Kasvuosakkeet

Kempower synkistelee edelleen – tulosvaroitus kysyntävaikeuksien vuoksi

Viime vuosien kurssikomeetta julkisti jo toisen tulosvaroituksen tälle vuodelle.

Kun vaikeuksia alkaa ilmetä, jatkoa usein seuraa. Näin on käynyt pikalatausratkaisuja sähköajoneuvoille tarjoavalle Kempowerille, jonka vaikeudet alkoivat vuoden 2023 kolmannella vuosineljänneksellä. Tuolloin lahtelaisyhtiön tilauskertymä jäi selvästi alle edellisen vuosineljänneksen.

Lisää ikäviä uutisia sijoittajat saivat kuulla viime vuoden marraskuussa, kun yhtiön ylivoimaisesti suurin omistaja, Kemppien suvun omistaja Kemppi Group julkisti kylmäävän tiedotteen. Kemppi Group kertoi myyneensä suomalaisille ja kansainvälisille sijoittajille 3,4 miljoonaa Kempowerin osaketta 30 euron osakekohtaiseen hintaan. Suuromistajan myyntipotti nousi 102 miljoonaan euroon.

Markkinoille uutinen ankkuriomistajan omistusosuuden selvästä laskusta otettiin vastaan luonnollisesti negatiivisena uutisena.

Kuluvan vuoden helmikuussa Kempower julkisti viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Loka-joulukuun tunnusluvut jäivät monelta osin odotettua heikommiksi. Tilaukset, myynti, operatiivinen tulos ja ohjeistus olivat kaikki heikompia kuin mitä on Helsingin pörssin tähtiyritykseltä totuttu odottamaan.

Yhtiön tilauskertymä kasvoi 67 miljoonaa euroon edellisvuoden 62 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kasvoi 119 prosenttia lähes 83 miljoonaan euroon edellisvuoden vajaasta 38 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusodotus oli kuitenkin 97 miljoonan euron liikevaihto, joten tästä odotuksesta Kempower jäi kauas.

Kuluvan vuoden maaliskuussa yhtiö antoi ensimmäisen tulosvaroituksensa.

Ohjeistuksessaan vuoden 2024 ensimmäiselle vuosineljännekselle Kempower arvioi liikevaihdon olevan merkittävästi alle vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen ja operatiivisen liiketuloksen olevan merkittävästi negatiivinen vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Sitten tammi-maaliskuun tulosraportti osoitti tilauskannan laskeneen 124 miljoonasta eurosta 112 miljoonaan euroon. Liikevaihto jäi 43 miljoonaan euroon ja se laski viime vuodesta 24 prosenttia. Operatiivinen liiketulos painui tappiolle -10,8 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten operatiivinen liiketulos oli plussalla 6,9 miljoonaa euroa.

Eikä tässä vielä kaikki.

Nyt yhtiö julkisti toisen tulosvaroituksen tälle vuodelle. Yhtiö laskee ohjeistustaan koko vuodelle 2024 ja julkisti toisen vuosineljänneksen alustavat avainluvut – jotka eivät lupaa käännettä parempaan.

Toisin sanoen ruma tulosvaroitus.

Yhtiön mukaan tilauskanta laski huhti-kesäkuussa 101 miljoonaan euroon viime vuoden 139 miljoonasta eurosta. Tilauskertymä laski 54 miljoonaan euroon viime vuoden 86 miljoonasta eurosta.

Operatiivinen liiketulos painui -8,5 miljoonaa euroa pakkaselle, kun viime vuonna vertailukaudella se oli positiivinen lähes 14 miljoonasta eurosta.

Yhtiön mukaan DC-pikalatausmarkkinoiden kysyntä on ollut alhaisempaa kuin Kempower on aiemmin arvioinut. Koronapandemian jälkeen vallitsi komponenttipula, mikä loi pikalatausratkaisuille normaalia suuremman kysynnän.

Myös laturien käyttöönotto on ollut aiemmin odotettua hitaampaa verkkoyhteyksien rajallisen saatavuuden vuoksi.

Molemmat tekijät ovat luoneet yhtiön mukaan ylimääräistä varastoa asiakaspuolella. Useat asiakkaat odottavat myös seuraavan sukupolven latausalustan täyttä saatavuutta vuoden 2024 toisen vuosipuoliskon aikana.

Kempower arvioi asiakkaidensa varastossa olevan Kempower-latauslaitteiden arvon olevan noin 100 miljoonaa euroa ja varastojen laskevan hitaasti toisen vuosipuoliskon aikana. Tällä on merkittävä negatiivinen vaikutus asiakkaiden tilauksiin.

Kempowerin mukaan ylimääräisten varastotasojen vaikutus on selkeästi nähtävissä toteutuneessa tilauskertymässä, sillä ero suurimpien asiakkaidemme tilausmäärissä vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla verrattuna vuoden 2023 ensimmäiseen vuosipuoliskoon on noin 75 miljoonaa euroa.

Yhtiön uusasiakashankinta on edelleen kehittynyt positiivisesti, mutta ei ole riittänyt paikkaamaan olemassa olevien asiakkaiden tilausten laskua.

Parantaakseen kannattavuuttaan Kempower arvioi merkittäviä lyhyen ja keskipitkän aikavälin kustannusrakenteen muutoksia optimoidakseen organisaation tehokkuutta.

Yhtiö odottaa nyt vuoden 2024 liikevaihdon olevan 220–260 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakursseilla ei ole merkittävää vaikutusta. Viime vuonna liikevaihto oli 284 miljoonaa euroa.

Vuoden 2024 operatiivinen liiketulosmarginaali tulee olemaan negatiivinen. Kannattavuuden odotetaan kuitenkin parantuvan loppuvuotta kohti ja olevan nollatasolla vuoden 2024 neljännen vuosineljänneksen aikana, Kempower kertoo.

Aiemmin yhtiö oli odottanut liikevaihdon olevan 360–410 miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaalin 5-10 prosenttia.

Yhtiö ei tehnyt muutoksia taloudellisiin tavoitteisiinsa.

Kempower arvioi DC-pikalatauslaitteiden markkinoiden kasvavan Euroopassa ja Yhdysvalloissa noin 14 miljardiin euroon. Yhtiön tavoitteena on olla viiden suurimman yrityksen joukossa Euroopan ja Pohjois-Amerikan DC-pikalatausmarkkinoilla vuoteen 2030 mennessä.

Kempower julkaisee toisen vuosineljänneksen puolivuosikatsauksen keskiviikkona 24. heinäkuuta.

2 kommenttia
  • KP. sanoo:

    Tämä tarkoittaa sitä että sähköautojen myynti on jo romahtanut ja sähkön hinta nousut.

    • Ilmastokultti sanoo:

      Näyttää täysin toivottomalta. Osakkeen käypä arvo on maximissaan 10 €.

  • Ylös
    >