Nokian uusien segmenttien lisensointijohtaja Arvin Patel kertoo LinkedIn-julkaisussaan, että kyseessä on suoraan kuluttajille suunnatun videon suoratoistopalvelun kanssa.
”Olen iloinen voidessani kertoa, että olemme allekirjoittaneet patenttilisenssisopimuksen suoraan kuluttajille suunnatun videon suoratoistoalustan kanssa. Monivuotisen sopimuksen ehtojen mukaan toinen osapuoli maksaa Nokialle rojaltimaksuja patentoidun multimediateknologiamme käytöstä videon suoratoistopalvelussaan”, Patel kertoo.
Patelin mukaan kyse on tärkeästä sopimuksesta Nokialle. Hän ei kuitenkaan kerro, minkä yhtiön kanssa sopimus on tehty.
”Tämä tärkeä virstanpylväs on osoitus Nokian vuosikymmeniä kestäneistä investoinneista tutkimus- ja kehitystyöhön sekä panostuksesta multimediateknologiaan, mukaan lukien videokoodausstandardit ja muut videon suoratoistopalveluun liittyvät teknologiat, kuten sisällön jakelu ja tallennus sekä parannetut käyttöliittymät.”
Nokia on kehittänyt videotekniikkaa pitkään
Nokia on ollut johtavassa asemassa videotekniikoiden, kuten videopakkaustekniikan, kehittämisessä 1990-luvun alusta lähtien.
”Keksijämme ovat olleet vahvasti mukana kaikkien markkinoilla hyväksyttyjen videokoodekkien kehittämisessä 2000-luvun alussa käyttöön otetusta H.264/Advanced Video Coding (AVC) -standardista vuonna 2020 valmistuneeseen H.266/Versatile Video Coding (VVC) -standardiin”, Patel toteaa.
Ilman Nokian kehittämää tekniikkaa ei olisi mahdollista lähettää teräväpiirtovideota tai pitää videoneuvottelukokousta.
Teknologiasivusto Mobiili.fi kertoo, että Nokia on kehittänyt ja patentoinut muitakin mielenkiintoisia ratkaisuja, liittyen esimerkiksi sisällön optimointiin vaihdettaessa pysty- ja vaakatilan välillä sekä videon selaamiseen eteen- tai taaksepäin esittäen samalla valittu hetki kuvana.
Yhtiöllä on paljon patentteja mobiiliverkkostandardeihin sekä Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on paljon muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja, Mobiil.fi kertoo.
Yhtiön patenttilisensoinnit kuuluvat sen teknologia-liiketoimintaryhmään, jonka liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa peräti 213 prosenttia vertailukaudesta ja liikevaihto ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta kasvoi 216 prosenttia.
Yhtiön mukaan kasvu johtui pääosin patenttilisenssisopimusten solmimisesta Oppon, Vivon ja erään muun lisenssinsaajan kanssa.
Sopimusten seurauksena vuosineljänneksellä yhtiö kirjasi yli 400 miljoonaa euroa aikaisempiin kausiin kohdistuvaa liikevaihtoa. Ilman aikaisempiin kausiin kohdistuvaa liikevaihtoa kasvu edellisvuoden vastaavaan vuosineljännekseen verrattuna heijasti uusien sopimusten vaikutusta, joka kasvattaa ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihtoa.
Ensimmäisellä vuosineljänneksellä teknologia-liiketoimintaryhmän vuositason liikevaihto oli noin 1,3 miljardia euroa.
Teknologia-liiketoiminta on nykyisin Nokian syömähammas
Teknologiasegmentti oli alkuvuonna Nokian ylivoimaisesti kannattavin liiketoiminta-alue.
Äskettäin allekirjoitettujen sopimusten myötä Nokia on päättänyt vuonna 2021 alkaneen älypuhelinlisenssien uusimissyklin. Teknologia-liiketoimintaryhmä on nyt yhtiön mukaan taloudellisesti vakaalla pohjalla, eikä merkittäviä älypuhelinten patenttilisenssisopimuksia umpeudu moneen vuoteen.
Nokia odottaa edelleen vuositason liikevaihdon palaavan 1,4–1,5 miljardiin euroon keskipitkällä aikavälillä, kun yhtiö jatkaa kasvamista uusilla painopistealueilla, kuten autoteollisuudessa, kuluttajaelektroniikassa, esineiden internetissä ja multimediassa.
Nokia pyrkii solmimaan myös lisenssisopimuksia jäljellä olevien älypuhelinten kohdemarkkinoiden kanssa.
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi tammi-maaliskuun tulosraportin yhteydessä, että yhtiön teknologia-liiketoimintaryhmä aloitti vuoden erittäin vahvasti saamalla päätökseen useita käynnissä olleita lisensointineuvotteluita.
”Olemme nyt saaneet älypuhelinlisenssien uusimissyklin päätökseen, eikä merkittäviä lisenssisopimuksia ole umpeutumassa useaan vuoteen. Teknologia-liiketoimintaryhmä on taloudellisesti vakaalla pohjalla ja keskittyy nyt kasvattamaan liikevaihtoaan uusilla alueilla”, Lundmark totesi.
Vuodesta 2025 lähtien Nokia odottaa Teknologialiiketoimintaryhmän kassavirran ja liikevoiton olevan lähempänä toisiaan. Yhtiö tavoittelee liiketoimintaryhmään vähintään 1,4 miljardin euron liikevoittoa tälle vuodelle. Se on merkittävä osa yhtiön koko tuloksesta, sillä Nokia odottaa koko yhtiölle tänä vuonna 2,3 – 2,9 miljardin euron vertailukelpoista liikevoittoa.