Käänneyhtiöt

Vahvan taseen Scanfil on valmiina suhdannekäänteeseen

Scanfil on tehostanut toimintaansa ja kysynnän käänteestä on merkkejä ilmassa.

Scanfilin alkuvuosi on lähtenyt liikkeelle takkuisesti. Elektroniikan sopimusvalmistajan tammi-maaliskuun liikevaihto laski vertailukaudesta 11,5 prosenttia 199 miljoonaan euroon.

”Odotetusti markkinakysyntä oli vähäisempää vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä keskityimme toimintamme tehostamiseen”, totesi tulosraportin yhteydessä Scanfilin toimitusjohtaja Christophe Sut.

Konsernin liikevoitto ensimmäisellä vuosineljänneksellä laski viime vuoden 15,1 miljoonasta eurosta 12,7 miljoonaan euroon. Liikevoittoon vaikutti laskenut liikevaihto. Yhtiö sopeutti merkittävästi toimintakuluja vastaamaan muuttunutta kysyntää. Henkilöstökulujen sopeuttaminen aiheutti joitain irtisanomiskuluja, ja lisäksi valuuttakurssimuutokset vaikuttivat negatiivisesti liikevoittoon.

Taloudellinen asemamme on vahva, sillä sen velkaantumisaste oli maaliskuun lopussa vain 17 prosenttia ja omavaraisuusaste lähes 56 prosenttia.

”Vahva taseemme mahdollistaa tarvittavat investoinnit liiketoiminnan kehittämiseksi. Liiketoiminnan nettorahavirta oli 9,7 miljoonaa euroa, mikä oli erittäin myönteinen saavutus vertailuvuoden -0,9 miljoonan euroon verrattuna. Scanfil on hyvissä asemissa ja se kykenee rahoittamaan liiketoimintansa mahdolliset orgaaniset ja epäorgaaniset laajentumishankkeet”, toimitusjohtaja kertoi.

Yhtiö joutui kuitenkin julkistamaan negatiivisen tulosvaroituksen kesäkuun 10. päivänä.

Yhtiön mukaan Markkinoiden kysyntä on ollut vaisua ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Tämä johtuu varastojen purusta ja talouden epävarmuudesta. Liikevoittomarginaalin yhtiö odottaa kuitenkin olevan hyvällä tasolla koko vuoden.

Uudessa ohjeistuksessa Scanfil odottaa vuoden 2024 liikevaihdon olevan 780–840 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton 54–61 miljoonaa euroa. Aiemmin helmikuussa odotuksissa oli 820–900 miljoonan euron liikevaihto ja 57–65 miljoonan euron oikaistu liikevoitto.

Yhtiö laski siten oikaistun liikevoiton ennustettaan varsin maltillisesti selvästä liikevaihto-odotuksen laskusta huolimatta. Se kertoo siitä, että yhtiö on pystynyt tehostamaan toimintaansa.  

Carnegien analyytikot Jakob Söderblom ja Johan Wettergren arvioivat raportissaan, että heikon alkuvuoden jälkeen Scanfil haittaa edelleen heikko teollinen kysyntä ja asiakkaiden varastojen purkamisen jäljellä olevat vaikutukset. Finanssikonserni ennustaa Scanfilin koko vuoden 2024 myynnin laskevan viime vuodesta yhdeksän prosenttia.

Kesäkuun alussa Carnegie kartoitti ruotsalaisten ja suomalaisten elektroniikkaan ja mekaniikkaan erikoistuneiden sopimusvalmistajien mielipiteitä.

”Noin 70 prosenttia kyselyyn osallistuneista yrityksistä ilmoitti odottavansa liiketoimintaympäristön paranevan kuuden kuukauden kuluttua, ja neljä viidesosaa uskoi, että asiakkaiden varastotasot olivat alkaneet normalisoitua pandemiaa edeltävälle tasolle”, Söderblom ja Wettergren toteavat.

Analyytikot uskovat, että toimialalla, jolla kannattavuus ja arvostustaso korreloivat vahvasti keskenään, sijoittajat aliarvioivat Scanfilin huippuluokan pääomatehokkuutta, vahvaa kassavirtaa ja alhaista velkaantuneisuutta. Alhainen velkaantuneisuus mahdollistaa useammin toteutettavat yritysostot, Söderblom ja Wettergren toteavat.

Analyytikot arvioivat Scanfilin osakkeen käyväksi arvoksi 8,7-10,6 euroa, mikä vastaa noin 9,0-11x:n EV/EBIT-kerrointa. Kyseisen kertoimen historiallinen keskiarvo on 10,3x.

Carnegien käypä arvo Scanfilin osakkeelle ylittää siis osakkeen tämän hetken 7,3 euron kurssinoteerauksen.

Kommentoi
Ylös
>