttamisesta. Uskomme, että MSD tarjoaa parhaan vaihtoehdon Orionin tutkijoiden keksimän opevesostaatin potentiaalin maksimoimiseksi tietynlaisia eturauhassyöpiä sairastavien potilaiden hoidossa”, hän toteaa.

Yritysten välinen alkuperäinen yhteiskehittämis- ja yhteiskaupallistamissopimus antoi kummallekin osapuolelle option muuntaa sopimus yksinoikeudelliseksi maailmanlaajuiseksi lisenssiksi MSD:lle. Option käytön myötä MSD saa maailmanlaajuisen yksinoikeuden kehittää ja kaupallistaa opevesostaattia ja muita sopimuksen piirissä olevia CYP11A1-entsyymin toimintaa estäviä lääkkeitä.

Näin Orion hyötyy lisenssisopimuksesta tulevaisuudessa

Sopimusehtojen mukaan Orion on nyt oikeutettu saamaan kehitysvaiheeseen liittyviä etappimaksuja enintään 30 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, viranomaishyväksyntään liittyviä etappimaksuja enintään 625 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, myyntiin liittyviä etappimaksuja enintään 975 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria sekä lisensoitujen tuotteiden myynnistä vuosittain porrastettua rojaltia, joka alkaa matalasta kaksinumeroisesta luvusta ja on enintään hieman yli 20 prosenttia. Kehitysvaiheeseen ja viranomaishyväksyntään liittyvät etappimaksut määräytyvät käyttöaiheiden lukumäärien sekä maantieteellisten alueiden mukaan.

Rojaltiasteikon yläpään ja myyntiin liittyvien etappimaksujen kokonaissumman saavuttaminen edellyttäisi usean miljardin dollarin vuotuista myyntiä.

Option käyttämisen seurauksena MSD vastaa nyt täysin kaikista lisensoituihin tuotteisiin liittyvistä kertyneistä ja tulevista kehitys- sekä kaupallistamiskuluista. Orion vastaa tuotteen valmistamisesta ja toimittamisesta MSD:lle tutkimuskäyttöön sekä kaupalliseen käyttöön. Option käyttöön ei liity mitään maksuja yhtiöiden välillä.

Inderesin analyytikko Antti Siltanen arvioi, että kehitysvaiheeseen liittyvä etappimaksu voisi toteutua tämän vuosikymmenen loppupuolella, viranomaishyväksyntään liittyvä maksu vuosikymmenen vaihteessa ja myyntiin liittyvät maksut pääosin 2030-luvulla. 

Kommentoi
Ylös
>